Green Mung Dal Curry – Curry din Linte Mung Verde

Green Mung Dal  Curry

Acest Curry gustos a rezultat in urma unei tentative nereusite de a face Mung Dal Sundal. Nereusita din punct de vedere al faptului ca bobul de Mung s-a fiert foarte tare/bine si s-a desfacut, lucru inacceptabil la un Sundal.

Asa ca am facut o Tarka mai serioasa, care sa echilibreze bine lintea cu tendintele ei gazo-formatoare, am adaugat condimente multe si bune, tot pentru a echilibra Vata, si asa a rezultat un minunat Curry, bun de te lingi pe degete, hranitor, dar surprinzator de usor pentru o mancare de linte.

Green Mung Dal Curry este asemanator cu o alta reteta pe care am postat-o pe blog, tot cu linte Mung verde, si anume Simple Green Mung Dal. Insa datorita folosirii altor condimente, gustul difera. De asemenea, spre deosebire de Simple Green Mung Dal, in reteta de fata nu am folosit deloc legume ci doar Mung.  In plus, Green Mung Dal Curry este si o tzara mai picant, datorita folosirii chilli-ului rosu uscat.

Deci, multumita nepriceperii mele de a face un Sundal asa cum trebuie, mai aveti acum o reteta cu linte Mung verde cu care sa va rasfatati. Nici o greseala nu ramane nerasplatita in bucataria indiana🙂 . Daca-l serviti cu niste painite infoiate Poori, va jur: e lux a-ntaia!

timp de preparare: 35 – 40 minute

rezulta 6 portii

picantzeala5

INGREDIENTE

1 cana Mung Dal verde (in coaja)

1 ceapa mare

1 bucatica Ghimbir proaspat

1 chilli rosu uscat

1/4 cana nuca de cocos

2 lingurite seminte de chimion (Jeera)

1 lingurita seminte de mustar

1/2 + 1 lingurite turmeric

1 lingurita Chaat Masala

2 lingurite pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1 lingurita cu varf pulbere de chimion (Jeera Powder)

1/2 lingurita Hing

1 lingurita sare

100 ml ulei

3 cani apa

METODA

Spalati Mung-ul in cateva ape si puneti-l in oala cu presiune impreuna cu 3 cani apa si 1/2 lingurita turmeric. Din momentul in care oala incepe sa fasaie puternic fierbeti 20 minute pe foc mediu. Lasati deoparte.

Separat faceti o Tarka: puneti uleiul la incalzit; cand s-a incalzit suficient de bine aruncati semintele de chimion si mustar in el. Lasati-le sa pocneasca, apoi adaugati Hing-ul, nuca de cocos si chilli-ul rosu. Tineti pe foc 5 secunde apoi adaugati ghimbirul tocat bine inainte si ceapa maruntita. Caliti bine de tot pana ce ceapa devine moale, pe foc mediu-mic (cam 5 minute). Daca nu gatiti ceapa suficient de bine incat sa nu mai fie deloc tare, puteti avea arsuri la stomac (daca sunteti o persoana predispusa la aceasta problema).

Dupa ce ati calit bine ceapa rasturnati toate prafurile peste ea: coriandru, chimen, Chaat Masala, restul de turmeric. Amestecati pret de 1 minut apoi turnati Mung peste Tarka. Adaugati sarea si amestecati bine de tot, apoi serviti.

Green Mung Dal  Curry_

SUGESTIE: Daca doriti sa transformati acest Curry intr-unul demn de o masa de familie sau de sarbatoare, adaugati in el la servire cateva cubulete de branza Paneer prajite usor intr-o lingura de ulei, separat. Nu numai ca ii da un aspect mai placut, dar il face si mai gustos si mai echilibrant pentru persoanele Vata si Pitta.

OBSERVATIA 1: Puteti face Green Mung Dal Curry cu mai putine condimente sau le puteti schimba in functie de gusturi. Insa neaparat va trebui sa folositi turmeric si bine ar fi daca n-ati renunta la pulberea de coriandru. Altfel se perturba Vata si veti avea gaze.

OBSERVATIA 2: Cantitatea de ulei este aproximativa. Insa la cat Mung iese dupa fierbere este nevoie de ceva mai mult ulei decat ati folosi in mod normal din cauza ca leguminoasele (naut, linte, fasole) au tendinta sa dea gaze, iar prezenta uleiului inhiba acest proces. Daca fierbeti Mung-ul la presiune, el va fi foarte bine fiert si bine imbibat de apa, ceea ce scade tendinta sa de a crea gaze. Deci nu este nevoie de prea mult ulei.

OBSERVATIA 3: Daca nu aveti oala cu presiune, puteti fierbe lintea in mod normal, insa timpul de fierbere se va dubla/tripla si este obligatoriu sa puneti Mung-ul la inmuiat dinainte, cel putin 2 ore.

Din punct de vedere Ayurvedic: Green Mung Dal Curry este Tridoshic, insa persoanele Vata si Pitta trebuie sa scoata Chilli-ul rosu uscat din reteta.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Mancare din 5 tipuri de linte

Panchmel Dal – Mancare din 5 tipuri de Linte

Mancare de linte Mung cu Conopida si Morcov

Mung Dal Gobi Gajar Curry

Dal cu Legume - Mancare de Linte portocalie cu Legume

Dal cu Legume – Mancare de Linte portocalie cu Legume

Mancare indiana de Naut

Channa Dal Tadka – Mancare de Naut

Discussion

6 thoughts on “Green Mung Dal Curry – Curry din Linte Mung Verde

  1. Am incercat reteta folosind fasolea verde, decojita, in locul celei Mung. Nu ma asteptam sa spun acest lucru, dar gustul mi s-a parut chiar mai bun. Neasteptat de bun, as putea adauga:) Multumesc!

    Posted by Ema | 30 April 2014, 12:12 PM
    • Daca prin fasole verde decojita te referi la lintea Mung galbena, atunci chiar asa este: lintea Mung galbena e mai gustoasa si mai fina decat lintea Mung nedecojita, verde.

      Posted by cloudpearl | 30 April 2014, 12:29 PM
  2. Intrebare: care este rolul condimentelor (introduse diferit) praf versus cele in forma de seminte? Multumesc.

    Posted by ema | 18 May 2013, 3:31 PM
    • Rolul tuturor condimentelor, praf sau intregi, este de a imbunatati digestia, de a ajuta buna functionare a lui Agni si de a ajuta organismul sa beneficieze la maxim de toti nutrientii din hrana. Deci per ansamblu rolul condimentelor este de a ne ajuta sa fim (mai) sanatosi.

      Posted by cloudpearl | 19 May 2013, 10:45 AM
  3. Foarte, foarte gustoasa! E adevarat ca Mung verde e lintea (fasolea) mea preferata:) Multumesc!

    Posted by ema | 18 May 2013, 3:16 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: