Dal cu Legume – Mancare de Linte portocalie cu Legume

Dal sau Daal /Dahl /Dhal este un termen generic pentru orice tip de linte sau naut, precum si pentru orice mancare cu linte sau naut. In alimentatia Ayurvedica lintea este considerata foarte importanta si este recomandata sa fie consumata frecvent. Este extrem de hranitoare, o sursa ideala de proteina pentru vegetarieni.

Iata aici o reteta de Dal cu morcov si ardei capia, dulce, hranitoare, gustoasa si mai ales usor de facut. Foarte buna pentru tipologia Pitta. Este ok si pentru Vata. Buna pentru Kapha daca se foloseste mai mult ghimbir si chiar putin chilli verde.

timp de preparare: 30 minute

pentru 4-5 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 cana linte portocalie (Masoor Dal)

1 morcov

1 ardei capia

1 bucata de praz

1 bucatica ghimbir proaspat

1 lingurita chimion seminte (Jeera)

1 lingurita fenicul seminte (Saunf)

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1 lingurita fenicul macinat

1 legatura marar

1 litru de apa

1/2 lingurita sare

4 linguri ulei de floarea soarelui sau de masline

METODA

Gasiti Masoor Dal la orice plafar, la Kaufland sau la multe supermarketuri. E o linte portocalie, micuta.

Spalati lintea in 5-6 ape si puneti-o la fiert impreuna cu morcovul, ardeiul capia, turmericul si sarea. Masoor Dal fierbe foarte repede, in aproximativ 10-15 minute, asa ca ar fi bine sa puneti morcovul taiat in felioare foarte subtiri sau dat pe razatoare ca sa aiba timp sa fiarba.

Pregatiti condimentele, ghimbirul si prazul (curatati, tocati). Faceti Tarka: puneti uleiul la incalzit intr-o craticioara micuta, pe foc mic. Cand uleiul e suficient de cald aruncati in el semintele de fenicul si chimion. Lasati-le sa pocneasca 4-5 secunde, apoi adaugati prazul si ghimbirul. Dupa 4 minute puneti si coriandrul cu feniculul pulbere. Amestecati. Stingeti focul dupa inca 1 minut.

Cand lintea si legumele au fiert, adaugati Tarka. Mai lasati sa fiarba 3-4 minute, adaugati mararul tocat si inchideti focul. Lasati sa stea acoperit cu capac inca 10 minute.

Serviti cu painite indiene Chapati sau Parathas !

OBSERVATIA 1: Daca vreti o linte mai zemoasa, mai adaugati putina apa la fiert. Oricum lintea se va mai ingrosa dupa ce o luati de pe foc, in urmatoarea ora, indiferent cat de bine ati fiert-o. De aceea este bine sa o lasati acoperita cat puteti de mult inainte de a o servi. Pentru Vata, cu cat e mai zemoasa cu atat mai bine. Pentru Kapha nu trebuie sa fie prea zemoasa.

OBSERVATIA 2: In reteta ca ingredient este mentionat chimenul. Nu confundati chimionul (Jeera) cu chimenul care sa gaseste la noi prin toate magazinele. Cel de la noi se numeste de fapt chimen salbatic si poarta in engleza denumirea de “caraway”.  Acesta nu este bun deloc pentru Vata, arareori bun pentru Pitta, dar e ok pentru Kapha. In schimb Jeera este un condiment foarte bun pentru toata lumea, fara rezerve.

OBSERVATIA 3: Daca o persoana cu predominanta Vata doreste sa consume linte, cel mai bine ar fi daca ar pune-o la inmuiat inainte de a o fierbe. Si 15 minute daca e lasata lintea in putina apa e ok. Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Devine mai usor de digerat si nu mai produce gaze. E drept ca Masoor Dal-ul este o linte slaba ca abilitate de a balona, asa ca puteti sa o folositi si fara sa o puneti la inmuiat daca o fierbeti bine si o faceti zemoasa.

Din punct de vedere Ayurvedic: Dal cu Legume este o mancare de linte Tridoshica .

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Zucchini Dal

Zucchini Dal

Mancare de linte Mung cu Conopida si Morcov

Mung Dal Gobi Gajar Curry

Mancare de linte Mung

Simple Green Mung Dal

Puneri Dal

Puneri Dal

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: