Cabbage Potato Curry – Curry uscat de Varza cu Cartofi

Cabbage Potato Curry

Un Curry uscat din cartofi si varza, foarte gustos si aromat, intrucatva picant. In reteta sunt indicati 2 chilli rosii uscati insa aceasta nu trebuie sa va sperie – intrucat sunt folositi intregi, ei nu “inflameaza” foarte tare mancarea ci doar lasa un pic din aroma lor – depinde totusi de tipul de ardei iuti, de soiul lor: unii sunt foarte usor picanti, in timp ce altii musca rau.

Folosirea Dal-urilor (Chana si Urad) in reteta este optionala. Ele nu fac decat sa dea un plus de gust mancarii. V-as recomanda in schimb sa nu excludeti frunzele de Curry pentru ca ele dau tot farmecul. Gustul frunzelor de Curry in orice mancare este extrem de placut si savuros. Avand in vedere ca se gasesc acum si la noi si nici nu sunt excesiv de scumpe, ar merita sa aveti un mic stoc de asemenea frunze uscate. Ele plac tuturor la gust.

adaptare dupa: Trendy Relish

timp de preparare: 30 minute

rezulta 3 portii

picantzeala4

INGREDIENTE

5 – 6 cartofi medii

2 cani varza proaspata

1 lingura nuca de cocos (de preferat proaspata)

2 chilli rosii uscati intregi

1/2 lingurita seminte de mustar

1/2 lingurita seminte de chimion (jeera)

1/2 lingurita Chana Dal

1/2 lingurita Urad Dal alb

cateva frunze de Curry

1 lingurita turmeric

1 lingurita sare

3 linguri ulei

METODA

Curatati cartofii de coaja, taiati-i bucatele cat mai mici si clatiti-i. Curatati varza si taiati-o subtire.

Puneti uleiul intr-o oala de 2 litri. Dupa ce s-a incalzit bine aruncati in el semintele de mustar si chimion + Chana si Urad Dal + frunzele de Curry si ardeii iuti intregi.

Lasati semintele sa pocneasca apoi rasturnati varza deasupra. Puneti si cartofii, presarati sare si turmeric.

Amestecati bine de cateva ori, apoi puneti capacul si lasati sa se fezandeze pe foc mic.

Nu uitati sa mai amestecati ocazional. Daca Curry-ul vi se pare prea uscat, adaugati putina apa.

Dupa ce legumele s-au fiert bine, puneti si nuca de cocos. Mai lasati pe foc 1 minut, apoi stingeti flacara. Lasati sa stea acoperit 5 minute apoi serviti.

OBSERVATIE: Cabbage Potato Curry este ideal pentru cand doriti sa serviti DOSA, painea sud indiana de tip clatita. Fiind uscat, acest Curry se preteaza la a umple Dosas cu el. In plus, combinatia dintre acest Curry care este uscat si Dosas care sunt un pic mai uleioase merge de minune pentru persoanele Vata.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acesta este un Curry Tridoshic. Pentru persoanele Vata merge folosit mai mult ulei precum si macar un pic de apa, iar persoanele Kapha pot rupe in bucati ardeii iuti inainte de a-i pune in ulei impreuna cu semintele – aceasta va mari gradul de picantzeala al mancarii. Tot persoanele Vata si Kapha pot adauga 1 lingurita de Chaat Masala la final, impreuna cu nuca de cocos, daca doresc. Pentru Vata si Pitta cel mai bine ar fi de evitat ardeii rosii in reteta. Vata poate folosi in schimb chilli verzi.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Curry de cartofi cu pastai

Curry de Cartofi cu Fasole pastai

Subji de Varza

Subji de Varza

Cartofi in sos de Rosii

Aloo Tamatar Subji

Bombay Aloo

Bombay Aloo

Discussion

5 thoughts on “Cabbage Potato Curry – Curry uscat de Varza cu Cartofi

  1. mercic, si ai dreptate🙂😉 si eu tot la crantz m-am gandit

    Posted by bea | 19 May 2014, 1:11 PM
  2. si, am uitat sa spun ce era mai importat, curry-ul din reteta mi-a iesit foarte bun!

    Posted by bea | 17 May 2014, 10:29 PM
  3. buna,
    eu nu inteleg si pace de ce in anumite retete indiene se prajesc impreuna cu condimentele si chana dal si urad dal. ele nu sunt condimente, de ce apar oare in retete? le-am intalnit de mia multe ori. uneori le pun si eu, ca maimuta, fara sa stiu de ce🙂 tu ai inteles care e rolul lor?
    am facut si eu reteta asta dar am pus si o mana de frunze de coriandru chiar inainte de a rasturna varza, pentru ca le aveam in frigider.
    multumesc pentru acest site minunat!

    Posted by bea | 17 May 2014, 10:04 PM
    • Buna Bea, multumesc si eu pentru entuziasm si vizite! Chana Dal si Urad Dal sunt folosite pe post de condiment numai in sudul Indiei – asa e traditia acolo. De ce? Pentru a da un pic de crantz, de crocantzeala. Insa ele in acelasi timp infuzeaza hrana respectiva cu un usor gust diferit, mult mai bun.
      In plus, aceste Dal-uri sunt folosite chiar pe post de condiment in diferite amestecuri de condimente cum ar fi Rasam Powders.
      A proceda “ca maimuta”, cum zici tu in mod atat de plastic si simpatic, te va face cu timpul sa simti, sa intuiesti de ce anumite lucruri se pun in mancare si de ce. Imitarea duce pana la urma la cunoastere directa. Moment in care vei avea priceperea sa inventezi ce vrei tu, si o vei face corect. Pana atunci ar fi bine sa experimentezi si sa iti faci mana conform cu indicatiile, pentru rezultate bune😉

      Posted by cloudpearl | 18 May 2014, 6:55 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: