Thakkali Sadam – Orez picant cu Rosii

Fac frecvent plimbari de internet cautand noi bloguri de mancare indiana. Ieri am dat de unul foarte dragut si cu multe retete interesante. Am gasit acolo si o reteta de orez cu rosii care mi s-a parut foarte interesanta si atragatoare. Am mai adaptat unele ingrediente si am cautat sa folosesc ceea ce se gaseste pe aici insa fara sa se piarda influenta indiana get-beget. Rezultatul este delicios.

Reteta provine din orasul Pune, statul Maharastra (India sud-vestica).

timp de preparare: 30 minute

pentru 4 persoane

INGREDIENTE

1 cana orez Basmati

6 rosii micute

1 ceapa mare

1 lingurita seminte mustar

1 lingurita seminte chimion (Jeera)

1 mana frunze uscate de curry (daca aveti)

1 chilli rosu uscat

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita Basic Garam Masala

4 cani apa

4 linguri ulei

1/2 lingurita sare

METODA

Spalati orezul in cateva ape si puneti-l la fiert doar cu sare. Basmati fierbe in 15 minute. Umblati cat mai putin la el ca sa nu se zdrobeasca boabele. Apoi lasati-l deoparte sa se racoreasca.

Intre timp curatati rosiile de pielite si tocati-le marunt. Curatati si tocati ceapa. Pregatiti condimentele aproape.

Faceti Tarka: puneti uleiul la incalzit si cand e suficient de fierbinte aruncati semintele de mustar si chimion inauntru. Lasati-le cateva secunde sa pocneasca apoi adaugati ardeiul rosu (sau eventual 1/2 lingurita chilli rosu pulbere daca nu aveti altfel) si ceapa si amestecati. Daca aveti frunze de curry, zdrobiti-le bine in maini si amestecati-le si pe ele.

Tineti pe foc pana ce ceapa se inmoaie si devine usor maronie. Atunci adaugati si rosiile si amestecati. Sotati cam 3-4 minute sau pana ce rosiile se inmoaie.

Adaugati prafurile de condimente (turmeric, coriandru, Garam Masala) si un pic de sare. Mai lasati 1-2 minute pe foc si apoi rasturnati sosul peste orez. Amestecati bine si serviti.

OBSERVATIE: Desi reteta foloseste destul de mult chilli, cea originala mai avea inca 2 chilli verzi precum si 1 lingura (!!!) pulbere Sambar care este extrem extrem de picanta. In reteta pe care am descris-o, chilli rosu nu se simte in mod izbitor, doar ca o aroma generala, usor de suportat – depinde totusi de varietatea selectata.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest orez este ok pentru toata lumea, insa persoanele Pitta trebuie sa scoata ardeiul iute din reteta. Atentie si la rosii pentru persoanele Pitta sau Vata, mai ales daca aveti pietre la rinichi sau fiere.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Paneer Pulav

Paneer Pulav

Tomato Sheer

Tomato Sheer

Matar Rice

Matar Rice

Orez cu chimen condimentat

Spicy Jeera Rice

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: