Suji Manda Pitha – Bile dulci cu Nuca de cocos

Suji Manda Pitha

Suji Manda Pitha este o reteta care provine din bucataria statului indian Orissa (redenumit recent Odisha), renumit pentru dulciurile sale. Suji inseamna gris, iar Manda este denumirea locala pentru umplutura din nuca de cocos. Pitha este denumirea generica pentru diferite tipuri de dulciuri, de paine sau de galusti cu umplutura; este un termen des intalnit in special in statele din estul Indiei (Assam, Orissa, Bengalul de Vest, Bihar si Jharkhand). Acest tip de desert se pregateste cu ocazia festivalurilor religioase din preajma Musonului.

Suji Manda Pitha este un dulce mai neobisnuit la noi insa relativ simplu de preparat. Arata si bine, au forma rotunda si sunt destul de marisoare. Sigur vor fi foarte amuzante si atragatoare pentru copii. Aceste bile simpatice pot fi servite atat la desert cat si ca mic dejun sau cina. Se digera usor si sunt in acelasi timp hranitoare.

Suji Manda Pitha este un desert extrem de pur, dietetic si sanatos. Are calitatea de a fi si Sattvic, deci poate face parte din alimentatia tuturor celor ce doresc sa isi mentina sanatatea, sa aiba o minte clara si sa isi mareasca Ojas-ul, precum si din a celor ce au o practica spirituala sau aspiratii de elevare spirituala.

sursa: Odia Kitchen

timp de preparare: 45- 50  minute

rezulta 12-15 bucati

INGREDIENTE

150 grame gris

75 grame zahar + inca 3 linguri (brut din trestie)

1/2 nuca de cocos proaspata

1/2 lingurita cardamon pulbere

1 lingura Ghee solidificat

apa

METODA

Bagati jumatatea de nuca de cocos cruda intr-un blender si mixati 1 minut, pana ce nuca este bine maruntita.

Dupa ce ati cantarit cantitatea de gris necesara, turnati-l intr-o cana ca sa vedeti ce volum din cana ocupa. Veti avea nevoie de doua ori mai multa apa.

Pentru eficienta, pregatiti o oala de 2 litri in care puneti apa in cantitatea masurata + 1 lingurita Ghee + 3 linguri zahar. Tineti-o aproape de aragaz.

Puneti o tigaie pe foc mediu-mic. Dupa ce s-a incalzit, puneti nuca de cocos in tigaie impreuna cu cele 75 grame de zahar. Tineti pe foc amestecand constant 10 minute. La final, inainte de a inchide focul, adaugati cardamonul pulbere si mai amestecati putin. Veti vedea ca, spre final, amestecul va fi tot mai lipicios si se va lipi de fundul tigaii. Luati de pe foc, acoperiti cu un capac si lasati deoparte.

In timp ce tot amestecati la nuca de cocos, cam dupa 5 minute, puneti oala cu apa, Ghee si zahar pe ochiul mic de la aragaz, pe foc tare. Lasati apa sa se incalzeasca si sa atinga punctul de fierbere, rastimp in care continuati procesul de gatire al nucii de cocos cu zahar.

Dupa ce ati terminat cu nuca si apa a inceput sa fiarba in oala, dati focul la minim si incepeti sa turnati gris “in ploaie” amestecand continuu cu o lingura ca sa nu se faca cocoloase. Tineti pe foc in total 2 minute amestecand mereu. Apoi rasturnati grisul pe o farfurie intinsa ca sa se racoreasca cat mai repede. Lasati-l 15 – 20 minute, ca sa nu va frigeti la maini ulterior.

Apoi luati grisul la framantat cu putin Ghee ca sa devina mai suplu si usor de manevrat. Se poate sa nu va trebuiasca tot Ghee-ul mentionat la ingrediente – depinde de calitatea grisului. Important e sa va iasa un aluat elastic si usor de prelucrat, fara sa fie prea moale sau sfaramicios.

Impartiti acest aluat in 12 – 15 bile egale. Luati cate o bila si aplatizati-o intre palme. Puneti in mijoc cate 1 lingura de nuca de cocos cu zahar. Inchideti marginile discului de gris sigiland bine in interior nuca de cocos. Dati-i din nou forma de bila. Aveti grija sa nu se perforeze nicaieri “aluatul” exterior de gris. Terminati de format toate bilele.

Tot pentru eficienta, puneti din timp o oala pentru gatit la aburi, cu capac, pe foc mediu. Nu uitati sa o umpleti pe un sfert cu apa inainte. Dupa ce apa incepe sa fiarba, dati focul la mic.

Dupa ce ati terminat de format bilele, asezati-le in partea pentru gatit la aburi a oalei insa nu le lipiti unele de altele pentru ca ele se vor umfla si vor avea nevoie de putin spatiu. Daca nu aveti o oala de pregatit la aburi suficient de larga, mai bine gatiti bilele in 2 ture.

Dupa ce ati pus prima tura de bile in oala, acoperiti cu capac si lasati sa se gateasca la aburi 10 minute. Se poate ca in decursul pregatirii la aburi bilele sa isi piarda forma perfect rotunda si sa devina usor mai turtite. Scoateti-le cu mare grija, pentru ca sunt un pic fragile cat sunt calde, si puneti-le pe un platou. Asezati si tura a doua de bile la abur si gatiti-le tot 10 minute.

Serviti aceste bile dulci calde sau reci.

SUji Manda Pitha_

OBSERVATIE: Puteti folosi nuca de cocos proaspata sau nuca ramasa de la obtinerea laptelui din nuca de cocos. Evident, nuca proaspata va fi mult mai aromata si mai dulce. Pentru aceasta reteta nu se poate folosi nuca de cocos uscata/deshidratata.

Din punct de vedere Ayurvedic: Suji Manda Pitha este un desert Tridoshic. Pentru persoanele Kapha este mai bine sa foloseasca mai putin zahar – atat la “aluatul” din gris, cat si la compozitia cu nuca de cocos.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Coconut Basbousa

Coconut Basbousa

Rava LADOO

Rava LADOO

Halva cu sofran

Saffron HALWA

Prajitura cu branza de vaci

Milk Cake

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: