Subji de Ardei capia

Aveam in stoc niste ardei capia care isi asteptau randul sa intre in oala. Asa ca am facut din ei vedeta zilei si i-am transformat intr-un Subji Ayurvedic. Subji-urile sunt mancaruri de legume, de obicei cu sos (insa exista si scazute bine – vezi Kadoo ki Sabzi), foarte agreate in dieta Ayurvedica pentru ca sunt usor de digerat si nu incarca Agni, lasandu-l sa-si faca munca de a extrage nutrientii din hrana simultan cu a elimina toxinele din corp.

Acesta este un Subji foarte gustos, cu gust dulce si fin. Reteta e adaptata dupa cea a Ushei Lad din cartea Ayurvedic Cooking for Self-Healing. Enjoy!

timp de pregatire: 30 minute

3-4 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

5 ardei capia

1 morcov

1 bucata de praz cat un deget

1 ceapa mica

1 bucatica ghimbir proaspat

1 lingurita seminte chimen (Jeera)

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1 lingurita fenicul macinat

1/2 lingurita turmeric

4 linguri ulei de masline

500 ml apa

1/4 lingurita sare

verdeata

METODA

Curatati ardeii si taiati-i fasii scurte. Dati morcovul prin razatoare. Curatati si tocati ceapa, prazul si ghimbirul.

Intr-o oala de 2 litri puneti uleiul la incalzit si faceti Tarka: puneti semintele de Jeera si lasati sa pocneasca cateva secunde in ulei, apoi adaugati ghimbirul, prazul si ceapa. Caliti 2 minute si adaugati morcovul. Amestecati bine, asteptati 1-2 minute si puneti si coriandrul, feniculul, turmericul si sarea. Apoi imediat ardeii. Amestecati asa incat ardeii sa se imbrace in condimente. Turnati apa si puneti capacul. Lasati sa fiarba pe foc mediu cam 15-20 minute.

La final presarati verdeata si inchideti focul. Serviti cu painite Chapati sau cu Aloo Parathas.

OBSERVATIE: Aceasta reteta este foarte potrivita pentru persoanele Pitta intrucat are un gust dulce si foloseste condimente “soft”. Este potrivita si pentru tipologia Vata – puteti adauga mai multa apa daca va place, un strop de sare in plus, precum si 1 lingurita seminte mustar in Tarka la inceput. Pentru Kapha nu e o ideea prea buna decat daca se foloseste in Tarka mai mult ghimbir si un chilli verde sau piper. Oricum, acest Subji trebuie consumat mai rar de persoanele Kapha.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Subji de Ardei Capia este exceptional pentru persoanele Pitta in special. Este foarte bun si pentru Kapha – de folosit 1/2 lingurita piper negru sau Pippali si de inlocuit uleiul de masline cu cel de susan. Desi ardeii nu sunt recomandati deloc persoanelor Vata, ei sunt totusi buni si pentru ei in aceasta reteta, pentru consum ocazional. Si mai bine ar fi daca ar folosi un pic de Amchoor si/sau un chilli verde proaspat.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Ardei umpluti indieni

Bharwan Simla Mirch

Mancare de ardei cu dovlecel

Subji de Ardei cu Dovlecel

CusCus cu legume

CousCous Upma

Simla Mirch Pakoras

Simla Mirch Pakoras

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: