Carrot Kadhi – Mancare de Morcov in sos de Iaurt

Mancare de morcov cu iaurt

Kadhi provine din nordul si vestul Indiei. Este un sos gros pe baza de iaurt si faina de naut in care sunt gatite diverse legume, fie proaspete, fie sub forma de Pakoras. Exista mai multe variatii ale acestei retete, iar consistenta sosului difera de la o regiune la alta intre gros si foarte subtire. Kadhi este cosiderat o mancare usoara in bucataria indiana.

Carrot Kadhi sau Carrot Majjigapulusu este un asemenea amestec de morcovi facuti sote si apoi imbaiati in iaurt diluat cu apa si condimentat. Este o mancare foarte interesanta, placuta, suprinzator de gustoasa si echilibrata.

Desi Kadhi-urile sunt caracteristice statelor din partea de nord si vest a Indiei (Punjab, Gujarat, Rajasthan), exista si in zona sudica a Indiei retete similare, iar cea de mai jos provine din Andhra Pradesh unde este cunoscuta sub denumirea de Pulusu in limba locala (Telugu) care inseamna “acru”. Majjiga Pulusu ar insemna iaurt acru fiert cu faina de naut si pasta de nuca de cocos. Din cauza combinatiei cu morcov, in acest Pulusu predomina gustul dulce si secundar cel acrisor.

sursa: Tamalapaku

timp de preparare: 40 minute

rezulta 6 portii

4 din 10

INGREDIENTE

2 cani morcov (cam 5 morcovi medii)

2-3 cani iaurt

2 linguri nuca de cocos

1 bucatica mica ghimbir proaspat sau 1/2 lingurita ghimbir pulbere

2-3 chilli verzi iuti

2-3 linguri Besan (faina de naut)

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

sare dupa gust

Pentru TARKA:

2 linguri ulei

1 lingurita Urad Dal (alb) – optional

1/2 lingurita chimion seminte (Jeera)

1/2 lingurita mustar seminte

1 varf de cutit Hing

cateva frunze de curry

METODA

Curatati morcovii si taiati-i cubulete sau feliute groase de maxim 1 cm.

Faceti Tarka cu ingredientele mentionate: intr-o tigaie/oala incalziti uleiul pe foc mediu, apoi puneti semintele si Urad Dal-ul, apoi Hing-ul si frunzele de curry uscate zdrobite in mana.

Dupa ce semintele au pocnit, rasturnati in oala morcovii. Amestecati-i bine cu condimentele si tineti-i pe foc amestecand frecvent, pana se inmoaie binisor (ca intr-un sote, deci nu moi ca si cum ar fi fierti).

Intre timp mixati impreuna chilli verzi + nuca de cocos + coriandru macinat + turmeric + ghimbir impreuna cu putina apa (5-6 linguri).

Peste pasta de chilli rasturnati iaurtul si amestecati bine.

Turnati aceasta pasta peste morcovi si asteptati sa inceapa sa fiarba.

Intre timp pregatiti un amestec din faina de naut cu 1 ceasca apa. Amestecul trebuie sa fie foarte fluid.

Dati focul la mic si turnati peste morcovii cu iaurt amestecand energic ca sa nu se formeze cocoloase (ca la mamaliga). Lasati pe foc inca 2 minute dupa care adaugati sare si apa (maxim 1 cana) pana ce obtineti consistenta care va place. Mai tineti pe foc pana ce mancarea incepe sa fiarba bine.

Serviti alaturi de Painite indiene sau orez.

OBSERVATIA 1: Kadhi se mai ingroasa un picut cand se racoreste, deci tineti cont de asta atunci cand adaugati apa la final. Insa chiar daca scapati mai multa apa, e ok, il puteti servi ca un fel de sos sau chiar supa!

OBSERVATIA 2: Daca atunci cand turnati pasta de iaurt cu chilli peste morcovi iartul “se taie”, nu-i nimic. Cand veti turna faina de naut cu apa nu se va mai vedea si oricum mancarea va avea acelasi gust grozav.

Din punct de vedere Ayurvedic: In Ayurveda se recomanda consumul a maxim 3 linguri de iaurt pe zi, deci nu va lacomiti la portii mari, chiar daca in mancare se foloseste iaurt diluat cu apa. Carrot Kadhi este Tridoshic, deci ok de consumat de toata lumea, insa cu moderatie. Doar persoanele Pitta ar face bine sa scoata ardeii iuti si semintele de mustar din reteta. De asemenea, nu uitati ca Ayurveda recomanda sa nu consumam iaurt dupa asfintit intrucat perturba mult Vata si mareste Kapha.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Orez cu morcov

Carrot Rice – Orez Basmati cu Morcov

Bilutze cu Morcov

Carrot Vadas – Bilutze cu Morcov si Arahide

Chutney de morcovi

Carrot Chutney

Salata de iaurt cu morcov

Raita de Morcovi

 

Discussion

2 thoughts on “Carrot Kadhi – Mancare de Morcov in sos de Iaurt

  1. Ce pot pune în loc de frunze de curry? Nu am văzut niciodată pe nicăieri. Se pot planta în ghiveci?

    Posted by Alina | 1 September 2014, 5:40 PM
    • Frunzele de Curry le poti cumpara deocamdata doar de la magazinul online IndianFood.ro.
      Daca vrei sa le cultivi stiu ca le trebuie mult Soare si caldura…

      Posted by cloudpearl | 1 September 2014, 9:49 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: