Mung Dal Kitcheri pentru KAPHA

Acest Kitcheri este in mod special potrivit tipologiilor Kapha, insa poate fi consumat de orice persoana. Persoanele Kapha au nevoie de stimulenti puternici sub forma condimentelor, insa reteta de mai jos sugereaza doar unele condimente care oricum au efect incalzitor, dar fara sa agreseze papilele gustative parlindu-le🙂 .

timp de preparare: 30 minute

pentru 6 persoane

INGREDIENTE

1 cana orez basmati

1 cana Mung Dal galben

3 linguri Ghee

1 lingurita seminte mustar

3 frunze de dafin

5 cuisoare intregi

5 pastai de cardamon intregi

1 lingurita ghimbir praf

1/4 lingurita piper negru praf

1/4 lingurita sare

5 cani apa

1 legatura verdeata

METODA

Spalati orezul impreuna cu Mung Dal in cateva ape si lasati-le la inmuiat minim 10 minute.

Pe foc mic, incalziti Ghee intr-o oala suficient de mare si cand e bine incalzit (atentie: Ghee se incalzeste mai rapid decat uleiurile obisnuite), puneti semintele impreuna cu frunzele de dafin, cuisoarele si pastaile de cardamon. Amestecati cateva momente si veti simti aromele combinate ale condimentelor. Dupa care aruncati in oala si condimentele praf si orezul cu lintea. Amestecati bine pana ce toate boabele sunt acoperite total cu Ghee si condimente.

Adaugati apa si aduceti la punctul de fierbere. Puteti amesteca ocazional pentru a verifica daca boabele s-au lipit de oala. Dupa ce incepe sa fiarba, acoperiti cu un capac (nu total) si nu mai umblati la el. Fierbeti pe foc mediu cam 20 minute sau pana ce boabele sunt bine fierte. Daca e nevoie, mai puteti adauga putina apa.

La sfarsitul timpului de fierbere, luati de pe foc si presarati cu verdeata. Amestecati si lasati sa stea acoperit inca 5-10 minute.

OBSERVATIA 1: In mod obisnuit, orice fel de linte, naut sau fasole se spala si se pune la inmuiat cel putin 4 ore inainte de a fi folosite la gatit. Aceasta le face mai echilibrate si mai usor de digerat. Ar fi bine daca ati putea, sa puneti si dvs la inmuiat (peste noapte sau din timp) Mung Dal cu cat mai mult timp inainte.  Va fierbe mai usor.

OBSERVATIA 2: Ca verdeata, pentru persoanele Kapha recomand patrunjel proaspat.

OBSERVATIA 3: Reteta poate fi modificata in ce priveste cantitatea de apa, asa incat sa obtineti un Kitcheri mai uscat sau mai zemos. Singurul punct care trebuie respectat este ca boabele de orez si de linte sa fie bine fierte.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: