Mint Chai este o bautura foarte reconfortanta, ideala pentru dupa masa pentru ca ajuta digestia. Reteta contine ingrediente pe care un roman nu s-ar gandi sa le combine, insa in bucataria Ayurvedica sunt posibile (si sanatoase) multe lucruri care la noi sunt considerate neobisnuite sau de neconceput. De aceea, acest Chai se adreseaza cunoscatorilor sau persoanelor deschise sa experimenteze si sa-si imbunatateasca sanatatea.
Mint Chai este o experienta rafinata, fresh, catifelata, pe care orice iubitor de ceai ar trebui sa o incerce.
Aceasta reteta de ceai Ayurvedic este preluata din cartea Ushei Lad, Ayurvedic Cooking for Self-Healing. Usha Lad este sotia renumitului medic si specialist indian in Ayurveda, Vasant Lad.
timp de preparare: 10 minute
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
3 cani apa
1 cana lapte
1 lingura menta uscata
1 baton scortisoara
4 cuisoare intregi
1 lingurita Jeera seminte
1 lingurita coriandru seminte
1 bucatica mica ghimbir proaspat, tocat marunt
3 varfuri cutit ghimbir pulbere
3 varfuri cutit cardamon pulbere
2 varfuri cutit nucsoara
METODA
Puneti apa la fiert. Amestecati intr-un castronel toate condimentele si puneti-le in apa, impreuna cu menta cand apa incepe sa fiarba. Fierbeti 2 minute, apoi adaugati si laptele. Dati flacara la mic si mai tineti pe foc inca 1-2 minute. Strecurati si savurati-l cald!
OBSERVATIE: Prima mea reactie la degustare a fost :”Hmm. Interesant!” dar am ramas in cumpana daca voi mai repeta experienta prea des. Insa dupa ce am baut toata cana, la urmatoarele mese nu-mi doream decat sa mai beau niste Mint Chai din cauza senzatiei foarte placute de purificare, tonifiere si rafinament pe care o ai dupa. Am mai ajustat putin reteta adaugand un pic de zahar si ceva mai multa menta si am gasit formula ideala pentru mine, care sa impace atat gustul cat si dorinta de a-mi pastra sanatatea.
Din punct de vedere Ayurvedic: Mint Chai este Tridoshic – ideal pentru toate cele trei Doshas, fiind puternic echilibrant. Daca doriti, puteti mari cantitatea de menta. Vata si Kapha pot mari cantitatile de ghimbir, cuisoare si cardamon. Vata si Pitta pot adauga zahar brut (nu miere pentru Pitta; daca Vata doreste sa foloseasca miere, ea trebuie adaugata dupa ce ceaiul s-a mai racorit – nu adaugati miere la fiert si nici in ceaiul fierbinte pentru ca atunci cand este incalzita mierea devine toxica).
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Din ce văd, sunt foarte mutle cazurile în care nu ai voie să bei ceaiul după masă. 🙂 Mai multe decât cele în care AI voie, pentru românul de rând. 😛 Bine că am citit comentariile. 😀 Abia aștept articolul despre care ai zis mai sus.
Cred ca vor fi mai multe articole pe tema asta pentru ca sunt numeroase indicatiile Ayurvedei in acest sens si trebuie cumva impartite ca sa fie mai usor de “digerat”.
Daca chiar vrei sa bei ceva dupa masa, la mai putin de 30 de minute, atunci e ok sa iei o gurita sau doua de apa calda (eventual cu lamaie daca nu ai arsuri la stomac) dar nu mai mult.
De asemenea, dupa masa se recomanda Lassi, o bautura de iaurt amestecat cu apa si condimente.
Merci mult pentru raspuns(uri). Ai clarificat destul de multe si abia astept articolul dedicat 🙂
Toate bune
Amos
Merci pt raspuns. Daca spui ca perturba Kapha, atunci de ce e mai bine decat deloc?
In ce am mai citit despre nutritie nu prea se recomanda lichide dupa masa. Mie imi place ceaiul in general si de aceea intreb.
In alta ordine de idei, ceaiul este cu lapte. Se poate bea dupa orice masa ? Conteaza ca am mancat leguminoase ? Carbohidrati ?
Merci mult
Perturba Kapha daca e baut rece. E mai bine decat deloc pentru ca Ayurveda zice ca trebuie sa existe si lichid in stomac, cam 1/3 din volumul stomacului, dar si deoarece contine condimente care ajuta digestia si Agni-ul.
Ceaiurile (neaparat calde) se beau cate o gurita odata in timpul mesei sau la cel putin 30 minute dupa o masa normala, nu copioasa – altfel rezulta indigestie sau aciditate.
Daca ai mancat leguminoase sau orice alta forma de proteine (oua, branza, iaurt, carne) NU se recomanda sa bei ceai cu lapte dupa masa. La fel si daca ai consumat la masa ceva cu rosii, castraveti ori lamaie. De asemenea, nu se recomanda sa bei ceai cu lapte dupa ce ai consumat la masa cruditati.
De bun simt ar mai fi sa nu bei nimic dupa masa daca ai avut supa in meniu – exista deja lichid suficient in stomac. Prea mult perturba buna functionare a lui Agni.
Sunt multe sfaturi in Ayurveda despre cum si cand se recomanda sa se consume hrana si lichidele dar le voi posta intr-un articol viitor.
Buna
Pentru cei care nu au timpul necesar: Se poate face mai mult ceai o data si pastrat ? Eventual la rece si incalzit dupa masa ?
Merci
Se poate, cum sa nu, numai ca nu va avea aceleasi proprietati si va perturba Kapha. Oricum, e neaparat sa fie consumat cald. E mai bine decat deloc…
Buna, cum reco ayurveda sa fie baut ceaiul? Fierbinte? Inghitituri mici? Multumesc.
Buna Ema. Buna intrebare! Ceaiul sau orice alt lichid, trebuie baut inghititura cu inghititura, nu turnat tot deodata pe gat, nici macar daca suntem foarte insetati. Altfel se perturba digestia si Agni. Fierbinte pentru Vata si Kapha, caldut spre racorit pentru Pitta. Vara nu se mai recomanda lichide fierbinti nimanui decat daca este o vreme mai neobisnuit de rece sau apar probleme cauzate de congestii sau frig.
Mie mi-a placut din prima, dar, recunosc, sunt un mare fan al laptelui cu turmeric, iar acest ceai seamana putin cu el. Multumesc.