Banana Payasam – Pudding indian cu Banane

Pudding indian cu Banane

Payasam este un dulce extrem de popular in intreaga Indie. Ca traditie, provine din India de Sud. Este cunoscut si sub alte denumiri: Khir, Kheer, Payesh, in functie de limba locala indiana. Payasam se prepara la baza din orez si lapte, insa exista numeroase variatiuni din paste fainoase, grau bulgur, etc. Seamana cu budinca sau pudding-ul cu care suntem noi obisnuiti, insa gustul si consistenta sunt oarecum diferite.

Banana Payasam este foarte aromat, gustos si usor. Este o reteta ce tine de bucataria indiana, nu si de cea ayurvedica. Este un exemplu pentru a intelege ca desi ingredientele luate separat sunt bune si sanatoase, rezultatul e tot bun la gust dar nu si sanatos. Deci nu toate retetele de bucatarie indiana sunt si ayurvedice.

sursa: Trendy Relish

timp de preparare: 10 minute

rezulta:  6-7 castronele mici

INGREDIENTE

1 cana fidea

2 banane micute, coapte

3 cani lapte

1/4 cana zahar brut din trestie de zahar

1 lingurita Ghee solidificat

1 mana stafide

1 mana caju crud

1/2 lingurita cardamon pulbere

METODA

Zdrobiti fideaua in bucatele mici.

Prajiti-o uscat intr-o tigaie pe foc mediu-mic timp de 4-5 minute, pana isi schimba putin culoarea. Amestecati continuu ca sa nu se arda.

Decojiti bananele si zdrobiti-le bine cu o furculita.

Apoi puneti zaharul, bananele zdrobite si fideaua intr-o oala de 1,5 litri. Amestecati si turnati si laptele.

Puneti pe foc mediu pana ce incepe sa fiarba, apoi dati flacara la mic. Fierbeti pret de 5 minute sau pana ce fideaua s-a fiert. Inainte de a inchide flacara cu vreun minut, adaugati pulberea de cardamon si, daca aveti, o lingurita de apa de trandafiri.

Intre timp puneti o craticioara pe flacara minima. Lasati lingurita de ghee sa se topeasca in ea si puneti caju-ul la prajit usor. Tineti-l pe foc pana isi schimba putin culoarea in galbui. Adaugati si stafidele care se vor umfla. Luati de pe foc si turnati peste fideaua cu lapte.

Amestecati si turnati in castronele.

Serviti cald sau rece. Cald e mai bun.

OBSERVATIE: In functie de fideaua / tipul de paste pe care le folositi, veti avea nevoie de mai mult sau mai putin lapte. Daca la fiert observati ca nu s-a legat compozitia desi fideaua e fiarta, nu-i nimic: cand se va raci se va mai intari/inchega, ca o budinca mai zemoasa.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta NU este o reteta ayurvedica. In Ayurveda exista alimente care nu trebuie combinate, nu din cauza ca n-ar fi buna la gust combinatia ci pentru ca amestecul lor are efecte nocive pentru digestie si implicit pentru sanatate. Usha Lad (sotia faimosului medic ayurvedic indian Vasant Lad) spune ca bananele in combinatie cu laptele pot duce la diminuarea lui AGNI (focul digestiv), la modificarea florei intestinale, la producerea de toxine si pot cauza congestia sinusurilor, raceala, gripa, tuse si alergii. Totusi, pentru ca omul modern este foarte obisnuit sa consume alimente incompatibile la aproape fiecare masa, Banana Payasam nu va da nicidecum peste cap organismul, daca e consumat rar si in cantitati decente. Insa pentru persoanele care deja au probleme cu digestia si intestinele, acesta combinatie trebuie evitata. Reteta se poate face si fara banane, caz in care totul e foarte ok si ayurvedic, sanatos. Insa si in acest caz, persoanele Kapha trebuie sa deguste foarte rar si foarte putin pentru ca ele sunt genul de persoane care se ingrasa si numai privind.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Vermicelli cu Lapte de Cocos

Vermicelli cu Lapte de Cocos

Pudding indian de migdale

Badam Kheer – Pudding de Migdale

Paramannam - Orez cu Lapte, stafide si Caju

Paramannam – Orez cu Lapte, stafide si Caju

Lapte cu Bobite de orez

Badam Pappu Pala Thalikalu – Lapte cu Bobite din faina de orez

Discussion

2 thoughts on “Banana Payasam – Pudding indian cu Banane

  1. Ce sa-ti mai spun…faci atatia oameni fericiti…in familia mea am numai pofticiosi si desertul acesta nu ne-a ajuns nici la 1/4 dintr-o masea…nu mai incerc nici un desert pentru ca sunt 100% reusite, nu ai cum sa le gresesti si toti ai mei ma intreaba “Cand mai faci ceva dulce indian?” iar eu fac intotdeauna corectia necesara AYURVEDIC!
    Afirmatia ta din final m-a pus pe ganduri; sotul meu e Kapha, nu am pomenit un pofticios mai mare si eu ziceam ca nu se poate controla…deci e ceva specific Kapha sa fie pofticios si mancacios si da, are vrea 20 de kg in plus pentru ca se trezeste sa manace noaptea…de pofta! Ce ierburi sa-i dau sa -si linisteasca poftele?

    Posted by Manuela | 10 January 2014, 12:16 PM
    • Buna Manuela! Inseamna ca ai o familie speciala – sa-ti traiasca! Da, exista multe dulciuri ne-ayurvedice si acesta e doar un exemplu – m-am gandit ca ar fi important sa existe si asa ceva pe blog, de exemplu negativ🙂 indiferent de cat de gustos e… Desi aceste dulciuri pot fi degustate ocazional, exista totusi multe altele care sunt mult mai ok si echilibrante.
      Da, Kapha trage la dulciuri si ar fi in stare sa manance numai dulciuri daca s-ar putea. Suntem atrasi de acele lucruri care nu ne fac bine din cauza ca ne-am educat prost simturile.
      Poftele sunt accentuate de mancarea prea sarata sau prea acra, deci mai usor cu aceste gusturi in alimentatie. Mancatul noaptea este o idee teribil de prost inspirata – poate ca nu manaca cand trebuie in timpul zilei…?
      O planta exceptionala pentru Kapha (si Pitta) este Neem care ajuta si la slabit si da o stare de detasare din cauza gustului intens amar.

      Posted by cloudpearl | 17 January 2014, 9:06 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: