Cumin Coriander Fennel Tea – Ceai de Chimion, Coriandru si Fenicul

CCF Tea

Cumin-Coriander-Fennel Tea este cunoscut in Occident sub denumirea lui mai simpla: CCF Tea. Este un ceai Ayurvedic, destul de agreabil la gust. Nu vreau sa va mint: nu e ceaiul meu preferat, insa eu sunt destul de mofturoasa si, in plus, exista bauturi cu mult mai putin atragatoare, chiar daca fac bine.

Evident, gustul depinde si de cantitatea de seminte adaugata la ceai – cu cat sunt mai multe seminte, cu atat gustul e mai intens. Probabil ca cei care nu sunt obisnuiti cu Jeera vor cam stramba din nas. Depinde. Vestea buna e ca devine chiar placut cu timpul, dupa ce il consumi de vreo 2-3 ori. E cum zic englezii: it grows on you. Sa nu intelegeti gresit: nu are absolut deloc un gust rau! Si-apoi la cat de bine face….ce mai conteaza? Cand veti vedea ce stare buna aveti dupa ce il consumati, nu veti mai vrea sa renuntati la el si il veti include in farmacia de-acasa a familiei.

La ce e bun: stimuleaza digestia, dureri de stomac, indigestie, umflaturi ale picioarelor, edeme, senzatii de arsura la nivelul prostatei, cistita, senzatie de arsura la urinare, dureri de cap de tip Pitta, febra, respiratie rau mirositoare cauzata de digestie proasta.

Pe scurt, este de maaare ajutor in multe probleme cauzate de excesul de Pitta din corp. Insa nu doar atat. Este un amestec Tridoshic de seminte: face bine si echilibreaza in mare masura si Vata si Kapha. Asadar e un ceai recomandat tuturor si un mic panaceu. Insa preponderent, Ayurveda il recomanda pentru calmarea lui Pitta – acolo actiunea lui este cea mai eficace.

sursa: Ayurvedic Cooking for Self-Healing de Usha&Vasant Lad

timp de preparare: 10 minute

rezulta 1 cana

INGREDIENTE

Cantitati egale de seminte de chimion (Jeera), coriandru si fenicul. De exemplu:

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1 lingurita seminte de coriandru

1 lingurita seminte de fenicul

METODA

Amestecati semintele de la fiecare planta in cantitati egale. Tineti acest amestec intr-un recipient inchis etans si folositi cate putin de cate ori aveti nevoie.

Luati 1 pana la 1+ 1/2 lingurite amestec de seminte si puneti intr-o cana.

Turnati apa fierbinte peste ele, acoperiti cu un capacel si lasati sa stea 10 minute.

Apoi strecurati si beti imediat, evident, fara sa va opariti. Lasati-l sa ajunga la temperatura ideala pentru voi, insa nu-l lasati sa se raceasca de tot. Daca e vara, lasati ceaiul sa se racoreasca bine – nu-l beti prea cald.

Serviti de 2-3 ori pe zi.

Aceasta este o cantitate generala per cana de apa, pentru ca exista mici variatii, in functie de problema. De exemplu:

–         pentru dureri de stomac – se recomanda 1+ 1/2 lingurita amestec la cana de apa

–         pentru umflaturi ale picioarelor si edeme – se recomanda 3/4 pana la 1+ 1/2 lingurite amestec la cana de apa

–         pentru prostata si febra – 1 lingurita amestec la cana cu apa

–         pentru dureri de cap – 1 lingurita la cana de apa – in acest caz, lasati sa se racoreasca la temperatura camerei inainte de a bea!

Daca uitati cat trebuie folosit pentru fiecare problema – nu va faceti griji! Mergeti pe principiul: cu cat mai mult cu atat mai bine. Evident, fara sa exagerati. Turnati in cana o cantitate aproximativa. Nu veti avea nici o problema. Nu are contraindicatii si consumul unui ceai mai concentrat nu are nici un efect negativ.

CCF Tea_

OBSERVATIE: Din obsevatiile proprii, si daca-l beti o data pe zi e foarte ok – efectele sunt sesizabile rapid. Insa e si mai bine daca beti de 2 ori pe zi.

SFAT: NU inlocuiti Jeera cu chimenul de la noi, cel obisnuit, care de fapt e salbatic. NU are nici de departe aceeasi valoare si NU face la fel de bine. Dimpotriva.

Din punct de vedere Ayurvedic: CCF Tea este un ceai Tridoshic, insa cu precadere dedicat calmarii excesului de Pitta.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Ginger Lemon Tea - Ceai de Ghimbir cu Lamaie

Ginger Lemon Tea – Ceai de Ghimbir cu Lamaie

Jeera Orange Juice

Jeera Orange Juice

Jeera Khashayam

Jeera Khashayam

Pitta Summer Tea

Pitta Summer Tea

Discussion

9 thoughts on “Cumin Coriander Fennel Tea – Ceai de Chimion, Coriandru si Fenicul

  1. Buna ziua.
    Acest ceai se bea inainte sau dupa mese?
    Multumesc!

    Posted by Andrada | 7 September 2015, 10:05 AM
    • Daca-l bei inainte de masa trebuie sa fie in cantitate mica, ca stimulator al poftei de mancare. Tot pentru ajutarea digestiei se consuma si dupa mese.
      Dincolo de asta, este ok de consumat oricand te simti greoi, racit, infrigurat, somnolent…

      Posted by cloudpearl | 11 September 2015, 2:19 PM
  2. Am experimentat (din nou) acest ceai, dar pe mai multi prieteni. Rezultatele sunt amuzante: cei care au baut cate o cana de ceai CCF, nu au mai simtit nevoia de vin/ bere/ alcool/ bauturi acidulate/ sucuri. Cei care nu au dorit sa testeze acest ceai, au fost nevoiti sa bea singuri:)

    Posted by ema | 18 May 2013, 3:41 PM
  3. Adevarat, efectele chiar se simt. Gustul e putin ciudat, dar cred ca te obisnuiesti cu el in timp.

    Posted by ema | 10 May 2013, 11:39 AM
    • Felicitari! Esti o curajoasa🙂 Chiar are niste efecte exceptionale. L-am testat din nou si din nou in vacanta asta in care am mancat tot felul de combinatii grele. Reechilibreaza fantastic de bine!

      Posted by cloudpearl | 11 May 2013, 8:02 PM
  4. Da, gustul este interesant. Se simte, mai ales, gustul de Jeera. Despre efecte iti voi povesti data viitoare. La prima vedere, iti da o senzatie de liniste in stomac.

    Posted by ema | 7 May 2013, 8:32 PM
  5. Buna seara!
    Am urmat cu sfintenie reteta si-am servit ceaiul si dimineata la serviciul dar si seara …. cu 2-3 ore inainte de culcare si aceasi senzatie placuta am simtit. E aromat si bun la gust, parfumat atat cat trebuie….E un deliciu!
    Servit caldut aromele si mirosurile se intrepatrund si te binedispun.

    Posted by Mioara | 20 February 2013, 9:12 PM
  6. deja am experimentat efectele pozitive ale ceaiului de fenicul, cred ca acest amestec este si mai bun, de acum incolo am sa incerc sa beau acest ceai macar o data pe zi.

    Posted by Simona | 18 February 2013, 12:39 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: