Paneer Pulav – Pilaf cu Paneer

Paneer Pulav

Exista mai multe metode de a pregati orezul in India, iar Pulav este una din ele. Pulav-urile sunt foarte gustoase si adeseori reprezinta o masa de sine statatoare, adica nu mai au nevoie sa fie combinate cu nici un alt aperitiv ori Chutney. Sunt ceea ce americanii numesc one-pot-meal, adica toate componentele intra in aceeasi oala sau sunt combinate la final.

Am mai postat o reteta de Pulav in vara trecuta, si anume Pudina Pulao, adica un orez cu menta proaspata.

Paneer Pulav este de departe cel mai bun orez pe care l-am postat pana acum pe blog. Este o combinatie intre orez (Basmati e cel mai bun), legume si bucatele delicioase de branza indiana proaspata, facuta in casa.

Paneer Pulav este super bun – atat de bun incat nu-ti mai trebuie nimic alaturi. Noi l-am servit cu cate 2 masline ca sa existe si gustul de acru la masa, care stimuleaza digestia. Este un orez usor de digerat, insa satios si hranitor, grozav pentru perioada rece.

adaptare dupa: Archana’s Kitchen

timp de preparare: 40 minute

rezulta 3 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

2 cani orez fiert simplu, doar cu sare – eu am folosit Basmati

1 cana cubulete Paneer

2 morcovi medii

2 cepe medii

1 catel de usturoi – optional – eu n-am pus de data asta

1 ardei iute verde – optional – eu n-am pus de data asta

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1 lingurita pulbere de Cardamon

1 lingurita pulbere de Menta uscata

4 linguri ulei + suplimentar pentru prajit Paneer

sare

METODA

1. OREZUL: Puneti 4 cani apa la incalzit cu putina sare. Spalati orezul in cateva ape si scurgeti-l bine. Lasati-l sa stea pana ce apa incepe sa fiarba. Cand da in clocot, rasturnati orezul in oala si fierbeti pe foc mediu-mare. Amestecati un pic la inceput ca sa va asigurati ca boabele nu s-au prins de oala. Lasati-l sa fiarba cam 12 minute apoi scurgeti-l si lasati-l sa se racoreasca imprastiat pe un platou/farfurie larga.

2. PANEER: Taiati branza cubulete cat vreti de mari/mici. Puteti sa le prajiti fie in baie de ulei 5-10 minute (le mai amestecati din cand in cand ca sa se prajeasca uniform), fie intr-o tigaie intr-o lingura de ulei – dupa cum preferati. Dupa prajire, scoateti cubuletele pe o farfurie.

3. TARKA: Intr-o oala cu fund gros sau dublu si lat (cat o tigaie), puneti cele 4 linguri de ulei la incalzit pe foc mediu. Cand s-a infierbantat, aruncati semintele de Jeera in el si lasati-le sa pocneasca cateva secunde. Apoi adaugati morcovul taiat feliute groase de cam 2 mm + ceapa tocata + chilli verde curatat de cotor si samburi (sau cu samburi cu tot daca va place mai picant) daca v-ati decis sa-l folositi. Tineti pe foc amestecand ocazional cam 10-12 minute sau pana ce morcovul s-a facut bine si ceapa s-a caramelizat. Apoi, daca folositi, adaugati usturoiul pisat si mai tineti pe foc 2 minute, pana ce usturoiul si-a pierdut mirosul de crud.

4. ASAMBLAREA: Adaugati cubuletele de Paneer + pulberea de cardamon + menta bine maruntita + putina sare. Amestecati bine 1 minut. Apoi adaugati orezul fiert. Dati focul la mic de tot, amestecati bine insa incet, cu grija, ca sa nu zdrobiti boabele de orez, si puneti capacul la oala. Lasati sa stea pe foc cam 3-5 minute, ca orezul sa se infuzeze cu aromele respective. Inchideti flacara. Serviti cald sau rece.

Paneer Pulav_

OBSERVATIE: Reteta originala  recomanda ½ cana de Ardei rosu gras la ingrediente. Eu am inlocuit cu morcov pentru ca nu aveam ardei, si a iesit excelent, un orez de nota 10.

Din punct de vedere Ayurvedic: Paneer Pulav este foarte potrivit pentru persoanele cu predominanta Vata si Pitta, insa mai putin recomandat celor Kapha din cauza ca e prea “dulce”: contine orez si branza! Daca insa persoanele Kapha adauga la reteta acele ingrediente notate cu optional in lista (usturoi, chilli verde) precum si un pic de pulbere de chilli rosu, atunci si ele pot servi Paneer Pulav ocazional.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Cascaval Paratha

Cascaval Paratha

Lipii indiene umplute cu branza

Paneer PARATHA – Lipii cu branza Paneer

Potato Paneer Tots

Potato Paneer Tots

Paneer Oats Upma - Upma din Fulgi de Ovaz si branza Paneer

Paneer Oats Upma – Upma din Fulgi de Ovaz si branza Paneer

Discussion

4 thoughts on “Paneer Pulav – Pilaf cu Paneer

  1. Mie imi place orezul foarte mult si il gasesc tare hranitor si sanatos. Si mie imi place sa il fierb separat si apoi sa il amestec cu legume sotate sau nu. Caut retete cu orez si aceasta postata e tare faina cu siguranta o sa o incerc.Vreau sa spun ca orezul a fost un aliat deosebit cand baiatul meu cel mare era micut. Scriu asta aici poate o mai folosi si pentru alte mamici. Baiatul meu a fost nascut prematur la 7 luni , din cauza mecanica aveam un fibrom de patrusutecinzeci de grame nedepistat, asa ca atunci cand s-a intors , s-a rupt apa si a trebuit scos si el prin operatie. O luna de zile a stat la incubator si laptele muls de la mine i-a fost gavat direct in stomac. Consecinta a fost neasteptata. Odata venita acasa cu el hranirea lui a fost o adevarata catastrofa la care a trebuit sa fac fata. Laptele meu ori nu era bun ( eram stresata si ingrijorata) ori insuficient ca nu lua in greutate si doctorita a hotarat lapte praf in functie de greutate. E inimaginabil cat de greu inghitea . Intre schimbul de la un tip la altul de lapte doctorita mi-a recomandat sa ii dau mucilagiu de orez. Si asta a fost salvarea noastra. Nici nu stiti cu ce placere bea acest mucilagiu. Asa ca atunci cand vedeam ca, cantitatea de lapte era infim de mica completam cu mucilagiu si mai incolo am primit cereale pentru copii cu vitamine si astfel majoritar in alimentatie a devenit orezul si cerealele si mai apoi legumele. Daca vroiam sa ii dau branza o “ascundeam” in orez. Nu ii placea nici carnea si pe aceasta “o ascundeam ” in orez. De la varsta de un an pana la doi ani nu a vrut sa puna gura pe lapte. Ii faceam orez cu lapte ca sa il manance. Orezul a ramas si acuma preferatul sau chiar daca e fiert simplu si cu un pic de sare fara nimic ca si garnitura il mananca cu placere. Dupa cum vezi orezul a fost solutia salvatoare sa pot creste un prematur la o varsta frageda si sper sa fie de folos si altor mame a caror copii nu agreeaza laptele. A fost si este foarte sanatos . Cand era mic imi placea sa spun mai in gluma mai in serios ca : baiatul meu “traieste” precum soldatul chinez hranindu-se cu o lingura de orez.

    Posted by carmen | 23 February 2014, 6:24 AM
    • Interesanta povestea ta si sper sa fie de folos multor mamici. Ai anticipat intentia mea de a scrie niste articolase despre apa de orez si de orz, pe care Ayurveda le considera niste foarte bune remedii naturale.

      Posted by cloudpearl | 23 February 2014, 2:27 PM
  2. Buna seara!
    Saptamana asta am incercat reteta mai sus postata de dvs. dar si pilaful cu menta de care a-ti vorbit la inceput……Super!….de n ori Super!
    Usoare de facut, gustoase si in primul rand sanatoase…….Mai vreau asa ceva!! Am sa incerc si varanta cu ardei la Paneer Pulav in loc de morcovi … ca doar sunt Pitta. V-as ruga daca se poate sa ne aduceti mai multe retete de remedii ayurvedice ca tare bune sunt si la gust dar si de leac (laptele cu turmeric si feniculul cu zahar fac minuni in perioada asta)
    Toate cele bune si dorite de dvs!

    Posted by Mioara | 9 February 2013, 9:34 PM
    • Buna Mioara. Ma bucur ca Pilafurile indiene si-au gasit noi iubitori. Mai postez curand unul cu ou. Voi mari sectiunea de remedii pentru ca sunt foarte multe si usor de facut. Sper doar sa tin pasul cu toate dorintele voastre🙂 Aventura placuta in continuare in Bucataria Indiana!

      Posted by cloudpearl | 10 February 2013, 2:36 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: