Palakayalu – Bilute savuroase din Faina de Orez

Rice Balls

Aceste bilute din faina de orez sunt cunoscute sub mai multe denumiri, in functie de limba statului indian din care provin. Eu am preluat reteta din regiunea Andhra Pradesh, stat din estul Indiei, unde in limba locala, Telugu, se numesc Paalakaayalu.

In afara de denumire, de la un stat la altul mai difera un pic si lista de ingrediente, insa nu va mai incarc cu atatea informatii – mai bine incerc eu feluritele variatii inainte si pe cele mai reusite vi le prezint pe blog.

Palakayalu sunt usor de facut, chiar amuzante daca copilul din voi nu doarme. Sunt un snack atragator, gustos, care sigur va placea tuturor. L-am scuturat si de picantzeala asa incat sa fie comestibil si pentru noi si sa nu perturbe Pitta, adica sa nu atzatze focurile si nervii prea tare – in reteta originala cantitatea de pulbere de chilli este de 4 ori mai mare…

Si uite-asa, dupa o portie considerabila de Gulab Jamun cu care am prins puteri🙂, reusesc si eu sa postez reteta asta – pentru ca bilutele de orez s-au evaporat demult.

sursa: Trendy Relish

timp de preparare: 45 minute

rezulta aproximativ 100 buc

picantzeala2

INGREDIENTE

1 cana faina de orez

1/4 cana nuca de cocos uscata

2 linguri unt sau Ghee

1 lingurita seminte de chimion (jeera)

1/4 lingurita pulbere de chilli rosu

1 varf de lingurita bicarbonat alimentar

1/2 lingurita sare

1/2 cana apa aproximativ

ulei pentru prajit in baie de ulei

1 cana = 300 ml

METODA

Amestecati toate ingredientele (in afara de ulei). Trebuie sa va iasa un aluat putin moale si elastic (nu va fi chiar ca un aluat din faina de grau).

Formati bilute micute cu diametrul de 1-1,5 cm. Partea asta e cea mai indelungata, insa daca aveti copii sau membri ai familiei dornici sa-si experimenteze abilitatile de modelat, puteti sa-i cooptati.

Puneti uleiul la incalzit. Cand uleiul e foarte fierbinte insa nu fumega inca, incepeti sa puneti cateva bile la prajit. Nu le aglomerati prea tare. Ele se vor ridica imediat la suprafata.

Important e ca uleiul sa fie fierbinte si sa puneti bilele simultan pe cat posibil, ca sa se prajeasca toate la fel. Eu am folosit ochiul mic de la aragaz, dat tare, pentru un vas de 1,5 litri, pe un sfert plin cu ulei.

Prajiti cam 4-5 minute daca doriti niste bilute crocante la exterior dar moi in interior. Daca doriti ca bilutele sa fie mai crocante si tari, mai tineti-le 1-2 minute in ulei. Ele vor deveni usor aurii in prima faza, iar daca le lasati mai mult vor deveni o idee mai inchise.

Daca uleiul are temperatura adecvata, bilele nu vor absorbi ulei.

Apoi le scoateti cu o spatula pe un platou pe care ati asezat din timp o bucata de hartie prosop.

Le puteti servi imediat sau le puteti pastra 10 zile intr-un recipient cu capac etans (mai intai lasati-le sa se racoreasca bine de tot).

Rice Balls_

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest snack este potrivit tipologiei Vata. Persoanele Pitta pot servi cateva bilute daca nu au dezechilibre mari. Persoanele Kapha pot si ele gusta cateva bile ocazional, insa trebuie sa foloseasca un pic mai multa pulbere de chilli in reteta.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

SEV - Snack crocant din faina de Naut

SEV – Snack crocant din faina de Naut

Corn on the Cob - Porumb cu Masala de Condimente

Corn on the Cob – Porumb cu Masala de Condimente

Snack indian din Orez expandat

Murmura Chivda – Orez expandat cu arahide

Kalathappam - Prajitura de orez

Kalathappam – Prajitura de orez

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: