Mung Dal Kitcheri – TRIDOSHIC

Acest Kitcheri este in mod special potrivit echilibrarii celor trei Doshas. Este recomandat tuturor persoanelor pentru ca armonizeaza si purifica. Este minunat pentru familiile unde sunt persoane ce apartin diverselor tipologii si unde (normal!) nu se gateste acelasi fel de mancare special pentru fiecare tipologie in parte.

timp de preparare: 30 minute

pentru 4 persoane

INGREDIENTE

1 cana orez basmati

1 cana Mung Dal galben

3 linguri Ghee

1 lingurita seminte chimion (Jeera)

1 lingura nuca de cocos uscata

3 pastai de cardamon

2 frunze dafin

1 lingurita ghimbir proaspat, tocat

1 baton de scortisoara

1/2 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1/2 lingurita turmeric

1/4 lingurita sare

5 cani apa

1 legatura paturnjel verde

METODA

Spalati orezul impreuna cu Mung Dal in cateva ape si lasati-le la inmuiat minim 10 minute.

Pe foc mic, incalziti Ghee intr-o oala suficient de mare si cand e bine incalzit (atentie: Ghee se incalzeste mai rapid decat uleiurile obisnuite), puneti semintele de chimion cu scortisoara, frunzele de dafin si cardamonul. Lasati-le sa pocneasca 3-5 secunde, apoi puneti nuca de cocos. Amestecati un moment dupa care aruncati in oala condimentele praf si orezul cu lintea. Amestecati bine pana ce toate boabele sunt acoperite total cu Ghee si condimente.

Adaugati apa si aduceti la punctul de fierbere. Puteti amesteca ocazional pentru a verifica daca boabele s-au lipit de oala. Dupa ce incepe sa fiarba, acoperiti cu un capac (nu total) si nu mai umblati la el. Fierbeti pe foc mediu cam 20 minute sau pana ce boabele sunt bine fierte. Daca e nevoie, mai puteti adauga putina apa.

La sfarsitul timpului de fierbere, luati de pe foc si presarati cu verdeata. Amestecati si lasati sa stea acoperit inca 5-10 minute.

OBSERVATIA 1: In mod obisnuit, orice fel de linte, naut sau fasole se spala si se pune la inmuiat cel putin 4 ore inainte de a fi folosite la gatit. Aceasta le face mai echilibrate si mai usor de digerat. Ar fi bine daca ati putea, sa puneti si dvs la inmuiat (peste noapte sau din timp) Mung Dal cu cat mai mult timp inainte. Va fierbe mai usor.

OBSERVATIA 2: Reteta poate fi modificata in ce priveste cantitatea de apa, asa incat sa obtineti un Kitcheri mai uscat sau mai zemos. Singurul punct care trebuie respectat este ca boabele de orez si de linte sa fie bine fierte.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Discussion

2 thoughts on “Mung Dal Kitcheri – TRIDOSHIC

  1. pastaile de cardamon , batonul de susan si semintele de chimion se macina sau se pun intregi si raman asa in orez? Am vazut ca scrie chimen in loc de chimion

    Posted by Paulet Corneliu | 25 April 2015, 5:25 PM
    • Am modificat ref chimion – multumesc ca mi-ati semnalat! Chimionul nu se macina, se pune intreg. La fel si cardamonul si scortisoara – acestea se pot scoate din orez fie cand serviti, fie inainte de a-l pune pe masa.

      Posted by cloudpearl | 8 June 2015, 3:02 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,370 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 2,023,794 vizite

CALENDAR

February 2017
S M T W T F S
« May    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
%d bloggers like this: