Coconut Milk Matar KORMA – Korma de Mazare cu Lapte de Cocos

Coconut Milk Matar Korma

Consider aceasta Korma o regina a tuturor mancarurilor cu mazare. Chiar daca vi se poate parea o exagerare, va asigur ca nu e. Nu am decat termeni extazianti referitori la Coconut Milk Matar Korma. Pentru mine este castigatoarea absoluta si detasata dintre toate felurile de mancare cu mazare. Este pur si simplu perfecta. Nu stiu daca voi mai gasi vreo reteta care sa ridice mazarea la asemenea nivele de perfectiune.

Senzatia exceptional de placuta gustativa din timpul mesei continua si dupa aceea, la alt nivel. Eu am fost absolut extaziata si de perceptiile de dupa masa. Veti avea o stare de bine, de catifelare, de satisfactie si implinire deplina la nivelul stomacului. Korma aceasta este ceva atat de onctuos, de calmant si armonizator, incat nu stiu zau daca ati experimentat vreodata o mancare atat de speciala de mazare. Niciodata nu a fost atat de gustoasa…

Reteta cere mazare proaspata, insa sunt sigura ca se poate face si cu mazare de la borcan, avand in vedere ca sezonul mazarii este foarte scurt, mult prea scurt. Evident, va exista o diferenta de calitate Pranica (cea de la borcan nu are nici pe departe atata forta vitala ca cea proaspata). Oricum, nuca de cocos este factorul minune si va invit sa experimentati neintarziat aceasta Korma. Cu ea veti putea cuceri chiar si neiubitorii de mazare.

timp de preparare: 50 minute

rezulta 2 -3 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

2 cani mazare proaspata

2 + 1/2 cani lapte subtire (al doilea lapte) din nuca de cocos

3 fire groase de ceapa verde

2 rosii medii

2 catei usturoi

1 ardei “iute” turcesc, incarligat (care nu e deloc picant)

1 bucatica mica ghimbir proaspat

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1 baton scortisoara

1/8 lingurita Hing

1/2 lingurita turmeric

2 lingurite coriandru macinat (Dhania Powder)

1 lingurita sare

3 linguri ulei de floarea soarelui

METODA

Clatiti mazarea si scurgeti-o bine. Curatati legumele si tocati-le fin: rosiile, ceapa, usturoiul, ghimbirul, ardeiul. Pregatiti condimentele intregi (Jeera si scortisoara) intr-un castronel micut, si separat condimentele praf (turmeric, sare si coriandru), precum si Hing-ul (tot separat).

Puneti o oala pe foc mediu si turnati uleiul in ea. Dupa ce uleiul s-a incalzit binisor dar nu scoate inca fum, aruncati in el semintele de Jeera si scortisoara. Adaugati si Hing-ul.

Dupa cam 5 secunde puneti ghimbirul cu usturoiul si ardeiul (toate tocate anterior). Sotati 30 secunde, apoi adaugati ceapa. Sotati inca 2 minute si puneti rosiile impreuna cu prafurile de condimente. Amestecati bine si tineti pe foc 5 minute, pana ce rosiile se inmoaie.

Acum puneti mazarea. Amestecati bine ca sa se acopere de condimente. Turnati laptele de cocos, puneti capacul si dati focul mai tare. Dupa ce mancarea incepe sa fiarba, dati focul la mic si fierbeti acoperit pret de 30 minute sau pana ce mazarea este foarte bine fiarta si se zdrobeste usor.

Daca dupa ce mazarea e foarte bine fiarta observati ca mancarea are mai multa zeama decat v-ati dori, dati capacul deoparte si mai fierbeti 5 minute sau pana ce a scazut suficient de mult. Totusi, o Korma trebuie sa fie zemoasa, deci nu fierbeti foarte mult. In plus, sosul va avea un gust innebunitor de bun…

Coconut Milk Matar Korma_

Din punct de vedere Ayurvedic: Coconut Milk Matar Korma este Tridoshica. Este calmanta pentru Pitta, hranitoare pentru Vata si purificatoare pentru Kapha. Persoanele Kapha pot adauga 1/2 lingurita piper negru sau pulbere de ghimbir.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Matar Rice

Matar Rice

Curry de cartofi si mazare in sos de rosii

Aloo Matar Korma

Aloo Matar

Aloo Matar

Masala de Mazare verde

Matar Masala

Discussion

8 thoughts on “Coconut Milk Matar KORMA – Korma de Mazare cu Lapte de Cocos

  1. Daniela ,iti maltratez retetele de ceva vreme ,am dezvoltat o filosofie adecvata ptr asta -anume ca limba si mancarea sunt vii si adaptabile🙂 ;
    korma de mai sus,desi total pe fuga si cu ingrediente improvizate sau lipsa(ceapa verde cu ceapa,ardei proaspat bulgaresc cu ardei in otet,fara hing ca nu am,lapte din concentrate de cocos ) a iesit…foarte gustoasa!
    Multumesc pentru extraordinara compilatie de retete si pentru persistenta in cautarile tale!!
    Marius

    Posted by Marius | 3 May 2016, 6:02 PM
    • O, Marius, o asemenea “maltratare” o doresc si altora, sa fie capabili sa se adapteze si sa improvizeze si in acelasi timp sa fie multumiti de rezultat, asa ca tine🙂 Multumesc pentru relatare – e o adevarata incantare pentru mine sa citesc astfel de comentarii si sa vad asemenea pasiune in bucatarie.
      Spor la experimentat si la papat❤

      Posted by cloudpearl | 4 May 2016, 2:07 PM
  2. Am incercat sa extrag lapte de cocos din nuca uscata cam asa: 1,5 l apa+400 gr. nuca de cocos uscata le-am fiert vreo 5 min, le-am blenduit vreo 3 min, si am stors sosul rezultat. A avut gust de nuca de cocos, a fost si gras, a fost si alb. Acum eu nu stiu ce gust are laptele facut din nuca de cocos proaspata, dar eu am fost multumita de Korma mea…:) In oraselul meu nu ai sa gasesti condimente/legume/fructe mai exotice. Eu am noroc cu tine si cu indianfood.ro . Merci

    Posted by Ioana | 6 June 2014, 1:20 PM
    • Felicitari, esti o adaptabila – asta e mare lucru. In principiu gustul nu are cum sa fie cu mult diferit. Singura deosebire consta in calitatea subtila: si anume ca laptele obtinut din nuca proaspata e Sattvic, iar cel din nuca uscata nu e.
      Eu am un pcincipiu: daca ceva nu gasesc la mine in oras incep sa bat magazinele si sa tot intreb de cutare produs care m-ar interesa. Si ii rog si pe prietenii mei sa faca la fel. In felul asta magazinele incep sa se sesizeze ca ar exista cerere pt un produs inedit si ….il aduc mai devreme sau mai tarziu🙂 Important e sa-ti stii interesul si sa fii perseverent.

      Posted by cloudpearl | 6 June 2014, 9:30 PM
  3. Pot sa folosesc in loc de lapte de cocos (pe care mi-e greu sa-l gasesc) fulgi de nuca de cocos ?

    Posted by Ioana | 26 May 2014, 1:34 PM
    • Pai nu-i acelasi lucru. Laptele e lichid si nuca de cocos uscata e …uscata. Cred totusi ca poti sa extragi un soi de lapte si din acei fulgi daca torni apa calda peste ei si-i bagi intr-un blender. Merita incercat!
      Lapte din nuca de cocos fie poti sa-ti faci singurica – am postat un articol cu detalii suficiente pentru asta – fie ti-l cumperi – se gaseste si la Lidl uneori si pe la unele plafaruri.

      Posted by cloudpearl | 28 May 2014, 1:17 PM
  4. Foarte interesanta ideea cu Hing-ul, mai ales ca eu mananc foarte multa linte, mazare si fasole, unde am inteles ca este recomandat sa-l folosesc. Unde gasesc Hing?

    Posted by Ana | 1 July 2013, 5:22 PM
    • Buna Ana! Hing gasesti la unele din magazinele online sugerate la sectiunea Adrese pentru Ingrediente din stanga paginii. Sigur gasesti la IndianFood.ro la niste borcanele galbene micute, la un pret foarte bun. Hing se foloseste cate putin de tot – mie un borcanel de Hing imi ajunge cam 6 luni (si sunt consumator serios, zilnic).

      Posted by cloudpearl | 1 July 2013, 5:38 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: