Rasgullas – Celebritatea dulciurilor indiene

Cel mai celebru dulce indian

Rasgullas sau Rasagolas este unul din cele mai faimoase dulciuri indiene, vestit in toata lumea. Putini sunt cei care n-au auzit de ele macar o data. Asa ca m-am gandit sa va pun la dispozitie metoda de a le face, ca sa va puteti bucura de ele in voie.

La origine, Rasgullas provin din statul indian Orissa, insa benglezii au fost cei care le-au popularizat. De aceea este mai raspandita denumirea de Bengali Rasgullas.

Am facut un combo intre doua retete de Rasgullas de pe doua site-uri diferite, luand ce-i mai bun din fiecare. Am experimentat si formula cea mai buna si sigura e cea de mai jos.

Veti vedea ce simplu sunt de facut. Rasgullas este un dulce foarte potrivit pentru perioada verii: usor, racoritor, sanatos. Sunt ca niste bile spongioase insiropate, care scartaie putin intre dinti 🙂 . O incantare! Absolut distractive pentru copii.

sursa: Manjula + Rak’s Kitchen

timp de preparare: 1 ora (din care 30 min nu faceti nimic)

aproximativ 16 Rasgullas

INGREDIENTE

1 litru lapte

3-4 linguri zeama de lamaie

1 cana zahar

4 cani apa

1 varf cutit cardamon pulbere

1 cana = 300 ml

METODA

Faceti Paneer: puneti laptele pe foc mediu si cand incepe sa fiarba turnati sucul de lamaie. Amestecati. Veti observa ca se strange branza.

Rasturnati branza intr-o strecuratoare peste care ati pus o bucata tifon/panza curata. Puteti pastra zeama pentru o supa sau pentru fiert legume in ea.

Treceti branza printr-un jet de apa rece ca sa se spele de gustul acru al lamaiei.

Strangeti marginile tifonului si scurgeti usurel cat de multa apa puteti. Lasati sa se scurga suplimentar inca maxim 30 minute. Incercati sa mai scurgeti zeama daca mai este, dar nu va fortati prea tare.

Dupa aceea luati branza la framantat.

Intre timp puneti apa cu zaharul si cardamonul in oala cu presiune, pe foc mediu, fara capac. Amestecati ocazional ca sa se dizolve zaharul.

Framantati cam 7-10 minute, pana ce branza devine fina, pufoasa si se leaga. Formati bilute micute cat o nuca sau mai mici.

Cand siropul incepe sa fiarba puneti bilele una cate una, cu grija. Acoperiti oala si lasati sa fiarba sub presiune pana ce incepe sa fasaie si sa scoata abur. Atunci dati flacara la mic si mai tineti pe foc inca vreo 7 minute.

Asteptati sa scada presiunea, dati deoparte capacul si veti avea Rasgullas. Bilele de Paneer se vor fi umflat, dublandu-se in dimensiuni.

Scoateti-le intr-un castron suficient de incapator, impreuna cu siropul. Lasati-le sa se racoreasca putin pe masa, apoi dati-le la frigider. Serviti-le reci: intr-un castronel mai mic puneti cateva Rasgullas cu ceva sirop si, daca vreti, cu putin fistic crud zdrobit, presarat pe deasupra. Sunt o minune racoritoare cand e cald afara.

Cel mai celebru dulce indian

OBSERVATIA 1: Cum va dati seama ca Paneer-ul este de consistenta potrivita pentru a fi framantat: luati o bucatica micuta din el si o puneti in palma stanga; frecati usurel cu aratatorul de la mana dreapta cateva secunde si formati o biluta minuscula. Daca biluta este moale dar ferma, atunci Paneer-ul e gata de luat la framantat, adica are continutul ideal de apa. Pentru aceasta reteta Paneer-ul nu trebuie sa fie tare si uscat.

OBSERVATIA 2: Este important sa aveti rabdare si sa framantati bine Paneer-ul. Altfel s-ar putea ca bilele sa se desfaca sau sa se “crape” la fiert.

OBSERVATIA 3: In imagine siropul meu este usor maroniu. Asta e din cauza ca folosesc zahar de trestie de zahar care e mai brunet la culoare. Daca folositi zahar alb, siropul iese transparent. De asemenea, Rasgullas-urile mele au niste picatzele maronii din cauza siropului de zahar de trestie in care au fiert dar si din cauza cardamonului (folosesc cardamon macinat proaspat in casa, care e mai intunecat la culoare decat cel din comert…si mai parfumat).

OBSERVATIA 4: Dupa ce le scoateti din oala cu presiune, Rasgullas se vor mai micsora putintel. Nu va speriati, e normal.

OBSERVATIA 5: Daca remarcati ca dupa fierbere in oala cu presiune, siropul are o “minunata” aroma de mancare in loc de dulce, aceasta se datoreaza faptului ca folositi oala cu presiune si la alte mancaruri, nu numai pentru Rasgullas (evident!). Nu-i motiv de panica. Presarati deasupra inca putina pulbere de cardamon si imediat mirosul se va schimba iar siropul va fi aromat din nou.

Din punct de vedere Ayurvedic: Rasgullas sunt Tridoshice, insa nu sunt recomandate pentru consumul pe saturate in cazul persoanelor Kapha. Sunt in schimb foarte bune pentru Pitta si Vata. Tendinta moderna este ca Rasgullas sa fie consumate reci, de la frigider. Acest lucru este ocazional ok numai pentru persoanele cu predominanta Pitta. Pentru persoanele Vata si Kapha ar fi mai bine sa le consume la temperatura camerei.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Suji Manda Pitha

Suji Manda Pitha

CHUM CHUM

CHUM CHUM

Khoya GULAB JAMUN

Khoya GULAB JAMUN

Pudding indian cu migdale

Badam KHEER

Discussion

13 thoughts on “Rasgullas – Celebritatea dulciurilor indiene

  1. esti minunata cloudpearl si iti multumesc ca imparti cu noi atatea bunatati .Am facut si halwa de mere dar nu mi-a iesit ca cea din imagine cred ca merele ereau prea tari si m-am chinuit sa le zdrobesc dar au fost super in 2 ore nu mai erea nimcpe platou au ras tot familia mea mai ales copii multumesc mult si acum incerc sa fac altceva din ce ne-ai postat

    Posted by mihaela | 27 August 2014, 5:44 PM
    • Draga Mihaela, bun venit in lumea culinara a Indiei! Vad ca ai experimentat cu succes unele retete, lucru care ma bucura foarte tare 🙂 Merele trebuiesc mult invartite prin tigaie si pasii trebuie respectati intocmai ca sa iasa ca in poza. De asemenea, e musai sa folosesti zahar brut din trestie de zahar, care “intuneca” la culoare Halwa. Totusi, aceasta reteta, chiar daca nu iese perfect, tot foarte buna este!
      Spor la experimentat!

      Posted by cloudpearl | 28 August 2014, 11:18 AM
  2. super superrrr bune delicioase si foare usoare

    Posted by mihaela | 27 August 2014, 5:37 PM
  3. Nu neaparat vreau sa o adaptez,e foarte buna si asa,data viitoare fac portie dubla(si vreau sa incerc cu esenta de rom sau de scortisoara),dar totusi sper sa gasesc si cardamon 🙂
    Am avut expresii de genu,,seamana cu o supa cu galuste,, sau ,,parca is ciupercute,,:))) dar majoritatea vecineor care au gustat au spus ca este foarte buna.Ca le place sau nu.eu le ador! :))

    Posted by Natalia | 8 October 2012, 9:19 AM
    • Da, sunt nostime si seamana cumva cu niste galuste dulci 🙂 . In loc de esente chimice poti folosi un baton de scortisoara. Eu asa am facut azi. Si bineinteles ca intotdeauna fac cantitate dubla…pentru ca dispar rapid. Sigur vei gasi si cardamon. Cine cauta gaseste 🙂

      Posted by cloudpearl | 8 October 2012, 6:06 PM
  4. Le-am facut si sunt extraordinar de bune si cu vanilie.Ceva deosebit ce n-am mai intalnit niciodata.Foarte usoare si gustoase.Pana la urma am folosit oala de presiune.Ma intreb cu branza proaspata de vaca ar merge facute bilutele?Probabil o saincerc 1-2 data viitoare.Multumesc pentru sfaturi.Am sa recomand tuturor aceasta reteta.Este superba!

    Posted by Natalia | 6 October 2012, 9:53 PM
    • Felicitari!!!!!! Ma bucur foarte mult ca Rasgullas au mai facut o “victima” :)))) Welcome to the club 🙂 Nu recomand cu branza de vaci simpla pentru ca nu are aceeasi consistenta. Paneer devine mai elastic la framantat pe cand brana de vaci nu. E prea plina de apa. Poate doar cumva intr-un amestec cu gris?? Dar de ce vrei sa adaptezi o reteta care e deja perfecta? Doar Paneer se obtine extrem de usor…

      Posted by cloudpearl | 7 October 2012, 6:22 PM
  5. Multumesc.Da am sa folosesc vanilie.Am fiert putin ghimbir confiat cu 1 cana de apa si putin zahar si nu mi-a placut defel.Parca mancam ardei iuti dulci cu portocala.
    Sper sa gasesc candva si cardamon.

    Posted by Natalia | 6 October 2012, 12:05 PM
    • Pai da, ti-am zis ca ghimbirul nu merge in cazul asta. Dar de ce este atat de dificil sa gasesti cardamon??? Locuiesti in afara orasului? Pentru ca se gaseste la toate plafarurile mai acatarii de la Sonnentor sau Solaris.

      Posted by cloudpearl | 7 October 2012, 6:17 PM
  6. Multumesc frumos.Am sa le incerc,nu gasesc cardamon pe nicaieri dar o sa folosesc ghimbir(imi place mult aroma) si cred ca ar merge de minune.Am vazut acest prajiturele intr-un film indian si de atunci tot caut reteta.Multumesc ca ai postat-o.Nu e scumpa deloc si sper sa am,,norocul incepatorului,, 🙂

    Posted by Natalia | 4 October 2012, 1:27 PM
    • Cardamon se gaseste pe la Plafarurile mai dichisite, import fie de la firma Sonnentor, fie de la Solaris, sub forma de pastai, bobite sau pulbere. Ghimbirul praf merge ca nuca-n perete la dulciuri, deci nu-ti recomand combinatia 🙂 . Mai degraba foloseste vanilie. Iti doresc mult succes!!!

      Posted by cloudpearl | 4 October 2012, 1:42 PM
  7. Daca nu gasesc cardamon as putea inlocui cu alt condiment asemanator?Si e neaparat in oala cu presiune?Multumesc!

    Posted by Natalia | 3 October 2012, 11:08 AM
    • Draga Natalia, cardamonul nu poate fi inlocuit in aceasta reteta cu nimic. Daca nu ai, nu-i nimic. Insa mare parte din savoarea acestui desert e data de aroma de cardamon. Rasgullas se pot face si fara oala de presiune. In acest caz trebuie ca siropul sa fie mai mult fiert inainte si trebuie sa adaugi bilele de Paneer cand siropul fierbe bine, pe foc puternic. De asemenea, bilele trebuie sa fie temeinic formate asa incat sa nu aiba nici o crapatura, sa fie compacte. Altfel se vor desface la fiert. Mie nu mi-a iesit decat o singura data fara oala cu presiune… Sper ca tu sa ai mai mult succes!!

      Posted by cloudpearl | 3 October 2012, 5:33 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,289,512 vizite

CALENDAR

April 2024
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930