Badam Kheer – Pudding fin indian cu Migdale

Pudding indian cu migdale

Badam Kheer este un desert minunat si foarte sanatos. Combinatia dintre lapte si migdale este excelenta si, dincolo de gustul bun, are si proprietati vindecatoare si de intarire a organismului. Poate fi preparat asa incat sa rezulte un pudding, adica un desert, sau o bautura, daca este tinut mai putin timp pe foc.

Badam inseamna migdale, iar Kheer inseamna pudding in limba Hindi. Acest desert mai este cunoscut si sub denumirea de Badam ka Sheera sau Badam Paal. Indiferent cum s-ar numi, acest dulce este indragit in intreaga Indie si trezeste multe amintiri placute ale copilariei in indienii de pretutindeni.

Badam Kheer este usor de facut, desi dureaza un pic daca doriti sa folositi migdale decojite, cum se obisnuieste in India in mod traditional si cum este si mai sanatos.

sursa: Passion for Cooking – Memory Archieved

timp de preparare: 20 min in care nu faceti nimic + 20 min curatat migdalele + 30 min gatit

rezulta 3 cupe

INGREDIENTE

3 cani lapte

1/2 cana migdale

2-3 linguri zahar

1 lingura Ghee (optional)

1/2 lingurita cardamon pulbere

cateva fire de sofran

1 varf de cutit nucsoara

cateva bucatele de migdale taiate pentru presarat deasupra

METODA

Puneti migdalele in apa calda timp de 20 minute. Apoi indepartati coaja. Acesta este procesul cel mai indelungat, asa ca va recomand sa curatati migdalele cat timp stati la televizor sau faceti o pauza.

Tineti deoparte cateva migdale decojite pentru final, la ornat.

Puneti restul de migdale curatate intr-un blender/mixer cu putin lapte si mixati pana obtineti o pasta cat doriti de fina sau grunjoasa. Eventual mai adaugati cate putin lapte, in functie de cat cere pasta.

Incalziti restul de lapte si cand atinge punctul de fierbere adaugati pasta de migdale. Amestecati bine.  Adaugati zaharul + sofran + ghee. Dati focul la mic si fierbeti pana ce se ingroasa: sa fie ca o compozitie de clatite mai grosuta (sa curga totusi).

Cand a atins consistenta dorita, adaugati pulberile de cardamon si de nucsoara. Turnati in cupe/castronele. Asezati bucatele de migdale deasupra. Serviti dupa ce se mai racoreste.

Pudding indian cu migdale

OBSERVATIA 1: Cel mai usor ar fi sa puneti migdalele la inmuiat de seara pana dimineata sau de dimineata pana cand veti avea nevoie de ele. Astfel, se vor curata foarte usor. Practic, nu va fi nevoie decat sa le presati putin si ele vor sari imediat din coaja. Evident ca puteti sari peste aceasta etapa insa Ayurveda recomanda ca migdalele sa fie curatate de coaja. Sunt mai sanatoase asa.

OBSERVATIA 2: Fierbeti laptele cu pasta de migdale cam 30 minute, pe ochiul mic de la aragaz, la flacara mica-medie. Stati cu ochii pe el pentru ca are tendinta uneori sa se umfle brusc si sa dea pe-afara. Nu este necesar sa amestecati mereu si sa stati langa aragaz tot timpul, insa ar fi bine sa va faceti de treaba prin bucatarie cat timp il fierbeti, ca sa nu dea in foc. Daca doriti un Kheer mai zemos, fierbeti mai putin timp. Oricum el se va mai ingrosa putin cand se racoreste.

Din punct de vedere Ayurvedic: Badam Kheer este un dulce Sattvic, simplu si foarte sanatos. Este reconfortant si intaritor, excelent pentru toata lumea, inclusiv pentru copii. Badam Kheer este Tridoshic, insa persoanele Kapha trebuie sa foloseasca mai putin zahar, sa adauge un varf de cutit de ghimbir pulbere si sa nu-si faca un obicei din a degusta acest Kheer prea frecvent.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Lapte cu migdale ayurvedic

Badam Milk – Lapte cu Migdale pentru marirea Ojas-ului

Badam BURFI - Bucatele dulci cu Migdale

Badam BURFI – Bucatele dulci cu Migdale

Pudding de Curmale cu Lapte

Khajoor Kheer – Pudding de Curmale cu Lapte

Lapte cu Bobite de orez

Badam Pappu Pala Thalikalu – Lapte cu Bobite din faina de orez

Discussion

2 thoughts on “Badam Kheer – Pudding fin indian cu Migdale

  1. desertul meu preferat🙂 abia astept sa-l fac maine!!

    Posted by Simona | 13 October 2012, 8:55 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: