Alte denumiri: Pipul, Pipli,
Este un soi de piper, la fel de picant ca fratii lui, dar cand e rasnit e usor verzui-galbui-maroniu. Este totusi cel mai bland dintre tipurile de piper.
Pippali este larg folosit in bucataria indiana, si in special in Ayurveda, pentru ca e considerat extrem de valoros in Rasayana (intinerire – deci mareste longevitatea). In plus, e foarte bun purificator al corpului si decongestionant. Evident, ajuta la digestie si face somnul mai bun.
Pippali se foloseste la muraturi, supe (Rasam) si la multe feluri de mancare.
Din punct de vedere Ayurvedic: VK- P+ (adica echilibreaza/scade Vata si Kapha si mareste/agraveaza Pitta). Cum va ajuta aceasta informatie? Simplu: persoanele cu predominanta Vata si Kapha (in corpul fizic, emotii si mental) pot folosi Pippali foarte frecvent, zilnic, in vreme ce persoanele cu predominanta Pitta ar trebui sa se abtina sau sa foloseasca foarte rar (in nici un caz vara) intrucat pentru ei Pippali duce la dezechilibre, adica da nastere la boli.
Pippali este foarte bun pentru controlul tulburarilor de tip Kapha (exces de mucus, grasimi, flegma) si intareste sistemul imunitar. Este excelent in cazuri de gripa, raceala, astm, bronsita, laringita, tuse si curata Ama (toxinele) din corp.
Este un condiment Sattwic.
Comments are closed.