Coconut Basbousa este un desert foarte placut, adaptat dupa o reteta care provine din Egipt. Prajitura a fost indianizata prin folosirea diferitelor arome specifice Indiei. Persoana de la care am preluat reteta a eliminat ouale din prajitura, ceea ce o face si mai echilibrata Tridoshic.
Deci Coconut Basbousa este usoara si are o aroma discreta de trandafir. Va indemn sa nu va zgarciti la sofran pentru ca echilibreaza fantastic de bine gustul dulce al prajiturii cu nuca de cocos. Este un desert foarte usor de facut si dupa ce este scoasa de la cuptor este upgradata cu un sirop care face toti banii si care o face accesibila persoanelor Vata. Pentru cei care doresc sau isi permit, pot folosi Ghee in loc de unt – rezultatul va fi mai aromat si mai adecvat pentru persoanele Vata.
sursa: Yummy Tummy
timp de preparare: 1 ora
rezulta aproximativ 20 bucati
INGREDIENTE
Pentru Prajitura:
1 cana gris
1 cana nuca de cocos uscata
1/2 cana faina de grau (eu am folosit integrala)
1 + 1/2 cani iaurt
1/2 cana unt topit (aprox 100 grame unt solid)
3/4 cana zahar (brut din trestie de zahar)
1 lingurita bicarbonat
cateva fire de sofran, pisate
1 lingurita pulbere de cardamon
1 lingurita unt pentru uns tava
Pentru Sirop:
1/2 cana zahar (brut din trestie de zahar)
1/2 cana apa
1-2 linguri apa de trandafiri (sau mai mult, dupa gust)
3-4 pastai de cardamon – optional
METODA
Ungeti o tava (inalta) de prajituri cu putin unt. Nu folositi hartie de copt pentru ca la final, dupa coacere, peste prajitura va trebui sa turnati un sirop.
Preincalziti cuptorul la foc mic-mediu.
Amestecati intr-un castron incapator: gris + nuca de cocos + faina + iaurt + bicarbonat + zahar + sofran + cardamon. Dupa ce amestecul s-a omogenizat, turnati si untul topit. Amestecati bine din nou.
Turnati amestecul in tava. Uniformizati compozitia cu dosul unei linguri.
Bagati la cuptor pentru 30 minute.
Dupa ce o scoateti din cuptor, lasati-o sa se racoreasca 10 minute.
Intre timp faceti Siropul: amestecati zaharul cu apa si pastaile de cardamon intr-o craticioara si puneti pe foc mediu. Dupa ce incepe a fierbe dati flacara la minim si mai lasati 5 minute pe foc. La final stingeti flacara si turnati apa de trandafiri.
Taiati prajitura (in tava) in formele dorite si turnati siropul peste ea cu o lingura, avand grija sa stropiti in mod uniform pe toata suprafata prajiturii, inclusiv pe margini. Lasati-o sa absoarba lichidul dulce (aproximativ 30 minute – 1 ora). Apoi serviti.
OBSERVATIE: Data viitoare fac mai mult sirop (maresc cantitatea de apa, ca de zahar e suficient). PS: Am facut din nou si am folosit mai mult sirop, cam dublu. E mult mai buna la gust si mai placuta. In loc de apa de trandafiri am folosit Apa de Kewra (Keora). PS 2: Puteti folosi si nuca de cocos ramasa de la obtinerea Laptelui din nuca de cocos.
SUGESTIE: Dupa ce ati turnat compozitia in tava, presarati o mana-doua de stafide pe deasupra si tapotati-le usurel cu varful degetului ca sa intre putin in compozitie, dar fara sa le scufundati de tot. Prajitura va fi si mai aspectuoasa si mai gustoasa, pentru ca dupa ce turnati siropul stafidele vor absorbi un pic din el si totul va fi mult mai bun.
Din punct de vedere Ayurvedic: Coconut Basbousa este o prajitura Tridoshica. In general tot ce este facut la cuptor nu este recomandat pentru persoanele Vata, insa datorita faptului ca peste prajitura se toarna un sirop, este ok si pentru aceste persoane. Persoanele Kapha sa serveasca cate o bucatica.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Am incecat si eu prajitura si e foarte buna. A crescut cat trebuie insa nu am folosit chiar tot siropul (l-am dublat ca in comentariu) pentru ca mi se parea destul de mult. E echilibrat de dulce. Mie nu-mi prea place nuca de cocos :)) insa avand in vedere ca am folosit o nuca pentru a scoate laptele m-am gandit totusi sa nu arunc miezul, sa incerc ceva cu el. Abia astept sa se raceasca sa mai “fur” o bucata :))
Ha ha, inca o cucerire! “Fur” si eu o bucata virtuala 🙂 Pofta buna tare!
Am incercat si eu aceasta reteta, dar nu a iesit asa de pufoasa ca in poza dumneavoastra. Stiti ce anume a putut provoca acest lucru? Am respectat exact cantitatile.
Multumesc anticipat!
Poate ai uitat sa pui bicarbonat? Sau poate ca bicarbonatul folosit era mai vechiutz sau nepastrat corespunzator. Inca un motiv ar putea fi – compozitia era prea groasa si greoaie si mai trebuia adaugat un strop de apa, ceea ce se petrece uneori daca iaurtul folosit e prea gros.
Foarte buna. Seamana cu prajitura/ cocos de la Fadel! De nepretuit! Multumesc!
Ma bucur ca ti-a placut!
Pentru cine nu stie, Fadel este un magazin libanez din Bucuresti unde se gasesc dulciuri orientale, branzeturi, fructe exotice si alte dichisuri. Am gasit un link pe net si vi-l ofer daca sunteti interesati: http://www.blogculinar.ro/patiseria-fadel-raiul-dulciurilor-orientale.html
Imi place foarte mult prajitura aceasta desi eu fac o varianta mai simpla – doar gris, unt, zahar, iaurt, praf de copt si insiropata apoi cu sirop de lamaie. Sunt convinsa ca e minunata si in varianta cu apa de trandafiri. 🙂
Da, e super. Si mai are si cardamon si sofran. Condimentele astea fac totul. Multumesc pentru vizita si comentariu! Fain de tot site-ul tau. Felicitari!
Multumesc! 🙂
Trec des pe aici, te am in Reader si-mi plac mult retetele. Mi le notez mereu chiar daca nu apuc sa le incerc pe toate.Asadar, multumesc si eu pentru inspiratie. 🙂
Ce bine arata! O voi incerca si eu in acest weekend! Revin cu detalii:)
Va astept impresiile!
Pfuuuaaa! Cu prima ocazie pe asta o fac! Abia astept sa o incerc! Multumesc pentru reteta!