Puneri Dal – Linte din orasul Pune

Reteta provine din orasul Pune (regiunea Maharashtra, din vestul Indiei). Lintea este unul din alimentele de baza in hrana locuitorilor acestui oras. Orice mancare din Maharashtra este gatita cu multe condimente, iar nuca de cocos este prezenta in cantitati mari in mai toate retetele.

Pana acum nu am mai incercat o reteta de linte cu nuca de cocos, dar azi m-am simtit mai cutezatoare decat de obicei si mi-am incercat norocul. Ce-a iesit ne-a ridicat parul in cap de picanteala insa dincolo de asta, gustul este absolut unic si minunat. In descrierea retetei voi da doar o parte din condimentele originale asa incat Puneri Dal sa poata fi mancata de oricine.

timp de preparare: 20 minute

pentru 4 persoane

picantzeala3

INGREDIENTE

2 cani Masoor Dal (linte portocalie)

3 cani apa

1 lingurita turmeric

1/2 lingurita piper cayenne

1 lingura zahar (brut de trestie de zahar)

4 linguri nuca de cocos uscata

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1 varf de cutit Hing – optional dar recomandat

o mana frunze uscate de curry – daca aveti

1 lingurita sare

patrunjel verde, tocat, pentru presarat deasupra

3 linguri ulei

METODA

Scurgeti lintea si puneti -o la fiert in apa cu turmeric si sare. Fierbeti pana isi dubleaza volumul si devine moale (cam 15 minute). Atunci adaugati zaharul si piperul cayenne si mai fierbeti 2 minute.

Intre timp faceti o Tarka simpla: intr-o craticioara micuta puneti ulei la incalzit pe foc mic. Cand e suficient de cald, puneti semintele de chimen, lasati-le sa pocneasca apoi puneti Hing, frunzele de Curry si nuca de cocos. Inchideti imediat focul pentru ca nuca de cocos se arde foarte usor. Oricum, uleiul are inertie termica si nuca de cocos se va face foarte ok asa. Lasati sa se racoreasca 1 minut, apoi turnati peste linte (dupa ce ati pus zaharul).

Puneti capacul si lasati sa mai fiarba 2 minute, apoi stingeti focul. Lasati sa stea macar 5 minute, apoi serviti. Presarati deasupra patrunjel verde.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acesta este un Dal potrivit tipologiei Kapha, insa ar fi bine de scos zaharul din reteta. Este ok pentru Pitta si Vata daca nu se foloseste chilli-ul rosu. Vata poate inlocui cu Chilli verde proaspat.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Aloo Gajar Masoor Dal

Aloo Gajar Masoor Dal

Dal cu Legume

Dal cu Legume

Channa Dal Tadka

Channa Dal Tadka

Zucchini Dal

Zucchini Dal

Discussion

2 thoughts on “Puneri Dal – Linte din orasul Pune

  1. buna ziua. multumiri pentru toate aceste minunate sfaturi si retete, schimba viata : ) am linte neagra, in varianta ei sfaramata. ma tenteaza sa o incerc in aceasta reteta. aveti oare vreo alta recomandare? multumesc frumos.

    Posted by Valentina | 10 April 2014, 12:55 PM
    • Buna Vali, ce sa zic, merge – numai sa dai deoparte zaharul si nuca de cocos. Lintea neagra (Urad sau Urid Dal cum ii zice) este cea mai grea linte si mai satioasa, deci trebuie insotita de condimente tari si multe ca sa poata fi usor de digerat.
      In plus fierbe mai greu decat lintea portocalie.

      Posted by cloudpearl | 10 April 2014, 6:50 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: