Punjabi Chole – Mancare de Naut din Punjab

Continui epopeea retetelor cu naut cu Punjabi Chole. Punjab este o regiune din nord-vestul Indei, care a fost impartita in doua acum cateva decenii: o parte tine de Pakistan si o parte de India. In Punjab se mananca BINE. Mancarea de acolo poate fi de la foarte picanta la extrem de blanda, depinzand de orasul/zona de unde provine, si extrem de gustoasa.

Punjabi Chole este mediu de picanta deci destul de accesibila. Este foarte bogata in arome. Practic, nautul este imbracat intr-un sos puternic aromat, deosebit de gustos. Punjabi Chole contine si o reteta de Masala (amestec de condimente) proaspata, usor si rapid de facut.

Garantez ca o sa va placa foarte mult!

adaptare dupa reteta de pe Dil Se…

timp de preparare: 30 minute + timp pentru fiert nautul

pentru 4 portii

5 din 10

INGREDIENTE

2 cani naut uscat + 2 cani apa + 1/2 lingurita turmeric

1 ceapa mare

3-4 rosii medii

1 bucatica ghimbir proaspat, lunga de 2-3 cm

2 chilli verzi

1 lingurita turmeric

1/2 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)

3-4 linguri ulei de floarea soarelui

1 lingurita sare

2 cani apa

1 cana = 300 ml

INGREDIENTE pentru MASALA

2 linguri seminte coriandru

1 bat de scortisoara lung de 3 cm

3 cuisoare

1 lingurita piper negru boabe

8 pastai de cardamon

1 lingurita chimion seminte (Jeera)

1 frunza de dafin

2 chilli rosii uscati

METODA

Spalati nautul si puneti-l la inmuiat peste noapte sau macar 4-6 ore. Apoi clatiti-l si puneti-l in oala cu presiune cu 2 cani de apa si 1/2 lingurita turmeric. Gatiti cam 20 minute din momentul in care oala cu presiune incepe sa fasaie.

Sau puteti folosi naut de la conserva daca nu aveti timp sa gatiti nautul uscat.

Pregatiti MASALA:

Puneti toate ingredientele pentru Masala intr-o tigaie si tineti-le pe foc mediu cam 3 minute sau pana ce isi schimba usor culoarea si condimentele incep sa emane aromele lor. Cat timp tineti pe foc, amestecati continuu ca sa nu se arda condimentele.

Imediat rasturnati amestecul pe o farfurie intinsa si lasati sa se racoreasca 10 minute. Apoi rasniti in rasnita de cafea/condimente sau pisati intr-un mojar.

Desi vi se va parea ca e multa Masala pentru o singura mancare, sa stiti ca reteta cere sa fie folosita toata! De aici bogatia de arome de care spuneam…

Asamblati mancarea:

Puneti uleiul intr-o oala suficient de incapatoare si incalziti-l. Adaugati ceapa, ghimbirul si chilli verzi, toate tocate fin, si prajiti pana cand ceapa devine translucida. Apoi puneti rosiile curatate de pielita si maruntite (eu am folosit rosii despielitate de la conserva). Adaugati si turmericul, coriandrul si sarea. Tineti pe foc cam 2 minute (pentru rosii de conserva. Cam 5 minute daca folositi rosii proaspete), amestecand ocazional.

Apoi puneti toata Masala si mai tineti pe foc 1 minut.

Rasturnati in oala nautul, turnati si apa. Amestecati si lasati sa fiarba 10 minute sau pana ce ajunge la consistenta pe care v-o doriti (mai uscat sau cu mai mult sos).

Serviti alaturi de Jeera Rice sau painite indiene: Parathas, Chapati, Naan…

OBSERVATIA 1: Adaugati mai multa sau mai putina apa in functie de cum va place consistenta mancarii. Insa ar fi bine sa respectati termenul de 10 minute in care nautul fierbe in sos, pentru ca in acest rastimp el absoarbe aromele condimentelor.

OBSERVATIA 2: Reteta originala de Masala continea si Anardana care e un condiment din seminte de rodie. Eu n-am avut Anardana si totusi Masala a iesit delicioasa. Puteti inlocui cu Amchoor (1/2 lingurita adaugata la final in amestec), daca aveti, sau nimic. De asemenea, in reteta originala se foloseste cardamon maro in loc de cel verde (bine cunoscut la noi). Exista ceva diferenta de gust intre ele insa e ok daca folositi cardamonul verde.

OBSERVATIA 3: Inainte de a pune condimentele pentru Masala pe foc, spargeti bobitele de la cuisoare apasandu-le usor cu varful in tigaie. Altfel, cand se incalzesc, s-ar putea sa va treziti ca pocnesc si va sar in fata.

OBSERVATIA 4: Daca nu sunteti siguri cat timp sa tineti condimentele pe foc, mai bine tineti-le mai putin decat prea mult pentru ca daca se ard, Masala nu va mai fi asa buna… Totul depinde de tigaia pe care o folositi. In mod normal aceste Masalas se fac in tigaie de fonta insa puteti folosi orice fel de tigaie daca sunteti atenti sa nu dati flacara prea tare.

OBSERVATIA 5: Nu uitati sa scoateti semintele de cardamon din pastai inainte de a rasni Masala. Pastaile goale se arunca. Eu am uitat sa fac asta! insa n-am simtit nimic in plus sau minus. Bine ca am o rasnita buna…

Din punct de vedere Ayurvedic: Punjabi Chole este deosebit de buna pentru persoanele Kapha. Ar fi ok si pentru Pitta daca se renunta la picantzeala: chilli rosii si verzi. Pentru Vata este ok de consumat ocazional.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Chickpeas Korma - Korma de Naut in suc de Rosii

Chickpeas Korma – Korma de Naut in suc de Rosii

Channa Dal Tadka - Mancare de Naut

Channa Dal Tadka – Mancare de Naut

Kabuli Chana Shorba - Ciorba de Naut cu Lapte de Cocos

Kabuli Chana Shorba – Ciorba de Naut cu Lapte de Cocos

Chole Tikki - Piftelute din Naut

Chole Tikki – Piftelute din Naut

Discussion

6 thoughts on “Punjabi Chole – Mancare de Naut din Punjab

  1. Intrebare: care este diferenta intre aceasta si Channa Dal Tadka? Eu sunt extrem de curioasa pentru ca sunt o mare admiratoare a ultimei, o gatesc si i-am convertit si pe altii la asa ceva.

    Posted by Daniela | 28 October 2015, 4:43 PM
    • Buna Dani! Channa Dal Tadka este o mancare de naut de fiecare zi ca sa zic asa, desi foloseste caju, care face totul mai deosebit. E relativ simplu de facut, fara complicatiuni si cu rezultate super satisfacatoare. Punjabi Chole e o reteta mai complexa, de next level, implica prepararea unei Masale de condimente care se foloseste imediat in mancare, in intregime. Se folosesc mai multe condimente, in cantitate mai mare, ceea ce e specific Punjabi – arome intense, tari, “earthy”.
      De asemenea, daca ai sa citesti mai cu atentie modalitatile de preparare la cele doua ai sa observi diferente care la o prima vedere nu par mari, insa rezultatele sunt diferite. Nu gandi ca daca ambele retete folosesc cam aceleasi ingrediente inseamna ca rezultatul e acelasi. Nicidecum! Una e sa tuflesti rosiile in oala si sa le lasi sa se gateasca acolo, ca la Punjabi Chole, si alta e sa le combini impreuna cu alte condimente intr-o Masala lichida pe care apoi o pui in oala, cum se procedeazala Channa Dal Tadka.
      Pentru cel neantrenat, nu exista diferente, insa te asigur ca aceste mici detalii cauzeaza diferente importante, iar rezultatul nu e deloc acelasi. Pe verificate!🙂

      Posted by cloudpearl | 28 October 2015, 8:01 PM
  2. l-am facut , tare bun mi-a iesit!

    Posted by bea | 15 June 2014, 7:07 PM
  3. Foarte aromat! Multumesc!

    Posted by Ema | 28 May 2014, 3:58 PM
  4. Am făcut şi eu azi punjabi chole. E o mâncare foarte bună, impresionantă prin aroma ei puternică, neaşteptată. Mi-a plăcut foarte mult.
    Punjabi – este clar termenul. Dar Chole? Înseamnă năut? Şi cum se pronunţă? Precum ch din chorizo?

    Posted by Nataşa | 22 November 2013, 2:56 PM
    • Felicitaaari Natasa pentru replicarea retetei si postarea ei pe blogul tau! Ma bucur mult ca ti-a placut. Ai un blog foarte simpatic si interesant!!!
      Da, Chole inseamna naut alb (nu maro) si ai intuit perfect si pronuntia.

      Posted by cloudpearl | 24 November 2013, 12:57 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: