Thengai Burfi – Prajiturele din Nuca de Cocos

Thengai Burfi 2

Ce aventura cu reteta asta! Am facut-o de doua ori fiind foarte simplu de preparat. Mai amuzanta a fost experienta cu raderea nucii de cocos. Sa vezi ca nuca de cocos cruda se comporta ca un peste viu in timp ce o dai pe razatoare poate fi o experienta foarte surprinzatoare, un pic frustranta si amuzanta in acelasi timp.

Nuca de cocos cruda e foarte alunecoasa pentru ca e foarte grasa – contine ulei. Asa ca datul ei pe razatoarea fina a fost o aventura simpatica la care a fost nevoie de rabdare, calm si muschi (la capitolul muschi mai stau cum mai stau, dar la capitolul rabdare si calm….no comment).

Asa ca a doua oara am dat-o prin blender. Numai ca n-am dat-o suficient de mult de teama sa nu-i ramana toata grasimea pe peretii mixerului si a iesit un Burfi cam greu de mestecat la care sotul meu a muncit din greu🙂.

Deci fie va straduiti sa o dati pe razatoarea mica (cine stie? poate n-o sa aveti experienta mea), fie o dati la blender fara mila, insa nu mai mult de cateva zeci de secunde ca atunci incepe sa se separe uleiul din ea.

Indienii au conceput un aparatel foarte simpatic care face foarte usoara scobirea nucii de cocos si raderea ei chiar fara sa fie nevoie sa o scoatem din coaja. Insa la noi asemenea aparate nu au ajuns din cauza ca nuca de cocos proaspata inca n-a fost acceptata decat in bucataria catorva romani. Pentru noi nuca de cocos nu exista decat daca e din punga, uscata sau, mai nou, in cutii ca lapte de cocos.

Thengai Burfi  merita efortul pentru ca e foarte buna la gust si mai e si extra simplu de preparat. Mie mi-a placut varianta cu nuca data pe razatoare, chiar daca e un pic mai mestecacioasa. La prima gura nu a fost prea convingatoare – consistenta ei e mai neobisnuita pentru noi. Insa a doua bucata am mancat-o fara fasoane. Apoi chiar au inceput sa-mi placa senzatiile pe care mi le da la mestecat si uite-asa m-am inamorat de Thangai Burfi dupa ce s-a terminat!

In rezumat, nuca de cocos cruda este o experienta interesanta pe care o recomand oricarei persoane care iubeste sa bucatareasca. Dincolo de efortul de a o imblanzi si a o convinge sa se lase gatita, savoarea pe care o da este unica si te face sa simti exotismul tarii de unde provine. Daca ai reusit sa vii de hac unei nuci de cocos, atunci poti spune ca ai trecut pe o treapta superioara in bucatarie🙂 pentru ca dupa asta nimic nu ti se mai pare dificil. Insa si rasplata e pe masura. Nuca de cocos e o experienta rafinata.

sursa: Rak’s Kitchen

timp de preparare: 30 minute

rezulta 6 bucati mari

INGREDIENTE

1 cana nuca de cocos proaspata (aprox ½ nuca mare)

4 linguri zahar

1 varf de lingurita cardamon pulbere

cateva bucatele de caju – optional

½ lingurita Ghee sau hartie de copt

METODA

Presupunem ca aveti deja nuca de cocos taiata. Scoateti-o din gaoacea de lemn, eventual curatati stratul subtire maroniu daca doriti, desi este comestibil, si fie o dati pe razatoarea fina, fie o puneti intr-un blender si o mixati 10 secunde. Din experienta proprie va recomand sa o dati pe razatoare desi e mai multa munca.

Ungeti o tavita mica cu putin Ghee sau acoperiti-o cu hartie de copt.

Puneti nuca de cocos intr-o tigaie non-stick impreuna cu zaharul. Tineti tigaia pe foc mediu amestecand continuu. Intr-o prima faza zaharul se va topi si va rezulta un amestec usor zemos. Pentru ca apoi amestecul sa se stranga tot mai tare si sa se separe de marginile tigaii.

Toata operatiunea dureaza 10-15 minute maxim, in functie de foc, pentru ca dupa aceea zaharul incepe sa se caramelizeze, ceea ce schimba culoarea si gustul produsului final.

Cand ati obtinut consistenta potrivita, adaugati caju si rasturnati imediat amestecul in tavita si nivelati cat puteti de bine – eu am tapotat cu degetele umede, ca de lingura se prinde.

Taiati in forma dorita cat amestecul e cald, altfel va fi foarte greu de taiat pentru ca se intareste rapid.

Lasati sa se racoreasca bine de tot si serviti.

Thengai Burfi

Din punct de vedere Ayurvedic: Thengai Burfi este minunat pentru tipologiile Vata si Pitta si mai putin minunat pentru Kapha. Merge insa si pentru Kapha pe perioada verii, cand e foarte cald (pentru ca racoreste), si neaparat fara caju. In rest nu.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Discussion

10 thoughts on “Thengai Burfi – Prajiturele din Nuca de Cocos

  1. Multumesc!

    Posted by POPA IRINA | 20 November 2015, 9:45 PM
  2. Incercat, placut, multumesc.

    Posted by ema | 30 July 2013, 5:05 PM
  3. Foarte deosebita pagina dvs. Interesant si ma tenteaza sa incerc si eu acesdta bucatarie. Va multumesc.

    Posted by silvia | 6 June 2013, 3:33 PM
    • Multumesc Silvia si bine ai venit! Sper sa ai o experienta cat mai placuta cu bucataria ayurvedica (si indiana).

      Posted by cloudpearl | 6 June 2013, 4:16 PM
  4. Multumesc! Suna super bun!

    Posted by Adriana | 19 April 2013, 9:20 PM
  5. Multumesc pentru reteta.Caju il punem intreg sau maruntit?

    Posted by Adriana | 18 April 2013, 7:34 AM
  6. Abia astept sa o incerc!!!

    Posted by ema | 17 April 2013, 3:56 PM
  7. Multumesc pt reteta, intr-adevar e foarte usor de facut si vreau sa va intreb daca nu pot folosi fulgi de nuca de cocos care se gasesc in comert.

    Posted by happygirls | 17 April 2013, 3:52 PM
    • Nu, nu se poate cu fulgi de cocos din comert. Acestia sunt tari si uscati, pe cand nuca de cocos proaspata este umeda si pufoasa. Exista alte retete cu fulgi uscati.

      Posted by cloudpearl | 17 April 2013, 5:13 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: