Mung Dal Kitcheri pentru PITTA

Orez cu linte mung

Acest Kitcheri este in mod special potrivit tipologiei Pitta, insa poate fi consumat de oricine. Nuca de cocos si feniculul sunt speciale pentru Pitta intrucat racoresc.

timp de preparare: 30 minute

pentru 6 persoane

INGREDIENTE

1 cana orez Basmati

1 cana Mung Dal galben

3 linguri Ghee

1/2 lingurita seminte Jeera (chimion)

2 linguri nuca de cocos uscata

1 lingurita ghimbir proaspat, nu pulbere

1 lingurita seminte de fenicul macinate

1/2 lingurita turmeric

1/4 lingurita sare

5-6 cani apa

1 legatura coriandru verde

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati orezul impreuna cu Mung Dal in cateva ape si lasati-le la inmuiat minim 10 minute.

Pe foc mic, incalziti Ghee intr-o oala suficient de mare si cand e bine incalzit (atentie: Ghee se incalzeste mai rapid decat uleiurile obisnuite), puneti semintele. Lasati-le sa pocneasca 3-5 secunde, apoi puneti nuca de cocos. Amestecati un moment dupa care aruncati in oala si condimentele praf si orezul cu lintea. Amestecati bine pana ce toate boabele sunt acoperite total cu Ghee si condimente.

Adaugati apa si aduceti la punctul de fierbere. Puteti amesteca ocazional pentru a verifica daca boabele s-au lipit de oala. Dupa ce incepe sa fiarba, acoperiti cu un capac (nu total) si nu mai umblati la el. Fierbeti pe foc mediu cam 20 minute sau pana ce boabele sunt bine fierte. Daca e nevoie, mai puteti adauga putina apa.

La sfarsitul timpului de fierbere, luati de pe foc si presarati cu verdeata. Amestecati si lasati sa stea acoperit inca 5-10 minute.

OBSERVATIA 1: In mod obisnuit, orice fel de linte, naut sau fasole se spala si se pune la inmuiat cel putin 2 ore (pentru Pitta) inainte de a fi folosite la gatit. Aceasta le face mai echilibrate si mai usor de digerat. Ar fi bine daca ati putea, sa puneti si voila inmuiat (peste noapte sau din timp) Mung Dal cu cat mai mult timp inainte.  Tipologia Pitta nu are in general probleme cu digestia. Aceste persoane au un foc foarte bun si pot digera usor chiar si un Mung Dal care nu a stat la inmuiat. Insa va fierbe mai usor daca este inmuiat macar putin.

OBSERVATIA 2: Ca verdeata, pentru persoanele Pitta recomand marar proaspat daca aveti disponibil intrucat le prinde foarte bine (nu provoaca arsuri). Evident, daca aveti (si va place) coriandru proaspat, acesta este ideal.

OBSERVATIA 3: Reteta poate fi modificata in ce priveste cantitatea de apa, asa incat sa obtineti un Kitcheri mai uscat sau mai zemos. Singurul punct care trebuie respectat este ca boabele de orez si de linte sa fie bine fierte.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Mancare de linte Mung cu Conopida si Morcov

Mung Dal Gobi Gajar Curry – Curry din Linte Mung cu Legume

Tomato Kitcheri - Kitcheri cu Rosii

Tomato Kitcheri – Kitcheri cu Rosii

Mung Dal Kitcheri Vata

Mung Dal Kitcheri pentru VATA

Orez cu linte

Masoor Dal Kitcheri – Orez Basmati cu Linte portocalie

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: