Cinnamon Cardamom Rice – Orez aromat cu Scortisoara si Cardamon

Orez cu scortisoara si cardamon

Orezul este la fel de popular in India cum este painea la noi. In fiecare zi, in orice casa, se gateste o oala mare cu orez simplu sau condimentat in fel si chip, peste care se servesc toate celelalte feluri de mancare: curry, chutney, raita, rasam, etc. Eventual, pentru diversitate, se serveste si cate o painita-doua, insa din cele fara drojdie.

In ciuda opiniei generale, bine implantate in mintea romanului, ca orezul este ceva rau care provoaca constipatie, orezul Basmati este Tridoshic, deci echilibrant pentru toate persoanele, si NU provoaca constipatie nici daca il mancati simplu.  Cel putin asa este scris in Ayurveda.

Aceasta reteta de orez cu scortisoara, care are o aroma foarte placuta si blanda, nu este deloc picanta si are o nota de rafinament. Iubitorii de orez sigur o vor aprecia.

timp de preparare: 25 minute

rezulta 2-3 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 cana orez Basmati

1 baton scortisoara

3 pastai cardamon verde

4 cuisoare

1 lingurita seminte Jeera (chimen indian)

4 cani apa

1 lingura ulei

½ lingurita sare

METODA

Spalati orezul in cateva ape. Scurgeti-l bine.

Puneti uleiul intr-o oala pe foc mediu. Cand uleiul e bine incalzit aruncati in el semintele de chimen. Dupa ce acestea incep sa pocneasca, puneti si batonul de scortisoara + cuisoarele + cardamonul pastai intregi. Lasati-le pe foc 30 secunde, apoi puneti orezul. Amestecati bine. Turnati apa (daca este incalzita separat in prealabil e cel mai bine). Puneti sare si dati focul mai mare pana ce incepe sa fiarba.

Cand atinge punctul de fierbere, amestecati inca o data sa va asigurati ca boabele de orez nu sunt lipite de oala, dati focul la minim, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba 15 minute fara sa mai umblati la el.

Daca dupa acest interval orezul este inca zemos, dati capacul deoparte si fierbeti pana ce nu se mai vede deloc apa.

Inchideti flacara, acoperiti la loc cu capac si lasati sa stea 10 minute.

Apoi serviti.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest orez este Tridoshic, deci echilibrant si accesibil tuturor. Basmati este de altfel singurul tip de orez pe care il pot manca si persoanele Kapha.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: