Besan Peda – Prajiturele din Faina de Naut

Besan Peda

Peda sau Pera este numele indian pentru un tip de dulciuri facute din fainuri, branza Khoya, zahar, diferite nuci si cardamon. Se stie despre acest desert ca provine de pe la anul 1800 din statul Uttar Pradesh si ca la scurt timp a inceput sa se raspandeasca si spre sudul Indiei pentru ca secolul 20 sa fie martorul unei popularizari tot mai ample a Pedas-urilor.

Pedas-urile sunt niste bucatele dulci de forma rotunda, putin aplatizate – seamana ca forma cu o caisa mica. Odinioara ele se faceau preponderent pe baza de Khoya insa acum se fac Pedas si din fainuri precum si din branza Paneer.

Pedas-urile sunt printre primele dulciuri cu care mi-am format mana in bucataria indiana. Sunt la fel de usor de facut ca si Ladoo-urile, ba chiar o idee mai usor. In plus sunt si mai fine, mai moi si mai savuroase. Ma si mir cum de nu am postat nici o reteta pana acum.

Iata asadar primul tip de Peda de pe blog: Besan Peda – un desert foarte simplu de facut, gustos si destul de aratos, dintr-o combinatie de faina de naut cu lapte si Ghee. Daca v-au placut celelalte tipuri de dulciuri indiene pe baza de Besan, atunci sigur o sa indragiti si Besan Peda.

sursa: Passion for Cooking – Memory Archieved

timp de preparare: 30 minute (din care 10 minute nu faceti nimic)

rezulta 12 – 15 Pedas

INGREDIENTE

1 cana Besan (faina de naut)

½ cana zahar brut din trestie de zahar

2/3 cana lapte

1 lingura Ghee solidificat / unt

cateva fire de sofran

½ lingurita cardamon pulbere

stafide sau fistic crud pentru decorat

1 cana = 300 ml

METODA

Puneti sofranul la inmuiat in laptele usor incalzit.

Luati o tigaie non-stick si asezati-o pe foc mediu-mic. Topiti Ghee-ul in tigaie apoi adaugati faina de naut. Amestecati continuu timp de cam 7 minute, pana ce faina incepe sa emane un miros placut si sa devina aurie.

Atunci adaugati cardamonul si zaharul. Amestecati 30 secunde, rastimp in care zaharul se va topi partial. Imediat turnati laptele cu sofranul. Amestecati bine de tot, continuu, cautand sa zdrobiti cu dosul lingurii cocoloasele de faina de naut. Se va forma rapid un amalgam din ce in ce mai solid si mai greu de invartit cu lingura. Stingeti focul si lasati sa se racoreasca 10 minute.

Apoi umeziti-va mainile si luati cate o lingura de amestec. Dati-i forma de Ladoo (bila) si asezati-o pe o farfurie. Terminati de modelat toata compozitia umezindu-va mainile de fiecare data cand modelati alt Ladoo.

Turtiti usor bilele dandu-le forma de discuri grasute. Decorati cu jumatati de fistic sau cu stafide apasandu-le cu finete ca sa intre putin in Pedas. Lasati sa se racoreasca de tot si serviti.

Besan Peda_

Din punct de vedere Ayurvedic: Besan Pedas sunt Tridoshice. Daca consultati Tabelul cu Alimente considerate Incompatibile in Ayurveda, veti observa ca nautul cu laptele nu sunt o combinatie agreata. Insa lucrurile stau un picut altfel cand e vorba de faina de naut – incompatibilitatea nu mai e asa de nefasta datorita prezentei Ghee-ului, a zaharului si condimentelor, care fac din Besan Peda un desert ok de consumat ocazional. Daca doriti sa faceti acest desert si mai sigur din punct de vedere al compatibilitatii Ayurvedice, atunci puteti inlocui laptele de vaca cu lapte de migdale sau orez. Puteti folosi si lapte de soia, numai ca in acest caz Besan Peda nu este recomandat persoanelor Vata sau cu perturbari de tip Vata.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Besan Ladoo I

Besan Ladoo I

Mysore PAK

Mysore PAK

Desert indian

7 Cup BURFI

Gulab Jamun

Gulab Jamun I

Discussion

4 thoughts on “Besan Peda – Prajiturele din Faina de Naut

  1. multumesc pentru mesaje…sunt deja doua saptamani de cand am renuntat la carne si ma simt mult mai bine. am gatit dupa retetele de pe blog si toate au fost excelente…azi am facut si aceste dulciuri si sunt delicioase. multumesc pentru tot

    Posted by tabita | 22 July 2013, 1:41 PM
  2. @Tabita: Intru si eu in discutie si spun, din experienta, ca in momentul in care vei incepe sa gatesti preparatele care se gasesc pe acest blog, nu te vei mai gandi la carne. Eu nu mi-am dorit sau impus sa devin vegetariana, dar am renuntat si la peste, iar eu iubesc pestele. Inainte sa-l mananc, acum sa-l privesc in acvariu:) Ai ajuns exact unde trebuia sa ajungi, la momentul potrivit. Mult succes! Acum depinde doar de tine ce faci cu informatiile de pe acest blog!

    Posted by emacondurache | 15 July 2013, 3:10 PM
  3. sunt pasionata de mult timp de bucataria indiana si de ceva timp incerc sa adopt o dieta vegetariana. ma bucur sa gasesc pe site atatea retete care sunt chiar fantastice. cu siguranta voi incerca si aceste dulciuri…

    Posted by tabita | 14 July 2013, 1:01 PM
    • Mult succes Tabita! Sper sa-ti placa retetele de pe blog si sa gasesti aici sustinerea de care ai nevoie in a deveni vegetariana.

      Posted by cloudpearl | 14 July 2013, 1:04 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: