Pippali (Piper lung)

Alte denumiri:  Pipul, Pipli,

Este un soi de piper, la fel de picant ca fratii lui, dar cand e rasnit e usor verzui-galbui-maroniu. Este totusi cel mai bland dintre tipurile de piper.

Pippali este larg folosit in bucataria indiana, si in special in Ayurveda, pentru ca e considerat extrem de valoros in Rasayana (intinerire – deci mareste longevitatea). In plus, e foarte bun purificator al corpului si decongestionant. Evident, ajuta la digestie si face somnul mai bun.

Pippali se foloseste la muraturi, supe (Rasam) si la multe feluri de mancare.

Din punct de vedere Ayurvedic: VK- P+ (adica echilibreaza/scade Vata si Kapha si mareste/agraveaza Pitta). Cum va ajuta aceasta informatie? Simplu: persoanele cu predominanta Vata si Kapha (in corpul fizic, emotii si mental) pot folosi Pippali foarte frecvent, zilnic, in vreme ce persoanele cu predominanta Pitta ar trebui sa se abtina sau sa foloseasca foarte rar (in nici un caz vara) intrucat pentru ei Pippali duce la dezechilibre, adica da nastere la boli.

Pippali este foarte bun pentru controlul tulburarilor de tip Kapha (exces de mucus, grasimi, flegma) si intareste sistemul imunitar. Este excelent in cazuri de gripa, raceala, astm, bronsita, laringita, tuse si curata Ama (toxinele) din corp.

Este un condiment Sattwic.

 

Advertisement

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,603 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Despre mine
Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,225,378 vizite

CALENDAR

May 2023
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: