Masala French Fries – Cartofi prajiti in stil Indian

Masala French Fries

Prepar de mai multa vreme cartofii in acest fel insa abia acum m-am gandit sa postez reteta. In India cartofii prajiti pai asa cum ii intelegem noi, occidentalii, nu exista. In ultima calatorie in India am fost impreuna cu un cuplu de Swami romani care desi traiau acolo de 5 ani, inca nu se putusera acomoda cu faptul ca nu pot gasi cartofi prajiti de vanzare. Si culmea (pentru ei) era ca nimeni nu dorea sa le prepare cartofii in stilul respectiv. Insa nu se lasau: intrau in fiecare restaurant de pe strada si intrebau: “Nu aveti cartofi prajiti?”. Invariabil raspunsul era o privire mirata si o ridicatura din umeri, iar daca insistau, indienii respectivi incepeau sa dea din cap si sa faca gesturi de respingere a comenzii.

Sotul meu si cu mine ne priveam uimiti si ne intrebam cum de isi mai doresc asa ceva dupa 5 ani de sedere acolo. Cum e posibil acest lucru cand in India exista mancare de zeci de ori mai gustoasa si mai aromata pe la toate tarabele? Insa fixatiile din mintea oamenilor nu dispar atat de usor. Obiceiurile cultivate ani de zile sunt greu de lasat deoparte.

Eu sunt un asemenea exemplu. Am crescut pe baza de cartofi prajiti – in toate felurile posibile: la ceaun, pai, la capac, dati pe razatoare. Daca ma intreba vreo bunica ce vreau sa mananc, acesta era invariabil raspunsul. Pardon, mai vroiam si prajituri. Multe.

Anii au trecut si eu tot mare amatoare de cartofi prajiti am ramas, indiferent de cate cure si procedee de purificare am realizat intre timp. Pana ce am dat de bucataria indiana care incet incet s-a transformat in bucatarie ayurvedica. Eheee, dar ce, credeti ca am scapat? Tot mai pofteam un cartofior acolo macar o data pe saptamana🙂 . Si uite-asa, rafinandu-mi gusturile cu timpul, am ajuns sa pot trai fara cartofi prajiti luni la rand. Ba mai mult: acum alimentul meu preferat nu mai e cartoful ci orezul! Va dati seama ce schimbare dramatica🙂 .

Si ca sa inchei povestea, pentru amatorii de cartofi prajiti, am perfectionat o reteta, la inspiratia Manjulei, care intra in categoria Fusion, adica un amestec de influente in aceeasi reteta. In cazul de fata e vorba de 3 influente: occidentala (conceptul de cartofi prajiti), indiana (folosirea condimentelor) si macrobiotica (folosirea unui amidon numit Kuzu).

Atunci cand dorim un aperitiv langa un Kitcheri sau un Orez, si avem totusi pofta de cartofi prajiti, intotdeauna ii prepar asa sau sub forma de Pakoras. Sunt mult mai ok atat din punct de vedere al sanatatii cat si al gustului.

timp de preparare: 30 minute

rezulta 4 portii

picantzeala3

INGREDIENTE

6 cartofi medii

4 linguri mari pline cu varf  Kuzu (amidon – vezi mai jos)

1 lingura mare faina de orez

1 + 1/2 lingurite pulbere de coriandru (Dhania Powder)

2 lingurite Dabeli Masala sau orice Masala picanta

1 lingurita turmeric

2 lingurite paprika dulce

2 lingurite pulbere de usturoi

1 + 1/2 lingurite sare

ulei pentru prajit in baie de ulei

METODA

Curatati cartofii de coaja si taiati-i ca pentru cartofi prajiti, nu prea subtiri. Spalati-i si scurgeti-i de apa.

Intr-un castronel amestecati Kuzu + faina de orez + sare + pulberea de coriandru + paprika + turmeric + Masala + pulberea de usturoi. Amestecati bine, fara sa adaugati deloc apa.

Mai clatiti o data cartofii si scurgeti-i, insa nu de tot – sa mai ramana cateva picaturi de apa pe ei. E important sa fie umezi.

Imediat presarati amestecul de pulberi peste cartofii umeziti. Amestecati bine de tot cu mana.

Intre timp puneti uleiul la incalzit. Cand s-a infierbantat bine, dati focul la mediu si incepeti sa puneti cartofii pe care ii luati cu lingura in formatii de cate 3-4-5, indiferent de dimensiunile lor. Prajiti-i cam 4 minute, apoi scoteti-i pe o bucata de hartie prosop.

Serviti-i cat sunt calzi – atunci sunt mai crocanti. Insa raman buni la gust intreaga zi.

Masala French Fries_

OBSERVATIE: Kuzu este un amidon japonez cu proprietati speciale, foarte apreciat in Macrobiotica. Este mult superior amidonului obisnuit de la noi si are proprietati binefacatoare in cazuri de migrene, alcoolism, alergii, probleme cu ficatul etc. Pentru cei interesati, am cautat pe net si am gasit de cumparat la noi in tara aici si aici. Sigur mai exista si alte locatii insa nu le cunosc eu.

Din punct de vedere Ayurvedic: Masala French Fries sunt potriviti persoanelor Vata si Pitta, insa cele Pitta nu trebuie sa guste prea multe grupulete de cartofi. Persoanele Kapha nu prea au voie, insa pot gusta ocazional daca maresc gradul de picantzeala.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Aperitiv din cartofi

Pakoras de Cartofi

Aloo Tikki - Crochete din Cartofi

Aloo Tikki – Crochete din Cartofi

Masala de cartofi

Dose ka Masala – Masala de Cartofi

Salata de Cartofi noi A-la-Hindi

Salata de Cartofi noi A-la-Hindi

Discussion

6 thoughts on “Masala French Fries – Cartofi prajiti in stil Indian

  1. Buna, Cloudpearl.
    Am tot cautat acel Kuzu dar nu dau nici cum de el. Nu se poate inlocui cu altceva?

    Posted by Oana | 4 February 2013, 5:46 PM
    • Am sugerat doua linkuri de unde se poate cumpara online. Sigur mai exista si altele. Si sigur exista si la magazine fizice mai cu dichis, din Bucuresti si orasele mari. Insa daca tot nu gasesti, nu-i bai – poti folosi amidon obisnuit, insa nu cu aceleasi rezultate.

      Posted by cloudpearl | 5 February 2013, 11:39 AM
  2. Pfoai, daca ai stii ce dor mi-e si cand ma gandesc ca nu prea am voie…. Tot nu ma abtin si-mi fac o portie, una mare, mare😛 ca apoi iar imi iau ramas bun…..:(

    Cautam intr-o zi pe aici ca sa vad ce sa-mi mai fac bun si prin minte mi-a aparut gandul, ce-ar fi s-o intreb pe Cloud daca stie cumva vreo reteta miraculoasa prin care cartofiorii prajiti pot ramane prajiti, buni, aurii, crocantii ( asta este deja o descriere a poftei mele uriase) si prin minune, ce-mi vad ochii, reteta.
    Imediat ce obtin acel Kuzu, o sa-i fac!

    Posted by Oana | 28 January 2013, 8:46 PM
    • Inseamna ca a picat la tzank! Nici nu-mi pot dori mai mult. Te inteleg oh atat de bine in ce priveste pasiunea pt cartofiorii prajiti. Crede-ma, mi-a fost extrem de greu sa renunt la ei – a fost un proces foarte indelungat. Mai usor am renuntat la cafea…

      Posted by cloudpearl | 29 January 2013, 7:33 AM
  3. Ah dragii mei cartofi prajiti! Bine v-am gasit! :)))

    Posted by Oana | 28 January 2013, 12:35 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: