Pindi Chana – Mancare de Naut cu Ceai negru

Mancare de naut din Punjab

Pindi Chana  provine din Punjabul pakistanez, din orasul Rawalpindi, de unde si denumirea. Spre deosebire de alte mancaruri din Punjab (vezi Punjabi Chole) care folosesc in retetele de naut ceapa gatita, in acest caz ceapa se serveste cruda, taiata sub forma de rondele cu care se decoreaza mancarea (absente din poza intrucat noi nu mancam ceapa cruda). Tot spre deosebire de orice alte mancaruri cu naut alb, in aceasta reteta nautul capata o culoare maronie din cauza faptului ca este fiert impreuna cu un pliculet de ceai negru.

Pindi Chana sau Pindi Chole este o mancare numai pentru cei care stau bine cu inima si tensiunea. Este buna pentru iarna si intrarea in primavara, pentru ca ajuta la eliminarea excesului de toxine care se acumuleaza in corp pe perioada iernii. De asemenea, face miracole pentru cei raciti sau gripati.

sursa: Veg Recipes Of India

timp de preparare: 10 minute + 20 minute fiert nautul in oala cu presiune

pentru 3 persoane

nivel de picantzeala:  picantzeala3

INGREDIENTE

Se pun la fiert impreuna:

1 + ½ cani naut uscat

3 cuisoare

2 bete de scortisoara

2 pastai cardamon verde

2 pastai cardamon maro (nu-i bai daca nu aveti)

2 frunze de dafin

1 plic de ceai negru

2 lingurite sare neagra (Kala Namak) sau sare de care aveti

Pentru Masala:

3 lingurite Pasta de ghimbir-usturoi SAU

3 catei mari de usturoi + 1 bucatica de ghimbir cat o minge de ping-pong

½ lingurita piper cayenne

2 lingurite pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1 lingurita Basic Garam Masala

1-2 lingurite Chana Masala

1 lingurita Amchur

3 linguri ulei

sare dupa gust

Pentru final:

3 linguri zeama de lamaie

METODA

Pentru aceasta reteta este nevoie de naut uscat. Cel care este deja fiert, de la conserve, nu poate fi folosit din cauza ca reteta cere ca nautul sa fie fiert impreuna cu cu condimente si ceai negru.

Puneti nautul la inmuiat de seara pana dimineata. Apoi clatiti-l si puneti-l la fiert in oala cu presiune cu 2 cani de apa si cu condimentele mentionate in lista: cuisoare + scortisoara + cardamon + dafin + ceai negru + sare.

Dupa ce l-ati fiert scurgeti apa si aruncati condimentele si plicul de ceai. Pastrati nautul intr-un castron.

Pregatiti pasta de ghimbir cu usturoi in timp ce fierbe nautul, mixandu-le impreuna cu un strop de apa si unul de ulei.

Amestecati toate condimentele pulbere ca sa va fie mai usor cand va trebui sa le folositi (in afara de sare).

Dupa ce nautul a fiert, puneti uleiul la incalzit pe foc mic, intr-o oala nu prea mare. Cand uleiul e usor incalzit puneti pasta de ghimbir cu usturoi. Prajiti 1 minut, doar cat sa dispara mirosul de crud.

Apoi rasturnati tot amestul de condimente pulbere. Amestecati vreme de 1 minut.

Puneti si nautul si sarea. Amestecati bine.

Lasati pe foc mic inca 5-7 minute amestecand frecvent, pentru ca nautul sa absoarba toate aromele.

La final luati de pe foc si adaugati zeama de lamaie. Amestecati iar.

Serviti cat e calda, cu iaurt deasupra.

OBSERVATIA 1: Cand puneti nautul la fiert puteti folosi un saculet de tifon sau bumbac in care puneti toate condimentele ca sa va fie mai usor sa le scoateti dupa aceea.

OBSERVATIA 2: In ce priveste nivelul de picantzeala, evident, acesta este optional. Fiecare isi poate alege cate condimente foloseste. Puteti opta sa nu puneti deloc piper cayenne sau sa folositi mai putina Chana Masala daca nu aveti voie sa mancati atat de picant, dar pastrati Garam Masala, coriandrul si Amchurul.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta mancare nu este accesibila persoanelor Vata. Este prea stimulatoare pentru ei. Pentru Pitta mancarea este ok numai daca renunta la piperul cayenne si Chana Masala, si foloseste doar un dram de usturoi. De asemenea, in loc de zeama lamaie obisnuita sa foloseasca zeama de Lime. Pentru cei cu predominanta Kapha, Pindi Chana este foarte potrivita si dinamizatoare pentru ca permite ca depozitele de Ama (toxine acumulate) sa o ia la vale si sa fie eliminate.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: