Eheeee, mare istorie cu mancarea asta. Am luat reteta de pe un site pe care vi l-am mai recomandat. Ei, dar iata ca de data asta respectiva doamna a cam dat chix cu niste ingrediente. S-o fi gandit la altceva cand scria cantitatile ca mie mi-a iesit prima oara o mancare amara rau de nu puteai s-o inghiti. Sau poate ca trebuia facut ceva altcumva, numai ca in reteta nu mentioneaza nimic. Apoi am adaptat-o, ca ideea suna tare bine, si am obtinut intr-adevar ceva ce merita mentionat pe blog! Un Curry a-ntaia, demn de a fi servit la mese festive sau cand vreti sa rasfatati pe cineva.
M-am tot gandit apoi cum sa traduc numele retetei in romaneste, si-a iesit “Curry bogat”. De ce bogat? Pai de-aia, ca foloseste ingrediente scumpisoare: smantana multicica, caju scumpulet, Paneer din abundenta si unt pe deasupra. Asadar o mancare de om bogat…sau ca sa te simti bogat 🙂 .
Deci, puneti-va in bucatarie muzica indiana bine ritmata (ca doar trebuie sa fim bine dispusi cand gatim) si porniti aventura! Va sugerez Kajra Re cu frumusetea Bollywood-ului si a lumii intregi (Miss World in ’94), Aishwarya Rai.
timp de preparare: 40 minute
4 portii
INGREDIENTE
Paneer din 2 litri de lapte (facut din timp)
1 ceapa marisoara tocata
3 rosii despielitate si tocate
1 bucata ghimbir proaspat, cat o nuca
2 linguri unt
5 linguri smantana
2 linguri caju crud
1 lingurita seminte mustar
1 lingurita pulbere de Curry (Curry Powder)
1 lingurita seminte de coriandru macinate (Dhania Powder)
1/2 lingurita piper cayenne
1/2 lingurita turmeric
1 ceasca apa
1/2 lingurita sare
verdeata pentru garnisit
ulei de palmier pentru prajit Paneer
METODA
Taiati Paneer cubulete si prajiti-l in baie de ulei timp de 5 minute, intorcandu-l pe toate fetele. Scoateti pe o hartie prosop ca sa absoarba excesul de ulei.
Curatati ceapa, rosiile, ghimbirul si tocati-le pe fiecare in parte.
Incalziti untul intr-o oala de vreun litru jumate si cand e suficient de cald, puneti semintele de mustar sa pocneasca. Adaugati apoi ghimbirul tocat impreuna cu ceapa. Amestecati pe foc timp de 3 minute, apoi puneti caju-ul si condimentele pulbere: coriandru, Curry, turmeric, cayenne. Amestecati bine, mai tineti pe foc 1 minut.
Dupa care adaugati rosiile tocate. Mai tineti pe foc 3-4 minute.
Acum trebuie sa rasturnati acest amestec intr-un blender sau sa il mixati cu un mixer vertical. Important e sa iasa o pasta.
Puneti pasta inapoi in oala si pe foc mic. Pasta poate iesi un pic mai groasa asa ca daca vreti, turnati 1 ceasca de apa sau nu, dupa cum va place. Oricum, pasta se va subtia cand veti adauga smantana, insa important e sa nu fie intr-atat de groasa incat sa se prinda de oala si sa se arda.
Puneti si sarea.
Lasati sa dea un clocot, doua apoi rasturnati in oala bucatelele de Paneer prajit. Amestecati bine, lasati pe foc inca 5 minute.
La final adaugati smantana, mai tineti 1-2 minute pe foc. Garnisiti cu verdeata tocata si serviti. Pofta mare!
Din punct de vedere Ayurvedic: Paneer Butter Masala este recomandata tipologiilor Vata si Pitta (de inlocuit piperul cayenne cu un chilli verde pentru Vata si de scos cu totul din reteta pentru Pitta). Reteta este recomandata tipologiei Kapha pentru consum ocazional si numai daca scoate smantana de la ingrediente si o inlocuieste cu putina apa sau suc de rosii.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
am (re)facut-o ieri…
cred ca din cauza ca am pus doua cepe mari a iesit un pic cam grea….
:o(