NANKHATAI – Biscuiti indieni pentru Chai – VIDEO

Biscuiti indieni pentru Chai

Exista unele controverse legate de provenienta acestor biscuiti: unii spun ca sunt de origine persana, altii spun ca de fapt ar fi reteta unui indian din secolul 16, Dotivala. Ulterior, cand englezii au cucerit India, au fost atrasi de Nankhatai pentru ca le aminteau de prajiturile lor de acasa si au inceput sa le consume la binecunoscutul “Five o’clock tea”.

Nankhatai sau Nan Khatai sunt niste biscuiti foarte gustosi. Sunt usor de facut, aromati si placuti. Se servesc la Chai.

Exista multe variatii ale retetei. Eu am preluat informatia din doua parti si am cautat sa prezint o varianta cat mai buna ca sa va iasa niste biscuiti excelenti, cu care sa va puteti lauda.

Am adaugat in partea de jos a retetei si un video cu varianta de la Show Me the Curry. Deocamdata e in limba engleza. Urmeaza si subtitrarea in romaneste….

adaptare dupa: The Daily Tiffin si Show Me the Curry

timp de preparare: 45 minute

rezulta aproximativ 15 bucati

INGREDIENTE

200 grame Maida (faina alba de grau) – aprox. 1 ¾ cani

110 grame zahar pudra – aprox. 1 cana

110 grame Ghee sau unt

1 varf cutit bicarbonat alimentar

1 varf de cutit de sare

1/2 lingurita cardamon pulbere

1/4 lingurita nucsoara macinata

cateva bucatele de fistic sau caju sau migdale (crude si nesarate)

1 cana = 300 ml

METODA

Amestecati faina + bicarbonat + sare + zahar pudra + cardamon. Adaugati apoi Ghee/untul moale (nu topit). Framantati pana obtineti un aluat fin, care se lipeste putin de mana. Daca aluatul e prea sfaramicios, mai adaugati Ghee sau un pic de apa/lapte.

Acoperiti aluatul cu cling-film si lasati deoparte 15 minute. Este important sa lasati aluatul sa stea ca sa aiba timp aromele sa se intrepatrunda bine.

Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius (foc mic).

Dupa aceea mai luati un pic la framantat aluatul si il impartiti in bile egale: formati niste mingiute ca de ping-pong sau mai mici. Puneti-le in tava pe care ati asezat o foaie de hartie de copt. Asezati-le la distanta intre ele pentru ca se vor “lati” la copt.

Puneti cateva bucatele de fistic migdale / caju deasupra apasand usor cu degetul (bucatelele trebuie sa intre putin in aluat).

Dati la copt timp de 15 minute sau pana ce devin aurii dedesubt. Deasupra trebuie sa ramana albi.

Biscuiti indieni pentru Chai

OBSERVATIA 1: Nankhatai vor fi moi chiar si dupa cele 15 minute de copt insa cand se vor raci se vor intari – deci nu ii coaceti mai mult timp pentru ca devin prea uscati.

OBSERVATIA 2: Cand bagati tava in cuptor asezati-o pe grilajul din mijocul cuptorului ca Nankhatai sa se coaca uniform. Tava nu trebuie sa stea prea aproape de sursa de foc.

OBSERVATIA 3: In pozele mele Nankhatai sunt ceva mai maronii pentru ca am folosit faina integrala de grau.

Din punct de vedere Ayurvedic: Deja stiti lectia – Kapha rar din cauza ca au mult unt/Ghee. Insa daca e sa ne gandim la faptul ca sunt facuti la cuptor, merg si pentru persoanele Kapha ocazional. Pentru Pitta sunt ok, iar pentru Vata asa si-asa (de servit cu un Chai cald pentru ca tot ce e facut la cuptor nu e recomandat pentru Vata).

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Cardamom Almond Cookies

Cardamom Almond Cookies

Besan Peda - Prajiturele din Faina de Naut

Besan Peda – Prajiturele din Faina de Naut

Rava LADOO - Bomboane din Gris

Rava LADOO – Bomboane din Gris

Prajiturele cu curmale

Date Puffs

Discussion

2 thoughts on “NANKHATAI – Biscuiti indieni pentru Chai – VIDEO

  1. Dacă folosesc făină integrală, pun aceeași cantitate?

    Posted by Alina | 15 September 2014, 9:58 AM
    • Alina, cantitatile pot varia usor – depinde mult de calitatea fainii integrale pe care o folosesti, dar si de a untului (cat de gras e). Daca ai folosi o faina mai grunjoasa, atunci ar fi nevoie sa adaugi un strop sau doi de apa la aluat, ca sa se lege. Insa daca de exemplu ai folosi o faina neagra foarte fina, cum e cea de la Lidl, atunci ea se comporta precum cea alba.
      Important e sa pornesti de la cantitatile indicate si sa observi cum se prezinta aluatul – insa numai dupa ce ai framantat suficient de bine.
      Nu uita sa folosesti un unt moale, nu de-abia scos din frigider.

      Posted by cloudpearl | 15 September 2014, 9:49 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: