Dana methi (Schinduf)

Alte denumiri: Methi, Kasuri Methi

Methi are gust dulce-amarui, asemanator cu zaharul caramel. Dupa mestecare ramane o nota amara, dar placuta.

Methi este folosit in toata India, dar mai ales in sud. Evident, indienii folosesc si schinduf proaspat, verde, la foarte multe feluri de mancare, unele bazate in intregime pe el. In rest, bobitele de Methi sunt un ingredient principal la Tarka, curry, mancaruri pe baza de Aloo (cartofi) etc.

Methi se foloseste sub forma de seminte (crude sau usor prajite fara ulei) sau de pulbere (in Masalas). Este de ajutor in digestie, bun expectorant si reduce nivelul zaharului din sange.

Din punct de vedere Ayurvedic: VK- P+ (adica echilibreaza/scade Vata si Kapha si mareste/agraveaza Pitta). Cum va ajuta aceasta informatie? Simplu: persoanele cu predominanta Vata si Kapha (in corpul fizic, emotii si mental) pot folosi Methi foarte frecvent, zilnic, in vreme ce persoanele cu predominanta Pitta ar trebui sa se abtina sau sa foloseasca foarte rar (in nici un caz vara) intrucat pentru ei Methi duce la dezechilibre, adica da nastere la boli.

Schinduful este bun la multe: mareste longevitatea, este bun reintineritor, mentine sanatatea nervilor, contracareaza senzatia de frig a extremitatilor (este incalzitor).

Este recomandat in probleme cu pielea, alergii, diabet, bronsita, gripa, tuse cronica, dizenterie, edeme, neurastenie, dureri abdominale, indigestie, probleme ale aparatului respirator si reproducator.

A nu se folosi de femeile insarcinate. Insa proaspetele mamici pot sa foloseasca Schinduf intr-o veselie pentru ca stimuleaza lactatia si grabeste refacerea mamicii.

Advertisements

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,435 other followers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 2,276,057 vizite

CALENDAR

December 2017
S M T W T F S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d bloggers like this: