Kabuli Chana este denumirea indiana pentru nautul alb (exista si naut maro care se chema altfel). Deci Kabuli Chana Shorba e o supa de naut in stil indian. Este cea mai buna supa de naut pe care am gustat-o vreodata – absolut delicioasa, fina si hranitoare.
O prima reteta de pe blog in care se foloseste laptele din nuca de cocos, aceasta delicatesa exotica care face viata mai dulce si mancarea mai catifelata.
In aceasta reteta, nautul este foarte bine echilibrat de laptele din nuca de cocos care face ca supa sa fie foarte “matasoasa” si ii da un gust rafinat, cremos. Kabuli Chana Shorba este supa noastra preferata de naut. Cu siguranta o sa va cucereasca si pe voi!
timp de preparare: 1 ora
rezulta 3 portii
INGREDIENTE
1 cana naut uscat (aprox 2 cani naut fiert)
2 cepe medii
1 chilli verde
1 cana lapte gros din nuca de cocos
4 cuisoare
3 pastai de cardamon
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1 lingurita turmeric
1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1/4 lingurita pulbere de chilli rosu
3 linguri ulei floarea soarelui
1 lingurita sare
aproximativ 2 litri apa
METODA
Puneti nautul la inmuiat de seara pana dimineata sau macar 4-6 ore. Fierbeti-l in oala cu presiune impreuna cu cei 2 litri de apa si 1/2 lingurita turmeric. Din momentul in care ati pus oala pe foc, tineti pe flacara medie cam 45 minute, pentru ca nautul sa fie foarte bine fiert, moale de tot.
Dupa ce s-a eliberat complet presiunea in oala, dati capacul deoparte si bagati mixerul vertical in oala. Mixati superficial asa incat nu toate boabele sa fie zdrobite de tot – sa mai ramana o mana de boabe macar partial intregi. Sau, daca nu aveti mixer, puteti scoate nautul intr-un castron si zdrobi cu dosul unei furculite mari, apoi amestecati nautul cu apa in care a fiert.
Puneti o oala pe foc mediu si turnati uleiul in ea. Cand uleiul s-a incalzit, puneti semintele de Jeera + cardamonul + cuisoarele. Sotati cateva secunde, apoi adaugati ceapa tocata fin si chilli-ul verde (dupa ce i-ati indepartat cotorul si eventual semintele) de asemenea tocat marunt. Sotati cam 3 minute, pana ce ceapa devine translucida.
Apoi puneti prafurile: 1/2 lingurita turmeric + pulberea de coriandru + pulberea de chilli rosu. Amestecati bine si turnati nautul cu zeama lui in oala. Puneti sare. Aduceti la punctul de fierbere si fierbeti cam 10 minute. Daca supa vi se pare prea groasa, mai adaugati un pic de apa. Apoi micsorati flacara si adaugati lapte din nuca de cocos. Mai tineti pe foc 4-5 minute.
Stingeti focul, presarati patrunjel sau marar verde tocat si serviti.
OBSERVATIE: Tineti seama de faptul ca supa se mai ingroasa dupa ce ati terminat-o de preparat, cand se mai raceste. Deci folositi cata apa va place ca sa aveti consistenta ideala pentru voi.
Din punct de vedere Ayurvedic: Kabuli Chana Shorba este recomandata tipologiilor Pitta si Kapha si mai rar celor Vata. Persoanele Pitta trebuie neaparat sa scoata din reteta pulberea de chilli rosu si chiar si chilli-ul verde daca e vara. Persoanele Kapha pot adauga ceva picantzeala in plus daca mai doresc. Pentru Vata nautul nu este recomandat, insa daca exista vreo reteta de supa de naut pe care s-o poata si ei gusta, atunci Kabuli Chana Shorba este cea mai buna pentru ei datorita faptului ca efectele perturbatoare (pentru ei) ale nautului sunt indulcite de prezenta condimentelor si a laptelui gros din nuca de cocos.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Dacă nu am oală cu presiune cum trebuie să procedez? Se pierde mai multă apă la fiert în oală normală?
Da, daca folosesti o oala normala trebuie mult mai multa apa… si mult mai mult timp. Dar evident ca nautul se poate fierbe si normal, insa trebuie atentie sa fie chiar bine fiert, altfel o sa te zapaceasca de cate gaze iti da 🙂