Fiind o iubitoare a ciupercilor le-am gatit des in diverse feluri: la cuptor, prajite, cu maioneza, intregi, feliate, in toate felurile in care m-am priceput. Insa de cand am deprins stilul de a gati indian mi-am dat seama ca de fapt nu ma pricepeam deloc sa gatesc ciuperci. Asta din cauza ca folosind retete indiene rezultatul era uimitor diferit de ce stiam eu ca poate sa fie gustul lor in farfurie. Asa ca am inceput sa le pretuiesc si mai mult.
Va impartasesc acum reteta mea in stil hindi de gatit ciupercute cu smantana. Practic, e un curry de ciuperci, gustos, cremos, delicios si usor picant, desi are la ingrediente un chilli rosu viu 🙂 Ma rog, acuma depinde de varietate de chilli…
timp de preparare: 30 minute
3 portii
INGREDIENTE
500 grame ciuperci Champignon
1 fir subtire de praz
1 chilli rosu iute (proaspat)
6 linguri smantana
1 lingurita seminte de marar
1 lingurita turmeric
1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1 lingurita paprika dulce
3 linguri ulei de floarea soarelui
1/2 lingurita sare
verdeata pentru garnisit
METODA
Spalati si curatati ciupercile. Taiati-le feliute sau bucatele, dupa cum preferati. Curatati prazul si ardeiul iute si tocati-le marunt.
Turnati cele 3 linguri de ulei intr-o tigaie si puneti pe foc mediu. Cand uleiul e suficient de cald puneti semintele de marar si asteptati sa pocneasca (5 secunde). Imediat puneti prazul si chilli-ul. Prajiti doua minute apoi adaugati ciupercile. Presarati sarea si turmericul, amestecati bine si acoperiti cu capac. Dati focul la mic spre mediu.
Tineti pe foc aproximativ 15 minute (amestecati ocazional). Ciupercile vor lasa multa zeama asa ca reteta nu cere apa. Cand observati ca mancarea s-a scazut, adaugati coriandru si paprika. Mai tineti-le pe foc sub capac pana ce zeama s-a evaporat de tot. Atunci adaugati smantana, amestecati si mai lasati pe foc 1-2 minute.
Garnisiti cu verdeata si serviti cu Mamaliguta A-la-Hindi.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta reteta este minunata pentru persoanele Pitta daca scot chilli-ul rosu de la ingrediente. Este ok ocazional si pentru cele Vata si Kapha. Insa pentru Vata recomand sa mai adauge pulbere de chimen (Jeera Powder) si un chilli verde, iar pentru Kapha merge piper si pulbere de chilli rosu.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.