More Kuzhambu – Sos de Iaurt din Tamil Nadu

Sos de iaurt din Tamil Nadu

Kuzhambu este o mancare caracteristica sudului Indiei. Ea este facuta din diferite Dal-uri (tipuri de linte) si condimente, cu sau fara iaurt / lapte batut. Unele tipuri de Kuzhambu contin si legume. Exista nenumarate retete in intreg sudul Indiei precum si feluri diferite de preparare. Practic Kuzhambu e un fel de sos in acceptiunea noastra, insa diferit de un Chutney.

More Kuzhambu este un sos pe baza de iaurt sau lapte batut si, spre deosebire de celalalte tipuri de Kuzhambu, contine doar cantitati simbolice de orez si Dal. El se poate face cu legume sau simplu. Reteta provine din Tamil Nadu, stat din sudul Indiei.

More Kuzhambu este considerata racoritoare de indieni si este hrana de baza pentru orice persoana care traieste sub soarele necrutator al Indiei de sud.

timp de preparare: 20 minute (40 daca folositi si legume)

pentru 5 persoane

3 din 10

INGREDIENTE

2 cani iaurt sau lapte batut

1 cana din orice leguma: cartofi, morcov, dovleac, fasole verde – optional

1 lingurita Toor Dal – optional

1 lingurita Chana Dal – optional

1 lingurita orez

3-4 lingurite nuca de cocos

2 chilli verzi proaspeti

2-3 catei usturoi

1 bucatica ghimbir proaspat

1/4 lingurita turmeric

1/2 lingurita sare

apa

INGREDIENTE pentru TARKA

1 lingura ulei/unt din nuca de cocos

1 ceapa

1 chilli rosu – optional

1/4 lingurita seminte de mustar maro

cateva frunze de curry

1 varf de cutit Hing

METODA

Puneti la inmuiat orezul cu Toor Dal si Chana Dal in putina apa, timp de 15-20 minute.

Amestecati iaurtul cu turmeric. Bateti bine.

Mixati impreuna: orez + Toor Dal + Chana Dal + nuca de cocos + ghimbir + usturoi + chilli verzi. Adaugati putina apa cat sa iasa o pasta fina.

Fierbeti legumele pe jumatate, apoi turnati peste ele pasta + sare + putina apa.

Fierbeti pe foc mic pana ce legumele se fierb complet si dispare mirosul de crud al pastei.

Apoi turnati iaurtul cu turmeric.

Intr-o tigaita micuta faceti Tarka: incalziti untul/uleiul de cocos pe foc mic si cand e fierbinte puneti semintele de mustar. Dupa ce acestea au pocnit, puneti chilli-ul rosu, hing si frunzele de curry sfaramate in mana. Adaugati si ceapa taiata marunt. Tineti pe foc amestecand timp de 2 minute sau pana ce ceapa este bine facuta.

Turnati peste iaurtul cu legume. Mai tineti pe foc 2 minute.

Serviti cu orez: puneti cateva linguri de orez simplu intr-un bol si peste el turnati cateva linguri de More Kuzhambu.

Sos de iaurt din Tamil Nadu

OBSERVATIA 1: Daca reteta vi se pare prea picanta, mai scoateti din chilli verzi, desi acestia isi pierd destul din picantzeala la fiert. In aceasta reteta eu am folosit un amestec de cartofi noi si morcov iar ca orez am optat pentru Jeera Rice.

OBSERVATIA 2: More Kuzhambu se poate face atat cu legume cat si fara. Legumele ii dau aspect de mancare cu sos, in timp ce varianta fara legume e mai fluida. In functie de cum ati optat sa faceti More Kuzhambu: simplu sau cu legume, folositi mai putina sau mai multa apa.

Din punct de vedere Ayurvedic: Reteta este Tridoshica, deci sanatoasa pentru toata lumea. Evident, persoanele Pitta trebuie sa scoata din reteta Chilli verzi si pe cel rosu. Recomandare Ayurvedica: consumati portii reduse si doar in timpul zilei, inainte de apusul Soarelui.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Salata de ardei capia cu iaurt

Raita de Ardei Capia Copti – Ardei Copti in Iaurt

Vinete in sos de iaurt

Vankaya Perugu Pachadi – Vinete in sos de Iaurt

Raita de cartofi

Alu Perugu Pachadi – Cartofi in sos de Iaurt

Shahi Paneer - Curry de Paneer pentru masa regelui

Shahi Paneer – Curry de Paneer pentru masa regelui

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: