Spaghete A-la-Hindi

Mare aventura cu Spaghetele astea. Initial le preparam destul de frecvent si ne placeau teribil. Asta pana ce am mai citit eu in stanga si-n dreapta si am vazut ca unele persoane preocupate de Ayurveda spun ca de fapt combinatia intre spaghete, rosii si branza n-ar fi deloc ayurvedica si ca aceasta intalnire in stomac  ar conduce la tot soiul de boli. Asa ca am renuntat putin cam mofluza la reteta, desi ma simteam bine dupa ce o consumam, si am continuat aventura culinara ayurvedica cu alte preparate. Insa in sinea mea nu eram deloc convinsa.

Mai apoi am vazut ca si Vasant Lad spune ca Nightshades (adica solanaceele: vinete, rosii, ardei) nu fac o combinatie buna cu lactatele, insa fara a mentiona care lactate. E la mintea cocosului ca laptele cu rosiile nu se potrivesc nicicum, insa cum e cu branza cu rosii? Si-apoi, daca rosiile totusi se pot intelege cu iaurtul in prezenta condimentelor (vezi Raita de Rosii), oare n-o fi la fel si cu branza?

Si uite-asa, dupa indelungi surfari pe net si rasfoiri de carti, lucrurile tot nu s-au lamurit pentru ca nici o autoritate nu spune nicaieri in mod clar, ca regula generala, ca maritisul intre paste, branza si rosii e de rau.

Pana intr-o buna zi cand am inteles: rosiile sunt un fel de Cenusareasa in Ayurveda – se spune ca ele perturba toate cele 3 Doshas, mai ales daca sunt consumate crude. Ok, asta imi era clar demult. Schepsisul e ca daca sunt gatite cu condimente, isi mai pierd din abilitatea de a face rau, dar tot se recomanda sa se evite consumul prea des al mancarurilor unde rosiile detin majoritatea, adica domina respectiva mancare. Cum e cazul cu spaghetele/pastele fainoase preparate cu suc de rosii din abundenta.

Asadar lucrurile stau cam asa: in toata combinatia asta dintre cele 3, intalnirea intre paste si branza este ok, acceptata. Bunul simt spune totusi sa nu innecam pastele in branza pentru ca asta va duce la supararea lui Kapha si vom prezenta diferite simptome neplacute gen raceala, tuse, congestie etc.

Problema apare cand doamna rosie isi baga coada, din cauza ca ea este, va amintiti, Cenusareasa.  Ei, daca se limiteaza prezenta ei ca si cantitate si se pregateste cu condimente adecvate, atunci lucrurile nu mai sunt atat de grave. Singura observatie ar fi ca sa cautati sa nu serviti aceasta combinatie mai des de o data la 2 saptamani si sa incercati sa mai pregatiti si paste in care nu folositi rosii, ci alte legume. End of story. Si cu asta, Pofta buna!

timp de preparare: 35 minute

rezulta 4 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

300 grame Spaghete

3-4 rosii

 macar 200 grame Paneer – cu cat mai mult cu atat mai bun

1 ceapa medie

1 lingurita seminte chimen (Jeera)

1 strop de Hing sau 2 catei usturoi

1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1 lingurita Basic Garam Masala

2 lingurite zahar (brut din trestie de zahar)

1/2 lingurita sare

1/2 lingurita turmeric

5 linguri ulei de masline/floarea soarelui

1 legatura patrunjel verde

ulei pentru prajit Paneer

METODA

Practic, reteta are 4 pasi:

1. Fiert spaghetele in suficient de multa apa cu putina sare si ceva ulei ca sa nu se lipeasca intre ele.

2. Taiat Paneer in cubulete si prajit in baitza de ulei cam 5 minute, pana devin aurii – de scos deoparte pe un prosop de hartie.

3. Facut sucul de rosii.

4. Amestecat toate de la pasii 1, 2 si 3.

Puneti mai intai apa la fiert pentru spaghete. Apoi puteti sa va ocupati de Paneer. In timp ce acesta se prajeste (il mai intoarceti o data-de doua ori ca sa se prajeasca uniform) puneti spaghetele la fiert. Dupa ce ati scos Paneer din ulei faceti sucul de rosii.

Cojiti rosiile de pielite si dati-le prin mixer ca sa iasa o pasta. Sau, daca nu aveti mixer, tocati-le cat mai marunt. Pregatiti ceapa si condimentele, verdeata.

Intr-o oala de 1 litru puneti ulei si incalziti pe foc mic. Cand uleiul e suficient de cald puneti semintele de chimen sa pocneasca, apoi ceapa si hing (eventual usturoi). Caliti pret de 1-2 minute, apoi puneti coriandrul pulbere si turmericul. Amestecati si puneti rosiile tocate. Adaugati zaharul, sarea si Garam Masala. Lasati sa fiarba 5 minute. Apoi puneti in sos bucatelele de Paneer prajite. Lasati-le sa se infuzeze cu condimente si sa absoarba sosul – inca 3 minute. La final puneti verdeata. Luati de pe foc.

Intre timp spaghetele s-au fiert si le-ati scurs de apa. Puneti-le intr-un castron suficient de mare ca sa le puteti amesteca usor. Stropiti-le cu putin ulei de masline si putin turmeric (in afara de cantitatile mentionate la ingrediente).

Turnati sosul de rosii cu Paneer si amestecati temeinic. Daca doriti, puteti rade deasupra niste cascaval sau parmezan daca va tin buzunarele. Serviti-le calde.

OBSERVATIE: Reteta asta e de baza. La ea mai puteti adauga fie niste ciupercute prajite, fie un morcov dat pe razatoare si pus inaintea rosiilor in sos. Evident, la capitolul condimente am experimentat cu de toate: ghimbir, seminte de mustar, chilli verzi, cayenne, Curry etc. Deci puteti adapta in voie, in functie de ce aveti prin casa si de tipologie.

Din punct de vedere Ayurvedic: Spaghetele A-la-Hindi nu sunt prea recomandate persoanelor cu perturbari de tip Vata si Pitta din cauza prezentei rosiilor. Dar daca sunteti persoane echilibrate, sanatoase, atunci le puteti consuma ocazional – Pitta trebuie sa scoata usturoiul din reteta. Persoanele Kapha pot savura ceva mai in voie aceste spaghete, insa sa nu se arunce la prea mult Paneer, sa adauge ceva piper si un strop de Hot Garam Masala.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: