Mirchi Bhajji – Pakoras de ardei iuti verzi – VIDEO

Doamnele indience de la ShowMetheCurry.com sunt extrem de productive in a face video-uri cu diverse retete indiene. Deja au trecut cu mult de 400! Am urmarit mare parte din aceste video-uri pentru ca sunt foarte instructive si am de gand sa le agatz subtitrare si sa le pun pe blog, pentru a va delecta si a va veni in ajutor intr-ale bucatariei indiene.

Unul din aceste filmulete prezinta o reteta foarte faina, pe care am vazut-o si pe alte bloguri de gatit indian, si anume Mirchi Bhajji. Mirch inseamna ardei iute iar Bhajji este denumirea multor bunatati prajite.

Va ofer acum ingredientele si felul in care se face, iar mai jos aveti si video-ul cu pricina, fara subtitrare deocamdata. Voi adauga si subtitrarea dupa ce reusesc sa gasesc timp sa o fac.

Eu am inlocuit unele ingrediente si am facut reteta mai accesibila pentru romani, care nu au de unde sa faca rost inca de atatea tipuri de condimente (NOTA: intre timp au aparut majoritatea ingredientelor necesare pentru bucataria indiana – vezi Adrese pentru Ingrediente). Oricum, experienta de a face aceste bunatati si mai ales de-a le manca este unica, intensa si plina de artificii🙂 . Acesta reteta este pentru curajosi!

timp de preparare: 35 minute

pentru 4 persoane (8 ardei)

9 din 10

INGREDIENTE

8 ardei verzi iuti, proaspeti

1 cartof marisor fiert sau copt in coaja

1/2 cana Faina de naut (Besan)

1 lingura Faina de orez

1 + 1 lingurite pulbere de Jeera (Jeera Powder)

1/2 + 1/2 pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1/4 + 1/2 lingurita sare

1 lingurita Basic Garam Masala

1/2 lingurita Amchoor (optional)

1 ceasca apa

ulei pentru prajit

METODA

Spalati ardeii si despicati-i intr-o singura parte, pe mijloc. Nu le taiati coditele. Sfatul meu calduros este sa scoateti semintele si nervurile usurel, fara sa rupeti ardeii, ca sa nu va dea lacrimile brusc de la prima inghititura. Puneti-i deoparte.

Curatati cartoful de coaja si sfaramati-l cu furculita. Presarati peste el ¼ lingurita sare, ½ lingurita pulbere de coriandru, 1 lingurita pulbere de Jeera si, daca aveti, ½ lingurita Amchoor (pulbere de mango). Amestecati bine de tot. Umpleti bine ardeii cu aceasta compozitie.

Pregatiti intr-un castron compozitia pentru Pakoras: amestecati faina de naut, faina de orez, ½ lingurita sare, 1 lingurita pulbere de Jeera, ½ lingurita pulbere de coriandru si 1 lingurita Basic Garam Masala. Adaugati apa cat sa iasa o compozitie grosuta dar care sa curga.

Puneti uleiul la incazit si cand e fierbinte scufundati cate un ardei, tindandu-l de codita, in compozitia de naut, apoi puneti-l usor in ulei. Prajiti cam 5 minute, pe ambele fete, pana devin aurii-maronii.

Scoateti-i pe un platou acoperit cu hartie prosop care va absorbi excesul de ulei.

Serviti-i dupa ce se mai racoresc, alaturi de un Chutney sau mai bine o Raita.

OBSERVATIA 1: Cand lucrati cu ardei iuti ar fi bine sa aveti o pereche de manusi pe mani, ca din cele folosite la vopsit parul. Sau, daca nu aveti, macar ungeti-va mainile inainte cu un strop de ulei. Pelicula de ulei va va proteja mainile intr-o mare masura. Pentru reteta aceasta este cam dificil sa scoti samburii cu manusile pe maini… Eu am umblat cu mainile goale si am avut usturimi jumate de zi pe sub unghii. Daca aveti vreo taietura pe degete, lucrurile devin si mai interesante…

OBSERVATIA 2: Ardeii verzi au si ei diferite grade de iuteala. Eu am ales ardeii cei mai iuti de la noi de pe piata: lungi de-un deget, cu varful rotunjit, luciosi. Exista si ardei mai “domoli” si anume cei turcesti: lungi de doua palme sau mai mult, cu varful ascutit, “incarligati”, numai ca fiind atat de lungi si fragili sunt mai greu de manevrat si de prajit; va trebuie o oala mai larga, deci mai mult ulei.

OBSERVATIA 3: Puteti face Mirchi Bhajji si fara sa-i umpleti, cum fac fetele din filmulet, insa sunt mai savurosi daca sunt umpluti cu cartof, mai gustosi si  o idee mai putin iuti.

OBSERVATIA 4: Daca va mai ramane compozitie de faina de naut puteti taia rapid o ceapa in felii si face Pakoras de ceapa. Sau de orice leguma: cartofi, ardei gras, conopida, dovleac etc.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta reteta nu este recomandata persoanelor Pitta. Deci pas pentru ele. In schimb Vata si Kapha se pot bucura in voie de Mirchi Bajji.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Spicy Tomato Chutney

Spicy Tomato Chutney

Mancare de naut din Punjab

Pindi Chana

Ardei umpluti indieni

Bharwan Simla Mirch

Buzunarele cu Mazare

Matar ki Kachauri

Discussion

One thought on “Mirchi Bhajji – Pakoras de ardei iuti verzi – VIDEO

  1. Este o reteta interesanta! Noi suntem fan, mancaruri picante!

    Posted by Lavinia | 19 January 2012, 10:39 AM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: