Chickpeas Korma – Mancare de Naut in sos de Rosii

Chickpeas Korma

Am facut zilele trecute o Korma de naut de care sunt tare incantata. Korma este denumirea pentru orice mancare facuta in sos de rosii din belsug sau intr-un sos din lapte de nuca de cocos. La noi e mai accesibil tipul cu sos de rosii, asa cum e cazul si cu reteta de fata. Voi posta in viitor numeroase feluri de mancare la care se foloseste laptele din nuca de cocos pentru ca este un ingredient foarte des intalnit in bucataria indiana.

Deocamdata va las sa va delectati cu aceasta Korma de naut pe baza de rosii. Incercati-o, este foarte gustoasa!

timp de preparare: 45 – 50 minute

rezulta 4 – 5 portii

picantzeala3

INGREDIENTE

2 cani naut uscat

5 rosii medii

1 ceapa mare

1 morcov mediu – optional

1 bucatica ghimbir proaspat

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1/2 lingurita seminte de mustar

1 baton scortisoara

1 anason stelat

1 lingurita turmeric

1 lingurita paprika dulce

1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1 lingurita Mildly Spicy Garam Masala

6 linguri ulei

1 litru apa

1 lingurita sare

METODA

Spalati nautul in doua ape si puneti-l la inmuiat de seara pana dimineata sau cel putin 6 ore, ca sa se umfle.

Apoi clatiti-l bine din nou si puneti-l la fiert in oala cu presiune impreuna cu 1 litru de apa si ½ lingurita turmeric. Fierbeti in total 30 minute.

Asteptati ca sa scada presiunea in oala si scoateti intr-un castron cam doua treimi din naut, pe care il zdrobiti cu furculita. Restul de naut ramane in oala, intreg.

Intr-o oala larga puneti uleiul la incalzit. Cand e suficient de fierbinte aruncati in el: semintele de Jeera + semintele de mustar + batonul de scortisoara rupt bucati + anasonul stelat. Dupa ce semintele pocnesc, adaugati morcovul taiat feliute subtiri (daca folositi morcov). Prajiti cam 3-4 minute, puneti si ghimbirul, sotati scurt 5 secunde, apoi adaugati si ceapa. Caliti 3 minute, pana ce ceapa isi schimba culoarea putin si se inmoaie.

Apoi adaugati rosiile decojite si taiate cubulete. Puneti si restul de turmeric, pulberea de coriandru, paprika dulce si Garam Masala. Amestecati bine si tineti pe foc 5 minute, pana ce rosiile s-au inmuiat bine de tot.

Atunci puneti nautul zdrobit precum si pe cel boabe. Adaugati cateva polonice din apa in care a fiert nautul, si amestecati. Nautul care a fost zdrobit va absorbi mult lichid asa ca mai adaugati zeama pana ce sunteti multumiti de consistenta obtinuta.

Lasati sa atinga punctul de fierbere si sa fiarba cam 5 minute. Nu uitati sa amestecati frecvent pentru ca nautul zdrobit va avea tendinta sa se lipeasca de fundul oalei. Daca sosul se ingroasa prea tare, mai adaugati zeama. Puneti si sarea si la final presarati cu patrunjel verde daca doriti.

Chickpeas Korma_

Din punct de vedere Ayurvedic: Chickpeas Korma este recomandata persoanelor cu preponderenta Pitta si Kapha. Ea nu este indicata indivizilor Vata sau cu tulburari de tip Vata deoarece contine naut (nu e bun pentru Vata) si cam multe rosii (neindicate de asemenea pentru Vata). Totusi, daca Vata doreste sa experimenteze reteta, ar fi mai bine sa adauge un chilli verde proaspat si sa mai reduca din rosii. Persoanele Pitta ar face bine sa renunte la semintele de mustar si la Mildly Spicy Garam Masala si in schimb sa foloseasca Basic Garam Masala. Persoanele Kapha pot adauga mai multa picantzeala sub forma oricarui tip de piper ori pulbere de chilli rosu.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Dovlecei in sos aromat de Rosii

Zucchini Korma

Cabbage Potato Curry

Cabbage Potato Curry

Curry de cartofi si mazare in sos de rosii

Aloo Matar Korma

Hummus A-la-Hindi

Hummus A-la-Hindi

Discussion

One thought on “Chickpeas Korma – Mancare de Naut in sos de Rosii

  1. Multumesc pentru reteta n oi fi avind toate condimantele dar marita incercat

    Posted by Irina Popa | 2 April 2013, 1:22 AM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: