Aloo Dahi Curry – Curry de Cartofi in sos de Iaurt

Aloo Dahi Curry

Aloo inseamna cartof, Dahi inseamna iaurt, iar Curry….toata lumea stie ce inseamna. Asadar, o mancare din cartofi in sos de iaurt. Minunata la gust, bogata in arome si hranitoare.

timp de preparare: 25 minute

pentru 4 persoane

picantzeala2

INGREDIENTE

8 cartofi medii (fierti sau copti anterior, in coaja)

400 ml iaurt simplu

1 chilli verde

1 lingurita ghimbir proaspat, ras

3 lingurite Besan (faina de naut)

1 lingurita Jeera (seminte chimion)

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

2 Tejpata (foi de dafin)

1/2 lingurita Haldi (turmeric)

2 varfuri cutit Hing (Asafoetida)

1 lingurita Pulbere de Curry (Curry Powder)

4 linguri ulei de floarea soarelui

1 cana apa

sare dupa gust

1 legatura marar/patrunjel

METODA

Curatati cartofii de coaja si taiati-i cubulete. Curatati ghimbirul si ardeiul iute si tocati-le marunt. Pregatiti celelalte ingrediente.

Amestecati iaurtul cu Dhania Powder, Haldi si Curry. Intr-o oala de 2 litri puneti uleiul la incalzit pe foc mic ca sa faceti Tarka. Cand uleiul e cald (aruncati o samanta de Jeera in el si daca pocneste, atunci temperatura este ideala) puneti semintele de Jeera, chilli, ghimbir si la scurt timp frunzele de dafin (Tejpata) si Hing. Lasati 30 secunde apoi puneti si Besan (faina de naut). Nu-l tineti pe foc mai mult de 30 secunde pentru ca se arde. Doar atat cat sa isi schimbe usor culoarea si sa inceapa sa dea niste arome ametitor de placute.

In acest moment turnati iaurtul cu condimentele si amestecati continuu pana incepe sa dea in clocot, pentru ca altfel se branzeste. Mariti focul la mediu. Cand clocoteste, lasati-l 1 minut apoi puneti cartofii taiati cubulete. Amestecati bine. Asteptati pana incepe sa fiarba si turnati apa. Daca amestecul e prea gros inainte de a pune apa si incepe sa se arda, nu e bine, turnati apa imediat.

Lasati sa fiarba pe foc mic, puneti sarea si dupa 5 minute puneti si verdeata, luati de pe foc si lasati sa stea inca 10 minute, timp in care mancarea se mai ingroasa putin.

Serviti cu painite indiene Chapati sau Parathas.

OBSERVATIA 1: Inainte sa puneti faina de naut in ulei, ar fi bine sa o presati cu dosul unei linguri ca sa nu mai aiba cocoloase, sa fie fina. Altfel, acele cocoloase nu se vor dizolva in mancare si vor fi vizibile si neplacute.

OBSERVATIA 2: Puteti pune mai multa apa daca va place o mancare mai zemoasa. Luati in considerare faptul ca faina de naut ingroasa mancarea chiar si dupa ce ati luat-o de pe foc. Nu trebuie sa puneti apa in plus toata deodata, puteti s-o turnati cate un pic si sa vedeti cum se comporta mancarea: daca mai cere apa sau nu.

OBSERVATIA 3: In loc de cartofi puteti folosi morcov, conopida, mazare sau fasole verde sau un amestec din acestea. Important e sa fie fierte inainte (atentie cu conopida – n-o fierbeti inainte decat 5 minute, altfel se va zdrobi in mancare).

OBSERVATIA 4: Puteti folosi orice fel de condimente doriti. Improvizati. Nu va fie frica sa folositi chilli sau piper pentru ca iaurtul taie focul din ele. Ba chiar e necesar ca atunci cand folositi iaurt la o mancare sa puneti condimente mai multe si mai aprige pentru ca altfel mancarea devine greu de digerat.

Din punct de vedere Ayurvedic: Cartofii cu iaurtul nu sunt o combinatie agreata in Ayurveda, insa daca sunt combinate in prezenta condimentelor atunci totul se transforma. Aloo Dahi Curry este mai recomandat persoanelor Pitta si Kapha. Totusi, pentru persoanele Kapha ar fi bine de micsorat cantitatea de iaurt si de marit gradul de picantzeala cu niste pulbere de chilli rosu ori putin piper negru macinat. Persoanele Vata pot consuma Aloo Dahi Curry doar ocazional – de evitat daca exista perturbari de tip Vata.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Dahi Simla Mirch Curry - Curry de Ardei gras in sos de Iaurt

Dahi Simla Mirch Curry – Curry de Ardei gras in sos de Iaurt

Aloo Korma - Korma de Cartofi in Lapte de Cocos

Aloo Korma – Korma de Cartofi in Lapte de Cocos

Aloo Kulcha - Lipii pufoase cu Cartofi

Aloo Kulcha – Lipii pufoase cu Cartofi

Subji de Cartofi cu Ardei Capia

Subji de Cartofi cu Ardei Capia

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: