Sugar Saunf Churna – Pulbere de Fenicul cu Zahar

Pulbere de Fenicul cu Zahar brut

Un remediu foarte simplu Ayurvedic, la indemana tuturor, contra racelilor, gripelor, tusei, durerilor in gat, congestiilor la nivelul pieptului, oferit de dr. Vasant Lad in cartea sa The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies (Ghidul complet al remediilor Ayurvedice).

Dincolo de gustul foarte placut al acestui remediu, care aminteste de bomboanele Negro de odinioara, beneficiati si de un tratament acasa contra simptomelor neplacute ale gripelor al caror sezon a inceput deja. In plus, acest preparat simplu este foarte eficient si contra tuselor persistente si a senzatiei de voma.

M-am gandit sa va ofer acest preparat extrem de usor de facut, ca sa dispuneti de inca o modalitate naturala in lupta cu racelile de orice fel in aceasta toamna-iarna-primavara. O sugestie ar fi sa aveti mereu in bucatarie un borcanel mic cu pulbere de fenicul la care sa apelati cu usurinta in cazuri de urgenta, si pe care puteti sa-l folositi si precum condiment, pentru a da un gust mai bun mancarurilor.

Feniculul este inclus in numeroase remedii Ayurvedice usor de preparat acasa si el va mai fi vedeta multor articole pe acest blog.

sursa: Ayurvedic Home Remedies

timp de preparare: 5 minute

INGREDIENTE

50 grame seminte de fenicul

aprox. 100 grame zahar brut din trestie de zahar

METODA

Rasturnati continutul unui plic cu seminte de fenicul intr-o rasnita electrica de cafea curatata in prealabil. Rasniti bine de tot feniculul pana obtineti o pulbere fina – aproximativ 1 minut.

Cerneti pulberea obtinuta asa incat eventualele bucatele nerasnite complet sa fie separate de pulbere.

Amestecati apoi pulberea de fenicul cu zahar in urmatoarea proportie:

½ lingurita pulbere fenicul – 1 lingurita zahar brut

Amestec pulbere de fenicul cu zahar

Luati acest amestec de 2-3 ori pe zi atunci cand aveti simptome de raceala, gripa, dureri in gat, congestie a sinusurilor precum si orice fel de simptome date de un exces de Pitta: iritatii ale pielii, furuncule, cosuri, alergii cutanate, senzatie de febra, senzatie de voma, hiperaciditate, sete puternica excesiva, senzatie de arsura la urinare, insolatie, etc. In plus, acest amestec este grozav pentru a contracara balonarile determinate de excesul de Vata din intestine (de luat pulberea dupa masa).

Puteti folosi acest amestec atat pentru a scapa de simptome cat si preventiv. El nu va fi insa suficient de unul singur in cazul in care gripa/raceala s-a instalat deja, ci doar va usura simptomele. Nu ezitati sa apelati si la alte remedii pentru a scapa de raceala/gripa.

OBSERVATIA 1: Gasiti fenicul ambalat in cutii de 50 grame la orice magazin tip plafar la un pret foarte accesibil, sub denumirea de Fructe de Fenicul.

OBSERVATIA 2: Semintele de Fenicul de cea mai buna calitate sunt de culoare verde deschis – care au fost recoltate devreme. Cele de culoare bej, gri sau maronii nu contin la fel de multa Prana (esenta vitala) insa tot sunt eficiente.

OBSERVATIA 3: Dr. Vasant Lad este recunoscut in SUA ca autoritatea nr.1 in Ayurveda.

OBSERVATIA 4: Incercati sa folositi un tip de zahar cat mai natural. La noi se gaseste zahar brut din trestie de zahar de la mai multe firme (a nu se confunda cu zaharul brun din trestie de zahar, care nu este altceva decat zahar alb colorat) insa cel mai de calitate care este accesibil la noi prin hypermarketuri este cel de calitatea Demerara (este indicat pe punga). Evident, mai bine ar fi de folosit un zahar de si mai buna calitate (tot din trestie): Sucanat sau Turbinado, insa nu am vazut sa fie la noi. Poate exista totusi pe la niste magazine mai de soi…

OBSERVATIA 5: Ayurveda recomanda sa nu se consume cantitati mari de fenicul zilnic. Doza indicata mai sus de 2-3 lingurite pe zi este departe de a fi numita cantitate mare, dimpotriva.

OBSERVATIA 6: Dupa ce am publicat acest post am avut la un moment dat probleme cu aciditatea pentru ca am mancat excesiv de picant timp mai indelungat. Am incercat sa imi usurez suferintele cu remediile naturale pe care le foloseam in mod obisnuit: ba un pic de lapte, ba cateva linguri de iaurt etc. Nimic nu ma ajuta decat prea putin. La un moment dat mi-au picat ochii pe borcanelul cu pulberea de fenicul + zahar (noroc ca-l tin pe birou, la indemana) si mi-am zis sa incerc pentru ca stiam ca feniculul ajuta. Dupa 2 minute aciditatea mi-a disparut “ca  prin farmec” si nu exagerez deloc! Asadar, cand va arde stomacul sau ati mancat prea condimentat ori ati facut combinatii bizare in alimentatie, apelati cu cea mai mare incredere la acest remediu simplu si natural. It really works! Daca aveti un caz mai greu de arsuri la stomac, atunci trebuie sa luati de doua sau trei ori la rand, la intervale de 30 minute.

Din punct de vedere Ayurvedic: Feniculul este un condiment Tridoshic si Sattvic, folositor tuturor. El se situeaza la loc de onoare in bucataria indiana si este deosebit de valoros si ca remediu, fiind folosit in foarte multe preparate si ceaiuri Ayurvedice.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Discussion

6 thoughts on “Sugar Saunf Churna – Pulbere de Fenicul cu Zahar

  1. Usor de facut si usor de luat la purtator:)

    Posted by ema | 3 May 2013, 2:12 PM
  2. As avea o intrebare. Oare aceasta pulbere de fenicul s-ar putea lua si cu miere?

    Posted by Oana | 14 December 2012, 10:43 AM
    • Sigur ca da. Insa numai pentru persoanele Vata si Kapha. Pentru Pitta mierea nu este ok – mareste aciditatea si caldura interioara. Poti fi o persoana cu predominanta Vata, insa daca de obicei ai arsuri stomacale (adica ai un dezechilibru Pitta), mai bine iei cu zahar.

      Posted by cloudpearl | 14 December 2012, 2:25 PM
  3. Pe langa faptul ca este eficient mai este si bun la gust. La mine functioneaza de minune!

    Posted by Simona | 27 October 2012, 4:41 PM
  4. Grozav!!! Multumim mult pt. acest remediu, chiar aveam nevoie! Am mare incredere in remediile naturale si sper sa ne mai aduci si altele🙂 Chiar acum il voi prepara pe acesta.

    Posted by Simona | 20 October 2012, 2:43 PM
    • Imi place entuziasmul tau! Multumesc pentru impresii. Si noi stam cu borcanelul pe masa si il “vizitam” frecvent🙂 Da, am de gand sa postez multe altele. Chiar acum am in lucru inca unul, o bautura speciala pentru gat.

      Posted by cloudpearl | 22 October 2012, 12:54 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: