Ellu Saadam – Orez cu Susan si Caju

Orez cu susan si caju

Un nou tip de orez incercat de mine de curand. Este gustos si usor de facut.

Ellu inseamna susan in limba Tamila, iar saadam (sau saddam) este orez. Deci un orez cu susan + caju, combinatie nemaiintalnita la noi – o provocare pentru guritele noastre. Este usor picant de la chilli insa aceasta picantzeala este binevenita intrucat echilibreaza “greutatea” conferita de susan si caju.

Ellu Saadam este un orez grozav pentru mese festive, ocazii, sarbatori, cand vreti sa impresionati pe cineva cu talentele culinare si sa aduceti ceva nou pe masa.

Reteta provine din Tamil Nadu, stat din sudul Indiei.

sursa: Gayathri’s Cook Spot

timp de preparare: 25 minute

pentru 2 persoane

INGREDIENTE

1 cana orez Basmati

3 cani apa

2 linguri susan

1 lingura Urad Dal alb (decojit)

1 chilli rosu uscat

5 frunze de curry uscate

10 bucatele de caju

2 lingurite Ghee

1 varf de cutit Hing

1/2 lingurita sare sau dupa gust

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati orezul in mai multe ape si puneti-l la fiert cu 3 cani apa si putina sare. Dupa ce l-ati fiert, tineti-l deoparte.

Separat, intr-o craticioara micuta, puneti Ghee-ul la incalzit si prajiti usurel caju-ul. Cand caju-ul a devenit auriu-maroniu, luati-l de pe foc si scoateti-l cu o lingura punandu-l direct peste orezul fiert.

Puneti din nou Ghee-ul pe foc si cand s-a incazit adaugati Urad Dal-ul. Prajiti pana ce acesta devine usor maroniu. Adaugati Hing, chilli rosu intreg (eu am avut chilli rosii bucatele) si frunzele (zdrobite in mana sau intregi) de curry. Tineti pe foc inca 20 secunde.

Acum puneti si susanul care ar trebui sa pocneasca. Daca pocneste, inchideti focul. Lasati sa se racoreasca 10 minute. Apoi puneti aceasta Tarka intr-un blender/mixer si mixati pana obtineti o pasta / pulbere cat mai fina.

Rasturnati peste orez impreuna cu caju-ul.

Amestecati bine de tot. Serviti alaturi de un Chutney.

Din punct de vedere Ayurvedic: Ellu Saadam este potrivit pentru persoanele Kapha. Pentru Vata este foarte bun (de evitat totusi chilli-ul rosu), iar pentru Pitta este ok doar cand e rece afara (dati deoparte chilli-ul rosu).

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Thakkali Sadam - Orez cu Rosii

Thakkali Sadam – Orez cu Rosii

Peas Zucchini Rice - Orez cu Mazare si Dovlecel

Peas Zucchini Rice – Orez cu Mazare si Dovlecel

Pilaf cu Menta

Pudina Pulao – Pilaf cu Menta proaspata

Carrot Rice - Orez cu Morcov

Carrot Rice – Orez cu Morcov

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: