Mahaprasada – Hrana Zeilor din PURI

Templul Jagannath-puri

In traditia indiana hindusa si sikh exista obiceiul ca inainte de fiecare masa sa se aduca multumiri unei zeitati, unui sfant, avatar sau Mamei Divine pentru hrana de care se vor bucura cei ce o vor consuma. In termenii celor ce practica diferite forme de spiritualitate indiana aceasta actiune se numeste Prasada si ea inseamna dar, si este procesul de oferire a hranei zeitatii alese. Prin Prasada, cel ce ofera hrana intelege ca fiecare bob de orez sau lingura de mancare este un dar de la zei si ca fata de ea trebuie avuta o atitudine de recunostinta si de non-lacomie. Si, cel mai important, se considera ca ingerand Prasada, devotul se umple de protectia si ajutorul zeitatii care a binecuvantat hrana.

Teritoriul Indiei este presarat de nenumarate temple ale diferitelor credinte. La aceste temple sunt celebrate tot felul de sarbatori religioase la care se strang multimi de oameni. De obicei, cu aceste ocazii se prepara hrana in cantitati enorme ce se ofera zeitatilor carora le este dedicat templul respectiv. Aceasta actiune de oferire se numeste Prasada. In bucataria templului numerosi bucatari pregatesc diferite feluri de mancare pure si acest proces poate dura cateva zile. De fapt, o sarbatoare indiana se intinde aproape intotdeauna pe parcursul mai multor zile, rastimp in care la templu se prepara hrana continuu pentru ca nimeni sa nu flamanzeasca.

praasad

Un exemplu este templul Jagannath din orasul Puri, statul Orissa, loc de pelerinaj in special pentru adoratori ai lui Krishna si Vishnu – este unul din cele patru cele mai importante locuri de pelerinaj pe care un hindus trebuie sa le viziteze in decursul vietii. Se spune chiar ca lui Vishnu ii place sa cineze la Puri.

Acolo, in fiecare an, intr-o zi special aleasa care cade in iunie sau iulie, are loc Chariot Festival sau Jagannath Rath Yatra, care a introdus un nou cuvant in limba engleza: juggernaut (desemneaza ceva urias). Mii de oameni participa la festivitatile care dureaza zile in sir. Orasul este pur si simplu invadat de o mare de vizitatori dintre care multi vin din alte tari. Asa ca un element de maxima importanta este Prasada. De fapt, la Jagannath Temple, ea se numeste Mahaprasada (mai mult decat Prasada), adica hrana binecuvantata.

Puri Rath Yatra

Jagannath Temple are cea mai mare bucatarie din lume unde zilnic, pe perioada festivalului, se gateste pentru peste o suta de mii de oameni. Mahaprasada consta dintr-un meniu alcatuit din 56 de feluri de mancare! Se pregatesc nenumarate lipii (numite Pitha in limba Oriya), noua feluri de orez (simplu, cu Ghee, cu Ghee si lamaie, cu ghimbir, cu linte: Kitcheri, cu iaurt, cu zahar, cu linte si zahar, si un orez special gatit in Ghee cu zahar), Dal-uri, numeroase feluri de mancare cu legume, Raitas (salate de legume cu iaurt), o bautura dulce cu iaurt numita Pana si nelipsitele dulciuri care fac Orissa atat de vestita. Meniul acesta a fost adoptat in secolul 11, odata cu ridicarea templului, si nu a fost schimbat absolut deloc odata cu trecerea timpului. Hrana devine Mahaprasada numai dupa ce este oferita zeului Jagannath si zeitei Vimala, apoi este partial oferita gratuit, partial vanduta devotilor in locatia Anand Bazar de langa templu.

Aceasta hrana trebuie intotdeauna sa fie cat mai pura (Sattvica) atat ca mod de pregatire, cat si in ce priveste ingredientele. O regula fundamentala atunci cand se prepara Mahaprasada este ca hrana NU se gusta. La prepararea hranei participa 600 bucatari (numiti Mahasuaras) si 400 de ajutoare care gatesc totul in peste 700 de cuptoare din lut traditionale, unde se foloseste numai foc de lemne, si in vase de lut. Totul se pregateste la aburi, cu o atitudine de devotiune si recunostinta care infuzeaza hrana ce urmeaza sa fie oferita zeitatilor tutelare ale templului.

Mahaprasada

Acolo exista credinta ca zeita MahaLakshmi este cea care gateste de fapt hrana si daca mancarea preparata este cumva considerata impura in vreun fel de zeita, ea este aruncata si ingropata si imediat se pregateste alta.

Cand mancarea este transportata in locul unde va deveni Mahaprasada, ea nu lasa nici o dara de miros in urma, insa dupa ce este oferita zeitatilor, inunda toate culoarele cu aromele ei. Atunci devotii stiu ca hrana a fost binecuvantata. Cei care gusta din aceasta hrana simt o aroma foarte puternica, speciala, spirituala pe care toti o recunosc ca fiind de natura divina.

Hrana gatita pentru Mahaprasada este exclusiv vegetariana si nu contine absolut deloc usturoi sau ceapa (alimente considerate Tamasice in Ayurveda). Mahaprasada de la Jagannath Temple este cunoscuta si sub numele de Anna Brahma, adica hrana zeilor. Mahaprasada mai este denumita si Kaibalya adica ceea ce confera Moksha (eliberarea de ciclul reincarnarilor) – se spune ca cel care gusta din aceasta hrana se va bucura nu doar de bunastare fizica ci si de eliberare spirituala.

Bibliografie

Jagannath Temple, Puri – Wikipedia

Mahaprasad (Jagannath Temple) – Wikipedia

Cooking Fundas

Revista India Perspectives, numarul din mai-iunie 2013

Discussion

4 thoughts on “Mahaprasada – Hrana Zeilor din PURI

  1. te rog sa ne prezinti si retete sattvice la fiecare tipologie
    multumesc

    Posted by nicoleta | 21 September 2013, 3:52 PM
    • Retetele Sattvice sunt aceleasi pentru toate cele trei Doshas. O hrana sattvica este buna si echilibranta pentru toata lumea, nu doar pentru o anumita tipologie.
      Pe blog exista foarte multe retete sattvice. In afara de ele mai sunt rajasice unele. Tamasice nu exista.

      Posted by cloudpearl | 23 September 2013, 9:03 PM
  2. Frumos articol🙂❤ Revista India Perspectives este în magazine?😀

    Posted by Andreea DeEa | 15 July 2013, 2:17 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: