Mysore Pak – Un desert Regal din Mysore

Mysore Pak

Mysore Pak provine din statul Karnataka, aflat in sud-vestul Indiei. In India Mysore Pak face furori si putine sunt persoanele care ii rezista. Un desert atat de indragit mai rar gasesti. Mai ales in preajma festivalurilor, cererea este foarte mare si pravaliile de dulciuri nu mai fac fata solicitarilor.

La cat de puternica este atractia fata de acest desert te-ai gandi ca cine stie ce chestie complicata ar fi, insa este foarte usor de facut si acasa. Pentru reteta sunt necesare doua ingrediente mai putin obisnuite la noi si anume Ghee si Besan (faina de naut), insa care sunt acum accesibile si in tara noastra. Se folosesc cantitati generoase din aceste doua ingrediente, cat si de zahar. De aceea, rezultatul este un desert consistent, concentrat si foarte dulce – mai mult indicat persoanelor Vata decat celor Pitta sau Kapha.

Legenda spune ca Mysore Pak a fost creat de un bucatar de la curtea regala din Mysore. Familia regala a indragit atat de mult acest desert incat a devenit un “dulce regal”, o delicatesa demna de a sta pe mesele servite la palat.

Mai jos am reprodus o reteta care foloseste Ghee in cantitati mai modeste, insa la cantitatea de zahar nu am putut umbla deloc pentru ca s-ar schimba consistenta desertului. Evident, cu cat adaugati mai mult Ghee, cu atat prajitura va fi mai fina, va avea o consistenta mai catifelata, va fi mai moale. Pe net circula mai multe variante, de consistente diferite: unele mai sfaramicioase, usor poroase, altele moi si care se topesc in gura. Cea de fata este ceva mai tare, are intrucatva consistenta unor caramele mai sfaramicioase, dar care se topesc in gura.

Mysore Pak = Plin de calorii si extrem de delicios. Se incumeta cineva?

sursa: Tomato Blues

timp de preparare: 40 minute

rezulta aproximativ 20 bucati

INGREDIENTE

1 cana Besan (faina de naut)

2 cani zahar brut din trestie de zahar

1 + 1/4 cani + 1 lingurita Ghee (nu unt)

putina apa

1/2 lingurita cardamon pulbere – optional

1 cana = 300 ml

METODA

Ungeti un platou/tavita cu marginile inalte cu 1 lingurita Ghee si tineti deoparte.

Pentru acest desert aveti nevoie de 1 tigaie non-stick si de doua oale de 1,5 litri.

Intr-una din oale faceti siropul: rasturnati in oala cele 2 cani de zahar si putina apa, doar atat cat sa acopere zaharul. Puneti pe foc mediu, amestecati bine pana se dizolva zaharul si lasati sa fiarba pana obtineti un sirop cu consistenta de “un fir” cum se zice la englezi (cam 10-15 minute)(temperatura de 104-105 grade Celsius).

In timp ce fierbe siropul, incalziti tigaia si puneti in ea cam ¾ cana Ghee. Cand Ghee s-a topit complet adaugati faina de naut. Amestecati rapid pe foc mic. Rezulta o pasta uniforma, fara cocoloase. Dati deoparte.

Cand siropul s-a mai ingrosat putin si a ajuns la consistenta dorita, turnati peste el amestecul de Ghee cu faina de naut. Dati focul la mic si amestecati bine 2 minute. Dati deoparte.

Incalziti restul de Ghee in cealalta oala, pe foc mic. Rasturnati peste ea amestecul de sirop cu Besan si Ghee. Tineti pe foc si amestecati cam 4-5 minute, pana ce compozitia incepe sa bolboroseasca si Ghee s-a incorporat perfect. Adaugati pulberea de cardamon daca doriti. Mai amestecati putin si turnati in tavita unsa anterior cu putin Ghee.

Lasati sa se raceasca, rastimp in care amestecul se va intari. Dupa ce s-a racit, taiati in forma dorita, bucatele cat doriti de mari sau mici.

Mysore Pak_

Din punct de vedere Ayurvedic: Mysore Pak este un desert adecvat persoanelor predominant Vata. Cele Pitta pot servi ocazional cate o bucatica, iar persoanele Kapha ar trebui sa se abtina (este un dulce prea intens pentru ele).

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Besan Ladoo I - Bomboane din Faina de naut

Besan Ladoo I – Bomboane din Faina de naut

Mohal THAL

Mohal THAL

Dulce indian din 7 cani

7 Cup BURFI

Kalakand

Kalakand – Prajiturele din Lapte

Discussion

2 thoughts on “Mysore Pak – Un desert Regal din Mysore

  1. E incredibil cat de dulce, dar bun (in acelasi timp) poate fi acest desert. Fie ca-l imparti cu prietenii, fie il pastrezi doar pentru tine (:), este un desert de care iti amintesti mult timp dupa ce-l savurezi:) Multumesc!

    Posted by ema | 17 May 2013, 3:04 PM
  2. Delicios!

    Posted by dharmagyana | 14 February 2013, 1:19 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: