Masoor Dal Kitcheri – Orez cu Linte portocalie

Orez cu linte

Dupa ce am introdus cateva retete de Kitcheri Ayurvedic cu Mung Dal, iata si o reteta de Kitcheri la fel de bun, dar care nu se face cu Mung Dal ci cu o linte mica si portocalie care se gaseste si la noi cu usurinta. Este o reteta rapida, usor de facut, pentru oameni grabiti dar care totusi vor sa manance sanatos.

Este vorba de Masoor Dal. Lintea aceasta indiana este portocalie, are bobul despicat in doua si fierbe foarte usor, tot cam in 10-15 minute, ca si orezul Basmati, devenind galbena la culoare, cu aspect sfaramicios. Se gaseste pe la mai toate plafarurile, punctele naturiste si chiar la supermarketuri.

Va descriu aici reteta cea mai simpla, cea mai de baza, la care puteti adauga cam ce condimente doriti, daca doriti. Acesta este reteta de Kitcheri pe care o fac cel mai frecvent, cam de 2-3 ori pe saptamana. Desi este foarte simpla si “scuturata” bine de condimente, este foarte gustoasa, aromata, parfumata, delicioasa; simti ca te hraneste la nivele profunde. A devenit “comfort food” pentru noi.

timp de realizare: 15 minute

pentru 4 persoane

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 cana orez Basmati

2/3 cana linte portocalie (Masoor Dal)

4 cani de apa

1/2 lingurita seminte chimion (Jeera)

1/2 lingurita seminte mustar – optional

1/2 lingurita Haldi (turmeric)

1 varf de cutit Hing

1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1 legatura verdeata (marar, patrunjel, hasmatuchi)

2 linguri ulei

1/2 lingurita sare

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati lintea cu orezul in cateva ape, pana ce apa devine curata. Scurgeti bine.

Intr-o oala de 2 litri puneti uleiul la incalzit pe foc mic si faceti Tarka: cand uleiul e suficient de cald, puneti semintele (chimion, mustar) sa pocneasca, apoi adaugati Hing. Amestecati bine cateva secunde.

Turnati orezul cu lintea si amestecati. Puneti turmericul si coriandrul. Din nou amestecati asa incat toate boabele sa fie bine acoperite cu ulei si mixul de condimente.

Puneti apa si sarea, dati focul la mic-mediu, acoperiti si asteptati sa dea in clocot. In acest timp mai puteti amesteca ocazional ca sa va asigurati ca nu s-a lipit nici un bob de oala.

Lasati sa fiarba fara sa mai umblati la el. Dupa 10 minute ridicati capacul sa vedeti daca mai trebuie sa fiarba sau nu. Daca va place un orez mai zemos, luati de pe foc. Daca va place un orez mai pufos si usor, mai uscat, mai lasati pe foc inca 5 minute, pana ce nu mai vedeti deloc apa printre boabele fierte.

La sfarsit adaugati verdeata si inchideti focul. Lasati-l sa stea 5 minute. Rapid si gustos!

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Kitcheri este Tridoshic, deci toata lumea poate sa-l consume, inclusiv copiii sau persoanele bolnave. Este armonizator, regenerator, hraneste si da energie in mod echilibrat. Este usor de digerat, Sattvic, purificator – o hrana excelenta si pentru cei ce practica activ diferite tehnici spirituale. Persoanelor Vata le recomand ca sa faca Kitcheri mai zemos, iar persoanelor Kapha mai uscat. Atat Kapha cat si Vata pot adauga un chilli verde tocat marunt odata cu semintele, in Tarka.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Mung Dal Kitcheri Vata

Mung Dal Kitcheri pentru VATA

Tomato Kitcheri - Kitcheri cu Rosii

Tomato Kitcheri – Kitcheri cu Rosii

Coconut Milk Dal - Linte portocalie cu Lapte de Cocos

Coconut Milk Dal – Linte portocalie cu Lapte de Cocos

Dal cu Legume - Mancare de Linte portocalie cu Legume

Dal cu Legume – Mancare de Linte portocalie cu Legume

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,396 other followers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 2,113,567 vizite

CALENDAR

May 2017
S M T W T F S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: