Chhatu – Curry de Ciuperci din Orissa

Chhatu inseamna ciuperci in limba Oriya a statului indian Orissa (mai nou redenumit Odisha incepand cu noiembrie 2011). Orissa este un stat est indian cu deschidere spre Golful Bengalului si are o traditie culinara veche de mii de ani. Orissa este vestit indeosebi pentru dulciurile sale, insa orissienii au multe feluri de mancare atat de bune incat au devenit populare in intreaga Indie. Reteta aceasta este unul din modurile in care se gatesc ciupercile la ei. Este un curry usor, fin, rafinat.

timp de preparare: 30 minute (+30 minute inmuiat ciupercile)

pentru 4 persoane

picantzeala2

INGREDIENTE

500 grame ciuperci Champignon proaspete

1 cana apa

1/4 cana faina de grau (integrala)

1 ceapa tocata marunt

1 lingurita seminte chimion (Jeera)

1 lingurita Pasta de Ghimbir cu Usturoi

1 cana piure de rosii

1/2 lingurita piper cayenne – optional

1/2 + 1/2 lingurita turmeric

1 lingurita Pulbere de Curry

2 + 2 linguri ulei de floarea soarelui

sare dupa gust

patrunjel tocat pentru garnisit

1 cana = 300 ml

METODA

Curatati ciupercile si taiati-le cum doriti. Puneti-le la inmuiat in apa calda cu 1/2 lingurita turmeric 30 minute. Scurgeti-le bine in maini stangandu-le dar nu foarte tare incat sa se zdrobeasca.

Incalziti 2 linguri ulei intr-o tigaie si faceti ciupercile sote, presarand putina sare peste ele. Amestecati frecvent. Tineti pe foc mediu cam 7 minute fara capac. Din cauza ca le-ati inmuiat, ciupercile nu vor mai lasa zeama; deci in loc sa se fiarba in suc propriu se vor face sote. Daca doriti, puteti sa sariti peste faza cu inmuiatul lor si le puteti prepara in tigaie mai mult timp (cam 15 minute) avand in vedere ca vor lasa zeama.

Separat, intr-o oala de 2 litri, puneti celelalte 2 linguri de ulei la incalzit. Cand uleiul e destul de fierbinte dar nu fumega inca, aruncati in el semintele de chimion care vor pocni. Imediat, puneti ceapa si pasta de ghimbir-usturoi. Tineti pe foc mediu aproximativ 3 minute.

Dupa care adaugati piure-ul de rosii. Amestecati. Gatiti inca 4 minute.

Adaugati turmeric, piper cayenne, curry si sare. Gatiti 2 minute. Puneti ciupercile din tigaie. Amestecati.

Separat, intr-o cana, luati faina si turnati cate putina apa peste ea, incetisor ca sa nu faca cocoloase. Amestecati bine toata apa cu faina si turnati-o in oala. Mai fierbeti 5 minute.

Luati de pe foc. Garnisiti cu patrunjel tocat.

Din punct de vedere Ayurvedic: Ciupercile nu sunt recomandate tipologiei Vata, insa daca sunt gatite astfel, cu aceste condimente, atunci sunt ok de consumat si de aceste persoane din cand in cand.  Chhatu este foarte bun pentru Pitta si Kapha cu mentiunea ca Pitta trebuie sa lase deoparte piperul cayenne.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Mushroom Pakoras

Mushroom Pakoras

Mushroom Peas Curry

Mushroom Peas Curry

Sote de ciuperci

Mushroom Varuval

Mic dejun din fidea cu ciuperci

Semiya Mushroom Upma

Discussion

2 thoughts on “Chhatu – Curry de Ciuperci din Orissa

  1. De mult timp mi-am propus sa incerc aceasta reteta, dar are 2 lucruri pe care nu le agreez: prea mult ulei (in conceptia mea) + faina. Azi am incercat-o, iar rezultatul a fost cu mult peste orice asteptari. Se pare ca rabdarea mea a fost rasplatita din plin:) O voi repeta cu siguranta. Multumesc!

    Posted by emacondurache | 22 July 2013, 7:22 PM
    • Wow Emitza! Sunt foarte happy ca ai cutezat. Ma bucur mult ca ti-au placut. PS: Uleiul nu trebuie sa fie evitat nici macar de persoanele Pitta – daca nu se foloseste ulei atunci Pitta nu e prea fericita. Uleiul face hrana mai emolienta ca sa zic asa, ceea ce unge organismele Pitta. Deci nu trebuie folosit cu picatura…

      Posted by cloudpearl | 22 July 2013, 7:44 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: