Badam Milk – Elixir Ayurvedic din Lapte cu Migdale

Lapte cu migdale ayurvedic

Badam Milk cunoscut si sub denumirea de Badaam ka Doodh este o bautura foarte populara in intreaga Indie. Orice indian stie prea bine ca este o bautura sanatoasa, regeneranta. Ba chiar intregul Orient Mijlociu o foloseste si este considerata o bautura ideala si pentru copii.

Este recomandata indeosebit persoanelor cu predominanta sau probleme de tip Vata si Pitta. Ea aduce Vata cu picioarele pe pamant si o echilibreaza, calmeaza Pitta iritata si tonifiaza nervii. Este indicata pana si persoanelor Kapha deoarece combinatia laptelui cu cardamon si sofran blocheaza formarea de mucus pe care consumul de lapte simplu il genereaza.

Badam Milk este o bautura de tip Rasayana, adica regeneratoare, datatoare de energie si echilibranta, care prelungeste viata. Rasayana este o ramura a Ayurvedei si este stiinta care furnizeaza elixire pentru cresterea vitalitatii, marirea Ojasului si regenerare. Ca un fel de geriatrie mai complexa.

Badam Milk intareste corpul, este reintineritor, afrodisiac si un minunat tonic pentru nervi. Mareste inteligenta, memoria si creste capacitatea de intelegere mentala. Este un foarte bun regenerator, ideal de folosit mai ales toamna si iarna sau dupa perioade de efort considerabil si epuizare (fizica sau nervoasa).

Reteta este preluata din cartea Amadeei Morningstar Ayurvedic Cooking for All. Aceasta este prima bautura ayurvedica pe care o postez pe blog. Voi continua cu multe altele pentru ca au o eficienta si putere mare de echilibrare si regenerare si merita sa fie cunoscute si mai ales aplicate.

adaptare dupa: Ayurvedic Cooking for All

timp de preparare: 10 minute + inmuiat migdalele

rezulta 2 portii

INGREDIENTE

16 – 20 migdale intregi, crude, nesarate

1 + ½ cani apa

1 + ½ cani lapte

½ lingurita cardamon pulbere

cateva fire de sofran

1 lingurita miere – pentru Vata si Kapha

1 lingurita zahar brut din trestie de zahar – pentru Pitta

1 lingura petale de trandafiri – pentru Pitta – optional

METODA

Puneti migdalele la inmuiat in ½ cana apa. Ele trebuie sa stea macar 1 ora, desi ar fi bine sa le lasati la inmuiat peste noapte sau de dimineata pana seara.

Scurgeti apa si decojiti migdalele. Aruncati cojile.

Puneti laptele pe foc si incalziti-l pana atinge punctul de fierbere.

Apoi turnati-l intr-un blender. Turnati si 1 cana apa deasupra. Adaugati cardamonul, migdalele si sofranul (sfaramati-l bine intre degete) si indulcitorul adecvat tipologiei.

Mixati 2 minute si serviti cat e cald, dimineata pe stomacul gol sau seara inainte de culcare.

Bautura ayurvedica din lapte cu migdale

OBSERVATIE: Daca doriti ca aceasta bautura sa fie chiar Ayurvedica, adica sanatoasa, evitati sa folositi zaharul alb ca indulcitor. Acesta cauzeaza mari probleme de sanatate. Daca folositi mierea ca indulcitor, nu o adaugati in laptele fierbinte ci la final, dupa ce ati amestecat laptele cu apa, si mixati. Mierea adaugata in lichide fierbinti devine toxica, cauzeaza aciditate si blocheaza canalele energetice.

Din punct de vedere Ayurvedic: Badam Milk este o bautura regeneranta dedicata tipologiilor Vata si Pitta. Persoanele Kapha o pot consuma de asemenea, cu exceptia perioadelor in care se confrunta cu raceli, gripe si sinuzite. Aceste persoane ar face bine sa adauge 1/4 lingurita pulbere de piper pippali sau pulbere de ghimbir sau sa mareasca cantitatea de sofran.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Rasayana Almond Drink

Rasayana Almond Drink

Lapte cu Turmeric

Turmeric Milk

Gulab Doodh

Gulab Doodh

Discussion

14 thoughts on “Badam Milk – Elixir Ayurvedic din Lapte cu Migdale

  1. Buna.
    De ce se decojesc migdalele? Coaja lor este toxica sau ceva?

    Posted by Beita Anisoara | 16 July 2015, 10:20 AM
  2. O bautura rafinata si care te ajuta sa dormi “neintors” (daca o consumi inainte de culcare)!

    Posted by Ema | 10 April 2014, 10:01 AM
  3. Am mare noroc caci desi eu stau la oras (Timisoara) parinti stau la sat iar bunici la munte, asadar am totul natural, lactate, oua, legume, fructe, chair anumite condimente. Ce crezi despre fructele de padure (naturale, nu din comert)?

    Posted by tabita | 30 January 2014, 2:50 PM
    • Ti-a pus Dumnezeu mana-n cap!🙂 Fructele de padure sunt exceptionale daca nu-s consumate multe odata (adica cu kilu’). Zmeura indeosebi poate cauza stari de greata si chiar voma daca se exagereaza cu consumul ei. Insa e terapeutica daca se consuma cate un pumn-doi pe zi.

      Posted by cloudpearl | 30 January 2014, 3:00 PM
  4. E bine de stiut, am nervi cam sensbili..voi incerca sa consum mai multe lactate (eu am vacuta acasa :))

    Posted by tabita | 30 January 2014, 2:43 PM
  5. Eu agreez foarte bine laptele, dar vroiam sa vad daca se poate inlocui deoarece eu sunt vegana si ocazional vegetariana (o data la 2-3 luni) dar voi incerca cu lapte “normal” si vad ce iese. multumesc

    Posted by tabita | 30 January 2014, 2:38 PM
    • Daca esti Pitta mie-n suta si nu ai alergii atunci nu ai de ce evita laptele si nici produsele lactate proaspete. Aceste lactate te ajuta sa-ti controlezi Pitta.

      Posted by cloudpearl | 30 January 2014, 2:40 PM
  6. nici alte tipuri de lapte nu sunt bune? gen migdale sau altele

    Posted by tabita | 30 January 2014, 2:30 PM
    • Pai laptele de migdale n-are nici un rost sa-l folosesti aici pt ca ai deja migdale in compozitie. Laptele de soia e considerat inferior de Ayurveda si mare generator de gaze si perturbari Vata. Laptele de orez ar fi mai ok insa intrucat e cumparat din magazine este vechi deci Tamas.
      Nici laptele de capra nu-l agreezi?

      Posted by cloudpearl | 30 January 2014, 2:32 PM
  7. daca folosesc lapte de soia adaug aceasi cantitate de apa?

    Posted by tabita | 30 January 2014, 2:21 PM
    • Mai bine nu folosi lapte de soia. Daca nu vrei sa folosesti lapte de vaca, atunci incearca alta reteta, fara lapte: Rasayana Almond Drink.

      Posted by cloudpearl | 30 January 2014, 2:25 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: