Leguminoasele

Linte

Bucataria indiana foloseste foarte mult leguminoasele. Este vorba de diversele tipuri de fasole, linte, naut, mazare, soia, bob etc. Intrucat sunt foarte multe tipuri, ele sunt usor de confundat deoarece si la indieni un singur tip de linte sau naut are mai multe denumiri. Astfel, in sudul Indiei la naut i se spune intr-un fel iar in nord in alt fel. Pentru strainii care si-asa nu prea folosesc lintea in alimentatie decat ocazional, este cu atat mai confuzant.

La indieni se folosesc aceste leguminoase atat intregi cat si fara coaja, despicate in doua. De obicei miezul este de alta culoare decat coaja. Cum este de exemplu cazul cu Urad Dalul care la exterior e neagra si la interior e alba. Sau cu lintea Mung care are o coaja verde puternic si interiorul galben.

Lintea are foarte putine grasimi insa e bogata in fibre si proteine, ceea ce o face ideala pentru curele de slabit si perioadele de post, fara efectele secundare ale deprivarii organismului de minerale, energie si vitalitate.

Dal (Daal sau Dhal sau Dahl sau Dhaal sau Dhall) este denumirea indiana generica pentru linte, fasole sau naut. De obicei acest termen inseamna ca respectiva linte/naut/fasole a fost despicata in doua si adesea decojita (dar nu neaparat). Acesta denumire este totusi folosita pentru toate tipurile de leguminoase si pentru toate tipurile de mancaruri facute cu aceste leguminoase. Deci lucrurile nu pot fi mai generatoare de confuzie….

Lista de mai jos nu este exhaustiva insa este up-datata in permanenta pentru a face lucrurile cat mai clare si a folosi drept ghid celor ce intalnesc diverse denumiri. Consultand aceasta lista veti sti la ce tip de linte se refera fiecare denumire si la ce e buna.

Linte verde cu bobul intreg (Moong sau Mung)

moong dahl intreg

Este cunoscuta la noi si ca Soia verde sau Fasole Mung. Este cea mai buna linte, extrem de sanatoasa, foarte buna pentru purificare. Hraneste foarte bine, contine multa proteina, de cea mai buna calitate.

Linte galbena despicata in doua (Yellow Moong Dal)

Linte galbena despicata in doua (yellow mung dal)

Este Moong Dal-ul verde de mai sus, dar fara coaja. Bobul de Moong in interior este galben. Frecvent folosita in bucataria indiana intrucat fierbe mai rapid decat Moong-ul intreg si este mai usor de digerat, face mai putine gaze. De asemenea, este tipul de Moong folosit in curele de purificare. Se foloseste atat la mancaruri cat si la dulciuri.

Linte maronie (Toor)

Toor Dal cu coaja

Cunoscuta si ca Tur, Tuvar sau Arhar. Are o coaja de culoare maronie-bronzata. Nu se prea foloseste in varianta intreaga (cu coaja) ci decojita si despicata (vezi dedesubt).

Linte galbena (Toor Dal sau Toovar Dal)

Linte galbena (Toor Dal sau Toovar Dal)

Este lintea maronie de deasupra insa fara coaja si despicata in doua. Are mai multe denumiri: Tur Dal, Tuvar Dal, Arhar Dal, Yellow lentils sau Pigeon peas. Folosita in extenso de indieni.

Linte rosie (Masoor)

Linte rosie (Masoor)

Numita de indieni si Masar sau Mussoor. Este o linte foarte micuta, cu coaja de culoare verzuie-maronie. Nu prea mult folosita in forma intreaga intrucat in retete se foloseste mai mult varianta ei decojita.

Linte rosie decojita (Masoor Dal)

Linte rosie decojita (Masoor Dal)

Numita si Masar Dal sau Mussoor Dal sau Masur Dal sau Pink lentil sau Lentil Dal. Este o linte foarte des folosita. Nu necesita inmuiere spre deosebire de toate celelalte tipuri e linte. Fierbe foarte repede (10-15 minute) si isi schimba culoarea in galben. Este lintea portocalie care se gaseste la noi prin mai toate supermarketurile in pungi transparente de jumatate de kilogram.

Linte neagra (Urad)

urad dal intreg_

Cunoscuta si ca Urid Dal sau Black Gram. O linte populara. Trebuie fiarta un picut mai mult.

Linte alba (Urad Dal)

Linte alba (Urad Dal)

Este tot lintea neagra de mai sus insa fara coaja. Interiorul este albicios. Este cea mai hranitoare si contine cea mai multa proteina dintre toate tipurile de linte. Fierbe mult mai usor decat ruda ei neagra motiv pentru care este mai des folosita.

Linte kaki (Brown lentil)

Linte kaki (Brown lentil)_

Alte denumiri: Indian Brown lentil, German lentil, Green lentil, Continental lentil, Egyptian lentil. Aceasta este o linte standard, de culoare kaki si se gaseste pretutindeni. Este o linte care atunci cand e gatita prea mult se sfarama/zdrobeste. Daca vreti sa ramana intreaga nu trebuie fiarta mai mult de 15 minute. Este lintea care se gaseste si la noi peste tot. Nu prea am intalnit-o in retetele si pe blogurile indiene. E mai mult folosita in Europa si Africa.

Linte rotunda si neagra (Beluga)

beluga lentil_

Denumita si Black Beluga lentil sau Beluga Black lentil sau Petite Beluga lentil. Este o linte cu bob micut, rotund si invelit in coaja neagra. Atunci cand este gatita incepe sa luceasca, ceea ce o face sa aiba aspect de caviar. Se foloseste in supe si salate. N-am vazut-o niciodata pana acum…

Moth Dal

Sack Of Muth / Moth  Beans

Cunoscuta si ca Moth Bean. Este o linte foarte micuta si cu o coaja maroniu deschis. Nu este foarte des folosita in India.

Naut alb (Kabuli Channa)

Naut alb (Kabuli Channa)

Numit si Garbanzo beans. Este nautul clasic, alb-galbui, cu coaja.

Naut maro cu coaja (Kala Chana)

Naut maro

Denumit si Bengal Gram sau Black Chickpeas. Poate fi mai micut la dimensiuni decat ruda lui alba in comparatie cu care are si o coaja mai grosuta. Are o usoara aroma de nuca.

Naut maro fara coaja (Chana Dal)

Naut maro fara coaja (Chana Dal)

Cunoscut si ca Bengal Gram Dal, Gram Dal sau Channa Dal. Este nautul maro (de deasupra) decojit si despicat in doua. Este de culoare galbui deschis. Foarte popular si cel mai des folosit naut in India.  Fierbe mult mai usor decat rudele lui “imbracate” in coaja. Se foloseste atat la mancaruri cat si la dulciuri.

Fasole alba cu ochi negru

black_eye_bean

Denumita si Lohbia sau Chawli.

Fasole rosie Rajma

Fasole rosie Rajma

Cunoscuta si ca Rajma Beans sau Kidney Beans.

Discussion

2 thoughts on “Leguminoasele

  1. Buna ziua, inca nu pot face diferenta intre mung dal si toovar dal.
    Ce se gaseste in magazinele bio si turcesti din Olanda se numeste “yellow lentils” insa eu nu-mi dau seama daca lintea asta galbena este mung sau toovar. Pe pachete nu scrie altceva. Banuiesc insa ca este mung, fierbe extrem de repede. Iar toovar nu se cultiva in Europa, nu? Multumesc!

    Posted by marta | 26 March 2016, 3:29 PM
    • Seara buna Marta, Occidentul nu face distinctia intre multe tipuri de linte. Pentru europeni nu exista decat linte verde si maro, mai nou si portocalie, poate si neagra pe ici colo, pe la nemti. India are istorie indelungata in ce priveste consumul de linte si acolo gasesti numeroase soiuri. La noi nu exista inca public suficient de educat/cunoscator si de aceea apar confuzii. E drept ca Mung-ul si Toor Dalul sunt galbene ca si culoare, insa au gust diferit si influenta diferita asupra Doshelor.
      Dupa cunostintele mele, in Europa nu se cultiva nici una din aceste tipuri de linte (s-ar putea sa ma insel, desigur). Sunt insa sigura ca ceea ce este numit “yellow lentils” este de fapt mazare uscata si decojita, cu bobul despicata in doua. Fierbe destul de repede si are un gust foarte foarte bun, dulce, cremos, dar nu are nici pe departe calitatile Mung Dalului, de exemplu.
      Deci daca vrei Mung (sau Moong) ori Tuvar (sau Toor ori Tur) Dal, atunci cumpara de la magazine indiene, sau, daca iei din alta parte, macar alege doar acele pachete pe care scrie clar ce fel de linte e. Altfel o sa fie doar mazare…

      Posted by cloudpearl | 29 March 2016, 9:01 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: