Gulab Sharbat – Sirop Ayurvedic de Trandafiri

Gulab Sharbat

Este neintamplator faptul ca dintotdeauna trandafirul a fost asociat cu iubirea. Textele stravechi de Ayurveda spun despre trandafir ca echilibreaza Sadhaka Pitta, o SubDosha a lui Pitta, care e responsabila de emotii si de efectul lor asupra inimii. Sadhaka Pitta este deci extrem de importanta in viata tuturor. Ea se dezechilibreaza cu usurinta in special pe timpul verii, cand este foarte cald sau exista un amestec de caldura cu umiditate in atmosfera. De altfel, vara cam face sa “sara in aer” toate SubDoshas-urile lui Pitta si daca stam sa ne gandim ca Pitta e responsabila de buna functionare a mintii in armonie cu corpul, de digestie si de metabolism, atunci devine chiar foarte important sa cautam metode de echilibrare a lui Pitta.

Trandafirul ne sare in ajutor in aceste situatii – este una din plantele principale de calmare a excesului de Pitta. El linisteste, alina inima si emotiile, calmeaza, racoreste. Una din actiunile sale este si cea de echilibrare a mintii. Mintea este in general puternic influentata de Vata. Iata deci ca trandafirul are efect benefic si asupra calmarii lui Vata, actionand in special asupra unei SubDoshe a lui Vata si anume Prana Vata. Prana Vata guverneaza capul, creierul, mintea si perceptia senzoriala, dar si pieptul si respiratia. Are si alte functii foarte importante insa voi scrie un articol mai detaliat despre acest subiect.

Sa ne intoarcem acum la trandafir. El racoreste corpul si mintea insa fara sa perturbe focul digestiv. Aceata calitate unica il face sa fie echilibrant al tuturor celor 3 Doshas, deci este Tridoshic.

Incep astazi seria de articole si retete dedicate trandafirului si calmarii lui Pitta pentru ca suntem deja la inceputul verii si vreau sa va vin in ajutor ca sa treceti cu bine de caldurile verii care, chiar daca ploua acum de parca am avea un nou anotimp (Musonul), se anunta foarte secetoasa.

Trandafirul este numit Gulab in limba Hindi, iar Sharbat inseamna sirop in aceeasi limba. Deci un Sirop de Trandafiri preparat dupa o reteta ayurvedica. In India exista mai multe feluri de a prepara acest sirop si poate ca o sa mai revin asupra subiectului cu alte ocazii. Deocamdata va ofer o metoda foarte simpla de a-l face si foarte rapida, fiind accesibila si persoanelor mai ocupate dar care totusi doresc sa se ocupe de bucatarie.

Gulab Sharbat se foloseste simplu, precum si in cateva alte preparate precum Gulab Doodh (Lapte de Roze) sau Gulab Lassi (o bautura racoritoare si digestiva din iaurt cu sirop de trandafiri) ale caror retete le voi posta curand – si acestea au efecte similare de racorire a lui Pitta.

Gulab Sharbat este mai mult decat un simplu sirop, este un remediu Ayurvedic, pur si reconfortant, fara aditivi si cu un gust fantastic. Pentru alte beneficii cititi mai jos, la sectiunea Din punct de vedere Ayurvedic.

timp de preparare: 30 minute + 1-2 ore

rezulta aproximativ 600 ml sirop

INGREDIENTE

300 grame petale trandafir aromat (cam 40 trandafiri)

600 grame zahar (brut din trestie de zahar)

5-6 pastai de cardamon – optional

2-3 cuisoare intregi – optional

2 cani apa

METODA

Pentru aceasta reteta cei mai buni trandafiri sunt cei roz, de dulceata, cum sunt ei numiti. Eu i-am cumparat din piata. Se pot folosi si trandafiri salbatici, insa acestia au mult mai putine petale si nu sunt chiar la fel de parfumati. De asemenea, trebuie ca trandafirii sa fie proaspeti, nu osteniti sau cu petalele maronite.

Smulgeti petalele si indepartati orice parte verde: codita, frunze, tot.  Spalati petalele in vreo 2 ape (sub jet de apa rece) si scurgeti bine de tot.

Puneti apa cu zaharul, cardamonul pastai si cuisoarele intregi pe foc, intr-o oala incapatoare. Dupa ce zaharul s-a dizolvat si siropul incepe sa fiarba bine de tot, adaugati petalele de trandafir. Dati focul la minim. Fierbeti 15 minute. Amestecati ocazional. Petalele se vor micsora imediat ce le puneti in sirop si le amestecati.

Inchideti flacara si puneti un capac pe oala. Lasati sa stea cam 1 – 2 ore pentru ca aroma de trandafiri sa fie cat mai intensa.

Apoi strecurati si lasati sa se racoreasca bine de tot. Turnati in sticlute si pastrati la frigider.

Cand serviti, turnati 1/4 pahar sirop peste 3/4 pahar apa sau dupa gust.

Gulab Sharbat_diluat

OBSERVATIA 1: Dupa ce strecurati siropul, nu aruncati petalele de trandafiri. Mancati-le! Sunt delicioase si au gust de dulceata. Sau puteti sa turnati 2 cani de apa rece peste ele, in oala in care a fiert siropul, si sa amestecati. Strecurati din nou. Astfel, v-ati mai oferit un bonus de 2 cani sirop gata diluat, numai bun de servit.

OBSERVATIA 2: Gulab Sharbat este atat de bun si reconfortant, insa efectele lui sunt maxime daca il consumati inainte de masa, pe stomacul gol, sau la cel putin 2 ore dupa masa, ca sa nu interfereze cu procesul de digestie (nu uitati ca apa rece blocheaza digestia, iar gustul dulce dupa masa are acelasi efect). Eu am experimentat deja de doua ori si desi n-am baut decat cate o gurita de sirop diluat, imediat s-a dus pe copca digestia mea si a aparut doamna aciditate🙂 , asa ca nu faceti ca mine.

Din punct de vedere Ayurvedic: Gulab Sharbat este Tridoshic, o bautura relaxanta si catifelata pentru toate tipologiile. Desi este echilibrant Tridoshic, este in special dedicat calmarii lui Pitta pentru care face minuni. Ajuta in probleme date de excesul de Pitta: febra, senzatie de fierbinteala interioara, aciditate (a nu se consuma dupa masa ci inainte), senzatia de arsura la urinare, senzatia de arsura la nivelul ochilor, fierbinteala la nivelul palmelor si talpilor, avort spontan, anemie, polutii nocturne, menoragie/hipermenoree, leucoree. Fortifica inima si creierul. A se folosi mai rar in perioada rece.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Daca nu bem apa cand ne este Sete

Daca nu bem apa cand ne este Sete

Gulab Doodh

Gulab Doodh

Jeera Orange Juice

Jeera Orange Juice

Lapte cu migdale ayurvedic

Badam Milk

Discussion

3 thoughts on “Gulab Sharbat – Sirop Ayurvedic de Trandafiri

  1. Doresc cât mai multe informații despre bucătărie indiana, condimentele si plantele folosite in echilibrata si armonizarea noastră cu noi si cu tot ce e in jurul nostru.( anotimpurile , fazele lunare , soarele, natura, poziția geografică, relationarea cu tot ce este viu dat noua in dar de divinitate. Multumesc pt toate informațiile!

    Posted by Luminiţa Mitrea | 21 April 2015, 9:33 AM
  2. Doamne cat iubesc trandafirii!! Ma bucur asa de mult ca ai postat reteta asta…abia astept sa-mi fac si eu…sa vad unde gasesc de cumparat trandafiri de dulceata…nu prea am vazut prin piata…oricum abia astept sa mai postezi si alte retete cu trandafiri🙂 multumim!!

    Posted by Simona | 9 June 2013, 5:39 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: