FALAFEL

Falafel

Falafel este un aperitiv foarte des intalnit in Orientul Mijlociu si in intreaga lume araba, inclusiv Africa. Chipurile egiptenii ar fi cei care l-au inventat insa originea lui e neclara. Clar este ca a devenit foarte raspandit in intreaga lume la ora actuala datorita cresterii numarului vegetarienilor.

Fiind predominant facut din naut (altii folosesc fasole Fava), Falafel este foarte hranitor si gustos. A devenit atat de popular incat in magazinele cu specific vegetarian si chiar in supermarketuri se gasesc diverse amestecuri care nu mai necesita decat putina apa si prajirea.

Falafel nu este un aperitiv indian traditional, insa am vazut ca Manjula prezinta o reteta faina, asa ca l-am adoptat si eu. Este foarte usor de facut, destul de rapid in comparatie cu alte tipuri de piftele, si extrem de gustos.

adaptare dupa: Manjula’s Kitchen

timp de preparare: 25 minute (nu include inmuierea si fierberea nautului)

pentru 4 persoane

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 cana (de 300 ml) plina cu naut uscat – de pus la inmuiat si fiert

1 chilli verde

1 fir subtire de praz – optional

1 bucatica ghimbir proaspat cat o nuca

2 catei mari de usturoi

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1 lingurita fulgi de ardei rosu iute

1 lingurita turmeric

1 lingurita sare

1/4 cana faina de grau

1 legatura patrunjel verde

1/2 lingurita bicarbonat

ulei pentru prajit

METODA

Daca va grabiti, puteti folosi naut la conserva care se gaseste acum cam pe la toate supermarketurile mai marisoare. Desi acesta e un pic prea moale si contine multa apa, puteti adauga mai multa faina ca sa puteti forma bilute de Falafel.

Daca aveti un pic mai mult timp si sunteti adeptul hranei proaspete, folositi naut uscat pe care-l puneti la inmuiat peste noapte sau macar 4 ore. Apoi il fierbeti in oala cu presiune cam 5 minute dupa ce incepe sa fasaie puternic. Nautul nu trebuie fiert foarte tare. Pentru aceasta reteta este nevoie de un naut pe trei sferturi fiert. Boabele trebuie sa fie intregi.

Daca nu ati avut timp sa puneti nautul uscat la inmuiat, il puteti fierbe in oala cu presiune 25 minute, lasand apoi ca presiunea sa scada de la sine.

Dupa ce l-ati fiert, lasati-l sa se racoreasca putintel.

Apoi mixati toate ingredientele intr-un blender sau mixer. Amestecul trebuie sa fie grunjos, nu fin. Daca este prea uscat, adaugati 2-3 linguri de apa. Eu prefer sa mixez separat usturoiul cu chilli-ul verde si verdeata si apoi sa le adaug peste nautul mixat/zdrobit separat si el, dupa care adaug faina in care am pus bicarbonatul.

Apoi formati piftelute de forma si marimea dorita pe care le prajiti in baie de ulei sau intr-o tigaie cu mai putin ulei (cam de jumate de deget, ca pentru piftele) pe foc mediu. Intoarceti-le pe ambele parti. Dureaza cam 5-6 minute sa devina maronii.

Serviti ca snack sau ca aperitiv alaturi de un Orez sau orice fel principal. Puteti sa le serviti si impreuna cu un Chutney sau Raita. Evident, exista si posibilitatea de a inveli Falafel in painite Chapati sau Parathas dupa ce-l stropiti bine cu orice fel de sos.

Falafel_

Din punct de vedere Ayurvedic: Falafel este Tridoshic. Pentru persoanele Vata si Pitta trebuie scosi fulgii de ardei iute si folosita Dhania Powder.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Mancare de naut din Punjab

Pindi Chana – Mancare de Naut din Punjab

Mancare din 5 tipuri de linte

Panchmel Dal – Mancare din 5 tipuri de Linte

Channa Dal Tadka - Mancare de Naut

Channa Dal Tadka – Mancare de Naut

Chole Tikki - Piftelute din Naut

Chole Tikki – Piftelute din Naut

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,396 other followers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 2,113,620 vizite

CALENDAR

May 2017
S M T W T F S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: