Kitcheri Ayurvedic – Orez cu Linte in stil Ayurvedic

Mung Dal Kitcheri Vata

Kitcheri sau Kitchari este un amestec condimentat de orez cu linte si este de baza in Bucataria Ayurvedica. In mod obisnuit, Kitcheri foloseste orez Basmati si ca linte Moong Dal (linte verde, fara coaja si despicata in doua, de culoare galbuie). Impreuna, aceste doua componente principale, creeaza o masa foarte echilibrata, care este o sursa ideala de proteine si care reprezinta hrana de baza a ascetilor din India (pentru ca este foarte pura).

Kitcheri este recomandat tuturor in viata de zi cu zi, precum si in perioadele de post sau in zilele in care doriti sa dati un repaus organelor interne. Organismul nostru resimte Kitcheri ca pe un ajutor in eliminarea diferitelor toxine acumulate. Este usor de digerat si ne umple de energie si vitalitate. In plus, hraneste toate tesuturile (Dhatus) corpului.

Kitcheri se foloseste si in cazurile de mono-dieta, adica se poate consuma numai Kitcheri pe perioada unei zile intregi,  trei zile la rand sau mai multe, fara ca organismul sa resimta foame sau dezechilibre chimice. In cadrul terapiilor de purificare de tip Pancha Karma (care pot dura 5 – 7 – 14 – 21 zile), se recomanda numai consumul de Kitcheri intrucat este excelent pentru detoxifiere si reintinerirea celulelor.

Kitcheri se poate adapta la caracteristicile fiecarui individ, in functie de constitutia individuala. Astfel, exista Kitcheri pentru tipologia Vata, Kitcheri pentru tipologia Pitta, pentru Kapha, precum si Kitcheri Tridoshic, bun pentru absolut toate persoanele intrucat este foarte echilibrat. Daca doriti sa aflati la ce Tipologie va incadrati, faceti Testul pentru determinarea Tipologiei Ayurvedice.

Va ofer aici retete pentru toate tipologiile:

Kitcheri pentru Vata

Kitcheri pentru Pitta

Kitcheri pentru Kapha

Kitcheri Tridoshic

 

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,591 other followers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Despre mine
Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Rezultatele Testului

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,108,903 vizite

CALENDAR

October 2021
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d bloggers like this: