Kadoo ki Sabzi – Subji de Dovleac

O mancare mai neobisnuita pentru noi, insa cred ca veti fi cuceriti de gustul ei daca o incercati. Este o hrana minunata pentru perioadele de post, precum si pentru sezonul rece. Aceasta reteta este simpla, usor de preparat, rapida, Ayurvedica. Este foarte populara in India in perioadele lor de post, cand nu au voie sa consume cereale.

timp de preparare: 30 minute

pentru 3 persoane

picantzeala1

INGREDIENTE

3/4 kg dovleac “placintar” curatat de coaja si taiat cubulete

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1/2 lingurita seminte de mustar

1 lingurita seminte de schinduf

1 chilli verde tocat

1 bucatica de 2-3 cm ghimbir proaspat (sau 1/2 lingurita pulbere de ghimbir)

2 varfuri cutit Hing

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1/2  lingurita turmeric

1 lingurita fenicul macinat

1 lingurita Amchoor (pulbere de mango)

1 lingura zahar brut din trestie de zahar

1/2 lingurita sare

3-4 linguri ulei

1/4 cana apa

1 legatura patrunjel – optional

METODA

Faceti Tarka: incalziti uleiul si puneti semintele inauntru (mustar, chimion, schinduf – de toate sau din care aveti). Asteptati sa pocneasca si puneti chilli si ghimbir tocate, apoi Hing daca aveti.

Dupa 30 secunde, rasturnati in oala dovleacul impreuna cu coriandru, fenicul, turmeric si sare si amestecati asa incat bucatelele de dovleac sa fie bine acoperite de condimente si ulei. Turnati apa, acoperiti si lasati sa fiarba pe foc mic cam 10 minute sau pana se inmoaie dovleacul. Amestecati din cand in cand.

Dupa 10 minute, puneti si zaharul cu Amchoor, amestecati bine si lasati sa fiarba fara capac pana ce apa se evapora, inca 5-10 minute. La sfarsit adaugati verdeata daca doriti.

Serviti cu Aloo Parathas ! Combinatie excelenta.

OBSERVATIA 1: Daca nu aveti Amchoor, care e acru si mai taie din gustul dulce al dovleacului, nu va apucati sa acriti mancarea cu rosie, bors sau otet – nu se potrivesc. Mai bine nu mai puneti zaharul si folositi ca verdeata marar. Sau folositi un tip de dovleac mai putin dulce. De asemenea, puteti acri mancarea la final cu putina zeama de Lime sau lamaie, direct cand o serviti, in farfurie.

OBSERVATIA 2: In loc de Hing cred ca merge sa folositi usturoi, pentru ca au cam acelasi gust in mancare. Eu nu am incercat inca, dar cred ca e ok.

OBSERVATIA 3: Mancarea “suporta” condimentele tari precum ardei rosu sau chilli verde pentru ca se armonizeaza bine cu gustul dulce al dovleacului. Dar daca nu vreti (sau nu aveti voie) picant, puteti sa folositi numai ghimbir.

OBSERVATIA 4: La final, cand se adauga zaharul si Amchoor, puteti adauga si 1 lingurita de Garam Masala.

Din punct de vedere Ayurvedic: Kadoo ki Sabzi este foarte potrivita pentru tipologiile Vata si Pitta. Pentru Pitta – de lasat deoparte semintele de mustar si chilli-ul verde. Persoanele Kapha pot gusta ocazional, insa e bine sa adauge 1/2 lingurita piper negru macinat si/sau un chilli rosu. Tot pentru ele e mai bine daca nu folosesc zahar.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Kadoo Tikki

Kadoo Tikki

Supa de Linte Mung

Moong Dal ka Shorba

Aloo Kadoo Rasam

Aloo Kadoo Rasam

Kaddu Pakoras

Kaddu Pakoras

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: