Panchmel Dal – Mancare din 5 tipuri de Linte

Mancare din 5 tipuri de linte

Panchmel Dal sau Panchratna Dal (adica 5 nestemate) este un amestec foarte sanatos din 5 tipuri de linte, plin de proteine, hranitor si satios. Aceasta mancare face parte din bogata traditie culinara a Rajasthanului, stat din nord-vestul Indiei. Rajasthan este cel mai mare stat indian si inseamna tinutul regilor.

Panchmel Dal este o mancare ideala pentru perioadele de post. Un mix energizant pentru iesirea din iarna pentru ca sa intampinam primavara sanatosi si plini de energie.

sursa: Experiments in Kailas Kitchen

timp de preparare: 30 minute +inmuiat si fiert lintea

pentru 4 persoane

picantzeala5

INGREDIENTE

1/4 cana linte rosie (Masoor Dal)

1/4 cana linte verde (Mung verde)

1/4 cana linte verde fara coaja (Mung Dal galben)

1/4 cana linte neagra (Urad Dal)

1/4 cana naut despicat (Chana Dal)

2 rosii

1 bucatica ghimbir proaspat de 2,5 cm lungime

2 chilli verzi proaspeti

1 varf de cutit Hing

1/2 lingurita seminte chimion (Jeera)

5 cuisoare

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita pulbere de chimion (Jeera Powder)

1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1/2 lingurita piper cayenne – optional

1/2 lingurita Basic Garam Masala

1/2 lingurita sare

3 linguri ulei de floarea soarelui

patrunjel tocat

METODA

Amestecati cele 5 tipuri de linte si spalati-le impreuna in mai multe ape, pana ce apa iese curata. Puneti-le la inmuiat in suficienta apa cat mai mult timp (4 ore sau peste noapte).

A doua zi scurgeti apa, clatiti din nou pana ce apa iese curata si puneti lintea in oala cu presiune impreuna cu apa (cam 2 cani), putina sare si 1/2 lingurita turmeric. Lasati sa fiarba sub presiune 15 minute din momentul in care incepe sa fasaie. Apoi luati de pe foc.

Pastrati amestecul de linte deoparte.

Intr-o alta oala puneti cele 3 linguri de ulei la incalzit. Cand uleiul e suficient de fierbinte dar nu fumega adaugati semintele de chimion, Hing-ul si cuisoarele (zdrobiti inainte bobitele din varful cuisoarelor).

Dupa cateva secunde adaugati pasta obtinuta la mixer din ghimbir impreuna cu chilli verzi. Tineti pe foc cam 10 secunde, apoi adaugati pulberile de chimion si coriandru precum si piperul cayenne. Amestecati putin.

Rasturnati in oala si rosiile tocate. Gatiti pana ce rosiile se inmoaie.

Adaugati amestecul de linte si cata apa doriti, asa incat mancarea sa aiba consistenta pe care o doriti (eventual apa in care a fiert lintea daca nu vreti sa o pastrati pentru vreo supa).

Adaugati sarea. Lasati sa fiarba maxim 10 minute pe foc mic. Nu uitati sa amestecati frecvent ca lintea sa nu se prinda de fundul oalei si sa se arda.

Inainte de a inchide flacara adaugati Basic Garam Masala si verdeata.

Pofta buna!

OBSERVATIE: In reteta aceasta sunt recomandate anumite tipuri de linte care inca nu se gasesc la noi prea usor: Mung Dal galben, Chana Dal, Urad Dal. Asa ca puteti face orice amestec de linte doriti/aveti/gasiti, iar in loc de Chana Dal folositi naut obisnuit. Nu uitati insa ca fiecare tip de linte fierbe mai usor sau mai greu. Nautul trebuie fiert cam 20-40 minute (la oala cu presiune), in timp ce lintea portocalie care se gaseste la noi prin toate supermarketurile fierbe in 10 minute (in oala cu presiune in 5 minute).

Din punct de vedere Ayurvedic: Panchmel Dal este recomandat persoanelor Pitta si Kapha, cu observatia ca pentru Pitta trebuie scosi din reteta ardeii iuti si piperul cayenne. Persoanele Vata pot sa-l savureze ocazional.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Channa Dal Tadka

Channa Dal Tadka

Green Mung Dal Curry

Green Mung Dal Curry

Chickpeas Korma

Chickpeas Korma

Curry de linte Mung cu Conopida si Morcov

Mung Dal Gobi Gajar Curry

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: